Drepturile omului: garanții versus realități

Orice datorie are şi un drept

Astăzi, locuim într-o societate bazată pe încălcarea drepturilor, discriminare, diversitate și intoleranță. Datorită acestor probleme apar relațiile neprietenoase între persoane, națiuni, genuri și etnii.

      Încălcarea drepturilor este o problemă majoră și destul de frecvent întâlnită. În fiecare zi oamenilor li se încalcă drepturile, cele mai frecvente fiind: încăl­ca­rea drep­tu­lui la mun­că, prin­tre care con­ce­di­e­rea nemo­ti­vată din func­ție, neîn­che­ie­rea con­trac­te­lor indi­vi­du­ale de muncă cu anga­ja­ții, nea­chi­ta­rea la timp a sala­ri­i­lor, încăl­ca­rea drep­tu­lui la asis­tență şi pro­tec­ție soci­ală, la propri­e­tate și pro­tec­ția aces­teia, la ocro­ti­rea sănătății, la edu­ca­ție etc.

    Și nouă, tinerilor, ni se încalcă dreptul de a alege ceea ce dorim să învățăm, iar majoritatea prietenilor mei cărora le-am adresat întrebarea ce drepturi li se încalcă au spus că părinții nu le permit să își facă temele, adică îi pun la muncă, mai ales toamna, uneori mai sunt abuzați, părinţii folosesc cuvinte necenzurate în adresa copiilor.

  Discriminarea. Cred că fiecare din noi a simțit această problemă sau a fost de față la un act de discriminare. Aș vrea să dau un exemplu cu care mă confrunt eu: cu 8 luni în urmă am hotărât să duc un regim vegetarian, familia mi-a acceptat această decizie, dar la școală s-a întâmplat să afle colegii mei și au început: că „a fi vegetarian e o prostie”, „nu ai minte”, „o să-ți strici sănătatea”, și alte fraze care și astăzi îmi răsună în minte. Colegii nu mă invitau la zilele lor de naștere sau alte petreceri – într-un fel eram „diferită” pentru dânșii. Un timp, când plecam undeva sau eram în preajma unor oameni noi cu care trebuia să iau masa, evitam să le spun că sunt vegetariană, dar încercam să inventez că nu îmi este foame, am mâncat acasă sau nu îmi place acest tip de salam.

    Din cauza discriminării din partea colegilor mei, un timp am fost inhibată și îmi era frică să spun cuiva că eu am un regim vegetarian. Mai există și alte tipuri de discriminări cu care m-am confruntat, dar din această experință am învățat că orice ai face, lumea mereu va fi împotriva ta, fie că porți o haină diferită, ești slabă, blondă, brunetă, scundă, înaltă – vei fi criticat, se întâmplă asta nu din cauza Parlamentului, Guvernului, CNA sau alte organe de conducere, ci din cauza lipsei de educaţie.

    În primul rând, totul începe de la noi, de ce nu încercăm să înțelegem acele persoane, care sunt diferite de noi, ca LGBT, cu ce te-au deranjat pe tine, ca să le arăți cu degetul sau să râzi când îi vezi pe stradă?! Sau de ce nu încerci să ajuți acea persoană care are probleme cu vederea, să treacă strada?! De ce nu împingi acel cărucior, care încearcă cu neputință să urce scările marketului?! V-ați pus întrebarea cum o persoană în cărucior intră în magazin?! Cred că nu, pentru că nu ați observat pe nimeni să facă asta – spațiul dintre rafturi e prea mic și acel cărucior nu poate să încapă. De ce tu nu dorești să prietenești cu un rrom?! Sau de ce nu îl servești cu ce dorește să cumpere și îl alungi din magazin?! De ce râzi sau arăți cu degetul atunci când vezi o musulmancă?! Cred că toate acestea se întâmplă pentru că noi nu ne dăm seama ce facem, nu ne pasă, nu simțim și găsim tot timpul un lucru care nu ne place la o persoană. Credem că noi suntem mai perfecți, dar greșim – perfecțiunea nu există, sau dacă ar exista, nu ai fi tu perfect, pentru că tu discriminezi și te crezi mai presus decât alții.

    În concluzie, aș vrea să vă îndemn să gândiți înainte de a râde, de a arăta cu degetul, de a împinge răul cuiva și de a abuza pe cineva folosind cuvinte urâte sau alte forme!

    Acționează fără rezerve atunci când vezi o persoană, care chiar are nevoie de ajutorul tău. Nu privi doar înainte și nu căuta perfecțiunea în ceea ce nu există, nu uita de drepturile pe care le posezi, dar mai ales de datoriile care trebuie întoarse.

    Avem cu toții dreptul la viață și ar trebui să ne bucurăm în așa mod de el, încât să nu  încălcăm sub nici o formă dreptul altei persoane!

 

Foto simbol Youtube

Daniela GORGOS, membră a Clubului de Jurnalişti „Orh-Ideea”,

cl. a X-a, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker