Social

Pandemia, test pentru întreaga comunitate

„Multe poate rugăciunea dreptului. Rugaţi-vă cum nu v-aţi rugat niciodată, ştiind că doar rugăciunea poate schimba mersul Universului,  aşa cum l-a schimbat în vremea lui Noie”.

Părintele Savatie Baştovoi

Anul trecut, tot în vremea postului şi a pocăinţei, când sunt deschise toate: şi cerurile pentru miluire, şi păcătosul pentru mărturisire, şi limba pentru rugăciune, la fel ne confruntam cu restricţii, ceva mai severe ca acum, din cauza coronavirusului. Am crezut că în câteva luni revenim la normalitate, dar n-a fost să fie – se vede că n-am folosit bine vremea, după cum suntem îndemnaţi în fiecare an la începutul Postului Mare.

Deşi toate ţările au fost afectate, chiar de la debut am început a cârti şi a căuta cu mare supărare vinovatul: „L-au scăpat băieţii din laborator”, „Nevoia a venit din cosmos”, „Dacă în china nu ascundeau cazurile de boală…”; „Vor să ne omoare…”, „Iaca ce ne-a făcut Europa!”, „Toate vin de la acei căpăţinoşi”. Învinuiri fără argumente şi mulţime de prevestiri, una mai straşnică decât alta, debitate chiar de persoane evlavioase, cu repetare frecventă – iaca o să vedeţi! Iaca o să vedeţi!..

În satul meu de baştină, dacă cineva începea a prevesti ceva rău, i se închidea gura, cerându-i-se să nu menească, dar să se roage ca totul să fie bine. Oare să nu ştie, mai ales un om credincios, că cuvântul gândit sau rostit are putere să se materializeze, că fiind lipsit de putere ziditoare, de credinţă, de energie creatoare, – el, cuvântul, distruge. Am citit undeva că atunci când ne vine, fără să dorim, un gând rău, trebuie să spunem îndată: „Mă îngrădesc cu semnul Crucii de acest gând rău” sau formulăm neîntârziat un gând bun pentru a-l omorî pe cel nedorit.”

Acum, în această perioadă de grele încercări, avem nevoie de cuvinte cu putere să altoiască în suflete credinţă, nădejde, dragoste, rugăciune, pace. În rugăciune cuvântul este comuniune între Dumnezeu şi om, iar dragostea, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, „nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul, toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă”.

Din păcate, pandemia ne-a găsit mai mult vulnerabili decât solidari sau responsabili, pietre de poticnire au devenit guvernările, medicina, sistemul de imunizare. Fără excepţie, acest virus periculos a afectat toate ţările, iar guvernările care şi cum – unele s-au adaptat mai repede la realităţi, altele se restructurează mai anevoios. La noi, după cum se ştie, sunt politizate până şi vaccinurile. Manipulările, indiferent din ce parte vin, dezbină societatea la cote îngrijorătoare. Unii învinu-iesc medicii de toate relele, pentru alţii imunizarea este o cerinţă inumană, sunt şi din cei care nu cred în nimic sau, dacă cred, apoi unilateral, care sfidează pe deadreptul iresponsabil cerinţele de protecţie antiepidemică.

Biblia, după cum se ştie,  este Cuvântul lui Dumnezeu descoperit omului. Deschidem, deci, Sfânta Scriptură, căutăm Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul), şi citim pasajele care ne interesează: „Fiule! În boala ta nu fi nebăgător de seamă; ci te roagă Domnului şi El te va tămădui. Depărtează păcatul şi întinde mâinile spre faptele drepte şi de tot păcatul curăţeşte inima ta… Şi doctorului dă-i loc, că şi pe el l-a făcut Domnul, şi să nu se depărteze de la tine, că şi de el ai trebuinţă. Că este vreme când şi în mâinile lui este miros de bună mireazmă. Că şi el se va ruga Domnului ca să dea odihnă şi sănătate spre viaţă”. Părintele Porfirie Kavsokalivitur spune că tot secretul în boală şi necaz este credinţa, dacă este adevărată, fie te rogi, fie iei medicamente, ea va lucra. Dumnezeu lucrează şi cu doctorii, şi cu medicamentele. La fel lucrează şi cu vaccinările, adăugăm noi.

Monahia Siluana Vlad ne îndeamnă în acelaşi duh al dragostei să citim în fie-care zi, în această perioadă de pandemie, Canonul de pocăinţă   către Domnul Isus Hristos, Paraclisul Maicii Domnului sau alt Canon sau Acatist către Maica Domnului, rugăciunea către îngerul păzitor, o Catismă din Psaltire sau măcar un psalm, şi să citim din Cuvântul lui Dumnezeu, din Evanghelie. 

Stareţa mănăstirii Sfântului Siluan Athonitul din Iaşi are şi alte cuvinte duhovniceşti: „Toate acestea le facem cu gândul şi credinţa şi încredinţarea că aşa mă apăr pe mine şi pe cei din jurul meu. Şi pe toată lumea”. 

Iată o dimensiune duhovnicească de mare folos oriunde şi oricând, dar mai ales în aceste vremuri de coronavirus: ne rugăm pentru sănătatea şi bunăstarea noastră, dar şi pentru binele aproapelui, rugăm iertare şi miluire pentru noi şi pentru tot neamul nostru. Această pandemie echivalează cu un test pentru întreaga comunitate, ca o probă  ce desemnează aptitudinile fiecăruia în parte de a face faţă încercărilor. Ce contrapunem, ce punem la temelia confruntării – neîncredere, panică, ură, dezorientare ori oferim dragoste, res-ponsabilitate, susţinere, credinţă, dăruire? Ne lăsăm manipulaţi ori ne străduim să deosebim binele de rău? Căutăm şi urmăm pacea ori ostilitatea? Mai este ceva important. Să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile lui de care am avut şi avem parte. E foarte greu să-ţi vezi rar copiii şi nepoţii, să ţii la distanţă prietenii, cunoscuţii, colegii, rudele, nemaivorbind de dispariţiile dureroase pe care le suferim. Însă, pe de altă parte, ne bucurăm de pace, de pâinea cea de toate zilele, ne putem ruga în linişte acasă şi la biserică, părinţii şi buneii noştri au trecut prin războaie, deportări, foamete, ateism. Cerem iertare că n-am preţuit la vreme multe lucruri, după care astăzi tânjim. Şi totuşi, totuşi, dacă acesta nu-i sfârşitul, dar nu seamănă a fi, înseamnă că şi Covid-ul va trece ca toate pe pământ. 

Să  avem credinţă că Dumnezeu ne iubeşte nespus şi că voieşte să devenim al Lui. De aceea îngăduie încercările, bolile, până ce ne vom preda Lui cu încredere. Aşa suntem îndemnaţi să spunem – Doamne, tot ce voieşti e iubirea Ta. 

La încheiere, mai multe remedii folositoare întru sănătatea fizică şi duhovnicească pe timp de mari provocări ca acel pe care-l trăim de la Părintele Savatie Baştovoi: „Rugaţi-vă cu psalmi. Aveţi grijă de sănătate. Bucuraţi-vă de orice om bun pe care îl cunoaşteţi. Păziţi-vă de deznădejde. Nu lăsaţi focul să se stingă. Nimic din ce nu trebuie să se întâmple nu se va întâmpla. Multe poate rugăciunea dreptului. Rugaţi-vă cum nu v-aţi rugat niciodată, ştiind că doar rugăciunea poate schimba mersul Universului, aşa cum l-a schimbat în vremea lui Noie.

Harul Domnului nostru Isus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu şi Tată, şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi toţi”. 

Liuba Catrinici

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker