ReutersSocial

VIDEO// Portretul regretatului jurnalist Tudor Iașcenco va completa Galeria Personalităților de la Muzeul din Telenești

Doi jurnaliști de la CUVÂNTUL vor completa Galeria Personalităților la Muzeul din Telenești.

Portretul regretatului jurnalist Tudor Iașcenco va completa Galeria Personalităților de la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie din Telenești. Tot aici își va găsi locul și portretul jurnalistului Ion Cernei.

Conducerea instituției a decis să eternizeze în acest mod memoria directorului săptămânalului regional CUVÂNTUL, Tudor Iașcenco, care, începând cu anul 1999, a fost o sursă de informare independentă, echidistantă și credibilă pentru locuitorii raionului, dar și a donat muzeului toate volumele culegerii de interviuri ”30 de întrebări de-acasă” și alte cărți ieșite de sub pana Domniei sale. 

Iar jurnalistul Ion Cernei, anterior angajat la diverse surse media, iar de circa două decenii reporter la CUVÂNTUL, timp de 36 de ani a oglindit fidel și pe larg, în mii de articole, viața raionului Telenești.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ion Cernei a trecut pe la Muzeu cu încă două exponate în dar: un volum al culegerii de interviuri cu personalități marcante ori-ginare din regiunea Orhei „30 de întrebări de-acasă”, cu autografele protagoniștilor incluși, dedicate în mod special muzeului, dar pe care regretatul jurnalist și director de ziar nu a reușit s-o transmită instituției și un portret stilizat executat de CUVÂNTUL al regretatei  Olga Gherman, primară de Verejeni, care  de trei ori consecutiv s-a învrednicit de titlul ”Primarul anului” printre edilii din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești în versiunea CUVÂNTUL-ui. 

După cum ne-a relatat Speranța Rusu, muzeografa instituției, istoria Galeriei Personalităților a început acum 8 ani, odată cu deschiderea muzeului: 

”Galeria este unicală între instituțiile de profil din republică și reprezintă personalitățile din raionul nostru care s-au manifestat în diferite domenii: medicină, educație, literatură, artă, sport, administrație publică locală etc. Bunăoară, vizi-tatorii pot lua cunoștință de meritele și vedea aici portretul lui Constantin Cojocaru, apropos, primul băștinaș cu grad superior în MAI, căzut la datorie în anul 1982, scriitorului Ion Constantin  Ciobanu, publicistului Tudor Țopa, savantului-istoric Anton Moraru, interpretei Angela Cabari, omului de afaceri Mihai Roșcovan, compozitorului Iacob Dânga ş.a. Și Ecaterina Furculiță,  ex-președintă a raionului Telenești, își are portretul în galeria respectivă. În total sunt peste 50 de personalități”, a remarcat dna Rusu. 

”Am fost printre persoanele care ne-am implicat în colectarea exponatelor pentru Muzeu încă până a-mi exercita mandatul la Consiliul Raional Telenești, ne-a mărturisit dna Furculiță. Pentru mine era o deschidere către necunoscut această colaborare, fiind inspirată de activitatea dnei Elena Ilescu, directoa-rea muzeului, pentru care activitatea muzeistică este un fel de stare sufletească. Cel mai mult ne-au impresionat destinele unor oameni de vază născuți la noi și vestiți în republică, dar și în lume. Astfel a apărut ideea Galeriei Personalităților, care este cea dintâi podoabă a muzeului. E important că galeria se înnoiește an de an, astfel și generațiile viitoare vor putea afla despre mai multe somități care ne reprezintă raionul”, a remarcat Ecaterina Furculiță.  

Portretul lui Vadim Lelic, actualul primar de Telenești, a fost propus pentru Galeria Personalităților de către un grup de orășeni.

”Întotdeauna vizităm Muzeul Raional de Istorie și Etnografie împreună cu delegațiile și oaspeții orașului și aceștea se arată impresionați de ideea de a avea o Galerie a Personalităților. Iar când descoperă între portrete și imaginea primarului, devin parcă mai prietenoşi, mai comunicabili. Chiar am fost mirat să observ acest lucru.  

Dar cel mai important rol pe care-l joacă galeria este că promovează oamenii valoroși care s-au născut la noi și au lăsat o urmă notorie”- ne-a relatat primarul de Telenești Vadim Lelic. 

Galeria a fost completată cu portretele lui Ștefan Sava, rapsod de la Mândrești; regretatului Ion Chiperi, actor, organizator în cultură; Nicolae Cucoș, medic, profesor universitar; Maria Furdui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Vasile Alecsandri”, Eugenia Conoval, judecătoare şi pictoriţă; Pavel Casian, şeful Secţiei Cultură, Tineret şi Sport.

Text, foto, video: Victor Sofroni

    Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker