Economie

GEFF, programul BERD de finanțare a Economiei Verzi, s-a lansat în Moldova

Cetățenii Moldovei vor beneficia de noi tehnologii ecologice în cadrul Programului de Finanțare a Economiei Verzi, GEFF, derulat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta presupune o linie de credit de până la 20 de milioane de EURO, disponibile prin băncile locale, și consultanță gratuită beneficiarilor pentru a selecta tehnologiile cele mai potrivite.

De împrumuturi pentru tehnologii verzi pot beneficia atât persoanele fizice sau asociațiile de proprietari de locuințe, cât și întreprinderile private. Ei pot investi în tehnologiile și serviciile de atenuare și adaptare la schimbările climatice, precum izolația termică a clădirilor, geamurile eficiente din punct de vedere energetic, iluminatul cu LED-uri, pompe de căldură, sisteme de generare și stocare a energiei fotovoltaice, vehicule electrice, precum și linii de irigare prin picurare, utilaje agricole de conservare și echipamente de recoltare a apei de ploaie. Lista completă a tehnologiilor poate fi consultată pe site-ul GEFF Moldova.

„GEFF în Moldova face parte dintr-un program ambițios al BERD, cofinanțat de Fondul Verde pentru Climă, ce are ca scop finanțarea activităților de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea. Programele anterioare derulate de BERD au demonstrat în mod clar că investițiile din sectorul privat sunt esențiale pentru construirea unor economii mai ecologice și consolidarea rezistenței la schimbările climatice în regiunea de activitate BERD”, a declarat Angela Sax, șefa Oficiului BERD în Republica Moldova. 

GEFF va sprijini Republica Moldova în realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale, Chișinăul angajându-se să reducă necondiționat cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990.

La evenimentul de deschidere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice și sectorului privat din Moldova și au fost prezentate cazuri de succes din programele anterioare ale BERD, dedicate sectorului rezidențial și celui corporativ.

Astfel, cu resurse financiare de la Fondul Verde pentru Climă și Guvernul Turciei, un grup de experți tehnici și financiari va ajuta la consolidarea capacităților instituțiilor financiare partenere și vor furniza cunoștințe clienților din sectorul privat cu privire la tehnologiile verzi. În plus, aceștia vor oferi suport pentru evaluarea proiectelor și vor îndruma beneficiarii de împrumuturi în alegerea tehnologiei optime.

Se estimează ca GEFF va ajuta Moldova să-și reducă consumul anual de energie cu 108.800 GJ, echivalentul consumului anual de energie al peste 6.000 de gospodării. Totodată, emisiile de CO2 ar urma să se reducă cu 9.880 tone pe an, echivalent cu eliminarea din circulație a peste 5.000 de automobile.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker