Drepturile omului: garanții versus realități

M-am aşezat şi am tăcut. Dar ştiu că mi s-a încălcat un drept

    Ce este dreptul? De multe ori îmi puneam aceastăîntrebare.Aşteptam multe răspunsuri, dar nu era nici unul potrivit pentru mine. Nu am avut nevoie de ajutorul cuiva pentru că treptat am desluşit această noţiune: dreptul – „viaţa ta în mâinile tale”. Fiecare are drepturi.

    Toţi avem drepturi: plantele, natura, animalele, oamenii, inclusiv şi eu. Suntem cu toţii liberi de a ne exprima. Nimeni nu are dreptul să ne încalce  drepturile.

Astfel începe şi povestea mea. Într-o zi de toamnă, la şcoală, în banca unde eram aşezată mă pregăteam de ora următoare. Clopoţelul a sunat, învăţătoarea a început lecţia. Tema lecţiei era „Pluralismul şi societatea civilă”. Pe la mijlocul orei, pentru că nu îmi era clară noţiunea de societate obştească, o întreb pe doamna profesoară: „Îmi spuneţi, vă rog, pentru a înţelege mai bine, ce înseamnă aceasta?” Profesoara, supărată că am întrerupt-o: „Eu ţi-am zis clar: în timpul orei nu se întrerupe profesorul, dar se tace şi se ascultă!” M-am aşezat şi am tăcut.

    Oare cum credeţi, mi-a fost încălcat vreun drept? Cred că da şi nu e corect.

    Dragi oameni ai întregii ţări, citiţi şi cunoaşteţi-vă drepturile, pentru că le aveţi.

Otilia ROTARI, membră a Clubului de Jurnalişti „Orh-Ideea”,

cl. a IX-a, Gimnaziul Morozeni

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker