ApropoPolitic

Tare-i bine când pleci din politică la timp, definitiv și cu demnitate!

Deja cunosc sloganul socialiștilor în următorul scrutin: “Gospodarul se întoarce!” E sloganul lui Serafim Urechean, a cărui apariție în politică e contraindicată or, electoratul are memorie mai a dracului decât a politicianului.

Vă aduceți aminte ce panouri publicitare ne atrăgeau atenția în 2015, pe parcursul disputei pentru funcția de primar al Capitalei? Ne privea imaginea  salvatorulul urbei, cu figura unuia bine ieșit din iarnă, cu sacou pe umăr, cu o privire arogantă și sloganul ”Gospodarul se întoarce”, care era unul mort, nefuncțional din start.

Acesta a fost ca bățul cu două capete, unul din care l-a detunat pe Serafim – “meritul gospodarului” în dezvoltarea urbei a fost apreciat la justa valoare – 2,97% din voturi. Adică dispari după un asemenea scor și stai undeva nevăzut și neștiut de nimeni.

La vremea respectivă nu am susținut încercarea fostului edil al Capitalei de a concura. Lecțiile din trecut nu l-au învățat nimic pe Serafim Urechean. El a dat uitării și rezultatul ultimei participări în scrutin ca lider al Partidului Alianța Moldova Noastră în 2010 – 2,05%. 

Cum s-a recuperat la vremea respectivă în pofida acestui șoc zdrobitor? La 9 aprilie 2011 a fost realizat contractul de “vânzare-cumpărare” cu Vlad Filat. Rămășițele formațiunii politice sunt înghițite de liderul PLDM, în schimb, pe 22 aprilie, Urechean este instalat în funcția de președinte al Curții de Conturi. Dar peste o perioadă funcția a fost oferită altei persoane și Serafim a devenit orfan și …”m-au trădat…, m-au vândut ca pe o prostituată… Ghimpu, Lupu, Filat… Ca să supraviețuiești în politica moldovenească trebuie să furi…” – au fost replicile lui către presă, deși trebuia mai bine să plece englezește – adică tăcut și pe neobservate. Dar nu a fost să fie! Serafim s-a vrut solicitat în continuare! 

Cum a apreciat eroul nostru lipsa de oferte din partea politicului? El cade “pradă” în brațele celui ce supraviețuieşte în politică, adică în brațele lui Dodon. A pus ceva greu pe afirmațiile anterioare și a uitat că era și liberal, și democrat, și gospodar, și necorupt etc. Calculele de acasă nu l-au dezamăgit. Feciorașul Vitalie e deja consilier pe listele socialiștilor la Anenii Noi, unde subvențiile pe proiectele agricole vin la timp, Șor îi devine prieten. Da, da, acel Ilan Șor, care se plimba prin Moscova cu automobil cu numere diplomatice, înmânate de un ministru-consilier de la Ambasada Republicii Moldova. Cine era bănuit de mass-media că i-a dat lui Șor plăcuțele respective? Ministrul-consilier Vitalie Urechean!

 În noiembrie 2020, acel ce iubește poporul s-a descătușat dea binelea: “Vă chem să-l votați pe Igor Dodon, are experiență, e pregătit de guvernare, adaug, ambii am dirijat șahul în Moldova, suntem mari maeștri la “combinații”…

Vizionam discursul și nu înțelegeam, vorbește Serafim sau o mascotă? M-a deranjat faptul că în timp ce îi cânta osanale kuleokarului, nu clipea din ochi  – “şeful” e singurul cine poate salva țara! Inițial m-am alertat, dar m-a scos din stupoare o concluzie firească a lui Urechean: ”La Bătrânețe (cu literă mare) unii oameni ajung în mintea copiilor”. Slavă Domnului, mi-am zis, se dă omul la brazdă!

Dar toate au fost în van… Zilele acestea mascota a apărut din nou în scenă. Are și două medii preferate care-i fac ima-gine – ”Sputnik” și ”Молдавские ведомости”! Am conspectat ceva: ”Противостояния Конституции и Президента у нас не было…, Президент (Мая Санду) игнорирует основы Конституции Республики Молдовы…, влияние извне…, нет команды…” 

Mda, acuzații grave lipsite de prudență din partea ”gospodarului” apreciat cu 2% de popor. Dacă tăceai – vorba ceea! Of, Serafime, cum nu-ți dau pace viermii iadului cei neadormiți!

Se pregătește să candideze pe listele partidului iubit în echipa… Stop! Cum o numește Igor Dodon? Redau cuvânt în cuvânt: ”Iaca, este stâna mare, frumoasă… Și este o oaie râioasă, cu leșie. Ea șede deoparte. Nimeni nu vrea să stea lângă ea. Apoi, iaca, grupul Candu-Șor exact așa a ajuns ca oaia cu leșie. Cei ce se apropie, e gata cu dânșii. Se molipsesc și se duc în jos.” 

P.S.: Și totuși… mă prind la gândul că nu e vorba de Serafim Urechean, pe care îl cunosc, –  o mascotă cu chipul lui se vrea la guvernare… Așa că sloganul ”Gospodarul se întoarce!” nu-i mai face cinste lui Serafim.  Tare-i bine când pleci din politică la timp, definitiv și cu demnitate!

                                 Constantin Tampiza, ex-vice-premier,  ex-ministru al Econimiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker