Investigații

Judecătorul lui Șor mai are ceva de ascuns. Averea

Inculpatul – Ilan Șor.

Procurorii anticorupție, cu probele pe masă, cer 19 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie. Judecătorul îi oferă 7,5 ani. Măsura – arest la domiciliu se modifică. Acuzatul este eliberat imediat de sub strajă din sala de judecată.

După această decizie, concubina judecătorului lansează un salon de cosmetică pe Aeroportul Internațional Chișinău – controlat direct de inculpat. De acolo, aleasa judecătorului zboară spre capitalele modei: Paris și Milano, împreună cu sora vitregă a lui Ilan Șor. Între timp, Șor devine fugar, iar judecătorul – un pasager fidel spre Israel, țara de origine a inculpatului.

Asta nu e tot. Judecătorul lui Șor mai are ceva de ascuns. Averea.

DOSARUL
„Furtul Miliardului” este un titlu generic pentru întreaga spălătorie de bani care a condus la prăbușirea celor trei bănci, în perioada 2012-2014: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Procurorii operează în anchetă cu un alt titlu generic – „Frauda bancară”.

În acest caz, procurorii anticorupție au trimis în instanța de judecată peste 20 de dosare penale. Cei ajunși pe banca acuzaților sunt învinuiți, în mare parte, de spălare de bani, escrocherie, trafic de influență și mită.

Numele lui Ilan Șor apare pe unul dintre aceste dosare. El este învinuit că, la finalul anului 2014, în calitate de șef al Băncii de Economii (BEM), ar fi obținut prin înșelăciune peste cinci miliarde de lei, iar ulterior i-a spălat prin firme offshore.

Cauza penală, în cazul Șor, a ajuns în prima instanță în august 2016. Judecătorul care a examinat dosarul se numește Andrei Niculcea.

Litigiul a durat mai puțin de un an.

La finalul procesului, procurorii au solicitat ca Ilan Șor să execute 19 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

De cealaltă parte, apărătorii fostului șef de la BEM au pledat ca Ilan Șor să fie achitat pentru spălare de bani. Iar, cealaltă infracțiune de care era acuzat – „Escrocheria” (care îl costa între 8-15 ani de privațiune de libertate), să fie înlocuită cu alta – „Cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere”, care prevede o pedeapsă mai blândă (până la 3 ani de închisoare), dar fiind eligibilă și cu Legea amnistiei.

Astfel, avocații lui Șor au cerut achitarea și amnistia clientului lor.

Pe 21 iunie 2017, judecătorul Andrei Niculcea a bătut cu ciocanul în masă. A citit sentința lui Șor. Propunerea avocaților prin care infracțiunea de escrocherie să fie înlocuită cu alta mai blândă a fost acceptată.

În total, în dosarul „Furtul Miliardului”, Șor s-a ales cu o pedeapsă de 7,5 ani de închisoare.

Sentința motivată a fost pronunțată la mijlocul lunii iulie 2017. Până astăzi, documentul integral, totuși, nu a fost publicat pe pagina web a instanței.

Ulterior, procurorii și avocații au făcut apel. Însă, timp de mai multe luni, judecătorul Niculcea a ținut dosarul la el, sub pretextul că materialele urmau să fie traduse.

DUPĂ PROCES, SALON PE AEROPORT
Abia la începutul anului 2018, judecătorul Niculcea a expediat dosarul lui Șor în instanța de apel, acolo unde se află în examinare timp de mai mulți ani. Ședințele sunt amânate din diverse motive.

Salonul Diva Beauty de pe Aeroportul Internațional Chișinău. La moment, salonul nu activează. Foto: Facebook/DIVA Beauty

Aproape trei luni mai târziu, după ce Niculcea scapă de dosarul lui Șor, mai exact pe 29 martie 2018, Aeroportul Internațional Chișinău, anunța pe pagina oficială că, în incinta aeroportului a fost deschis un salon de frumusețe. Detalii, AICI și AICI

Aeroportul Internațional Chișinău: „Fie că aveți programat un eveniment special după ce aterizaţi sau înainte de a decola de la Aeroportul Chişinău sau aveţi stabilită o întâlnire importantă dar nu ați avut timp pentru manichiură sau aranjarea părului deja puteţi să vă bucuraţi de serviciile Salonului de frumusețe din incinta terminalului aeroportului, etajul doi în sala sosiri.

Comoditatea de a avea un salon de frumuseţe în aeroport este fabulos și contribuie la economisirea timpului Dvs.”

Aeroportul Internațional Chișinău este administrat de compania Avia Invest SRL. În perioada în care a apărut salonul de frumusețe, președintele Consiliului de Administrare al companiei era Ilan Șor, adică inculpatul din dosarul „Furtul Miliardului”, examinat de Niculcea. Detalii, AICI

Salonul de frumusețe se numește – Diva Beauty.

RISE Moldova a aflat că acesta era administrat de Svetlana Tumanova, concubina judecătorului Niculcea, care deține compania Diva Moda SRL.

Investigația integrală poate fi accesată pe RISE.

Sursa
rise.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker