ApropoOrhei

Aniversări sovietice comemorate după 30 de ani de independență

Militează împreună cu noi pentru adevăr! Susține Ziarul CUVÂNTUL printr-o donație!

Un eveniment demult uitat în toată Moldova este sărbătorit la Orhei cu încrâncenare de către primarul municipiului, Pavel Verejanu, președintele raionului, Dinu Țurcanu și deputații Partidului Șor. Este vorba de 77 de ani de la ceea ce numesc ei eliberarea Oheiului de sub ocupația fascistă.

Siteul Primăriei menționează că delegațiile de oficiali au adus un omagiu celor care și-au jertfit viața pentru ca oamenii să trăiască în pace şi că au fost pomeniți și cei peste 4000 de orheieni uciși de regimul fascist în cele peste 1000 de zile cât a durat ocupația.                       

Mai departe site-ul menționează: Orheiul a fost eliberat în cadrul operațiunii Uman-Botoșani, care a marcat eliberarea de sub fasciști a actualului teritoriu al Republicii Moldova. Este de datoria noastră să ne amintim de cei care și-au jertfit viața în numele păcii. An de an îi vom pomeni pe cei care ne-au asigurat o viață liberă și liniștită. 

Acest 7 aprilie este, de fapt, un fals denunțat încă 30 de ani în urmă, și anume: nu a fost aici, la Orhei, la 1944, nici o eliberare și nici o ocupație fascistă! A fost administrație românească civilă în oraș și în întreg județul, care, această administraţie, în pofida războiului, a organizat o viață normală pentru locuitori. Apropo, pe parcursul acelor ani, care au urmat după eliberarea ținutului de ocupaţia bolşevică, statul român a scutit de impozite locuitorii Basarabiei – a fost un decret al mareșalului Ion Antonescu, șeful statului român, care stipula o vacanță fiscală pentru toate categoriile de contribuabili momentan după eliberarea ținutului de sub bolșevici or, economia ținutului fusese devastată pe rupte de regimul bolșevic de ocupație în perioada 28 iunie 1940 – 26 iulie 1941.

Este luată din pod și cifra de 4000 de victime ale pretinsei ocupații fasciste. Am studiat minuţios această temă decenii la rând, dar nu am găsit să fi fost elucidată, declarată public această cifră! Or, pe teritoriul respectiv nu a fost o administrație germană, iar numărul victimelor atrocităților contra populației evreiești necesită a fi precizat. Orice intervenție a jandarmeriei a fost documentată. Totodată autoritățile românești actuale au recunoscut faptul crimelor asupra populației evreiești, în același timp  Rusia neagă crimele Holocaustului roșu. 

Captura de ecran din 2021 04 15 la 17.55.56

Tot ce s-a întâmplat după 5 aprilie 1944 la Orhei și în ținut nu poate fi apreciat ca eliberare. Peste noi a venit din nou compactorul roșu pornit de Stalin să strivească Europa. A fost ocupație după toate regulile: începând cu luna aprilie la Soroca s-a stabilit organul de conducere al așa numitei RSS Moldovenești, la o zi după ce a trecut armata roșie au sosit președinți de selsovet, iar la raion – procurori, judecători, militari de la comisariate militare și prim-secretari – toți rusofoni și toți veniți de pe aiurea! Dacă aveți dubii – vedeți galeria de la etajul II al Consiliului Raional Orhei cu portretele celor care au condus județul, apoi raionul din 1944 – până în 1956 nu este nici un nume de băștinași între ei! Alde Dinu Țurcanu și cu Pavel Verejanu continuă tradiţia. 

Dar dacă este vorba de eroii care și-au apărat casa și sărăcia – numele lor sunt încrustate pe obeliscul din cimitirul militarilor români de la Tabăra. Când, în 1996, a fost inaugurat locul lor de veci, rude ale celor căzuți din satele raioanelor Șoldănești și Orhei au venit să se închine aici. Or, atunci, în vara lui 1944, comandantul unității care era în retragere a lăsat listele celor căzuți cu domiciliul în județul Orhei spre a le aduce la cunoștință rudelor.  

Adică nu ce trebuie și nu cine trebuie sunt comemoraţi la Orhei în situația când deja se împlinesc trei decenii de la declararea Independenței Republicii Moldova şi când se cunoaşte deja adevărul istoric.

Deseori, stând de vorbă cu oameni de afaceri din regiunea Orhei, putem auzi opinii că populaţia ar trebui să se trezească, să pună capăt dezmăţului instalat de şorişti. Şi că foarte greu îi va veni celui care va administra raionul și primăriile după Partidul Șor. Or, moștenirea pe care o lasă aceștea este una dezastruoasă. 


Ion Cernei  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker