Social

Un monument al triumvirilor cauzei naționale

În numărul precedent am relatat că în Grădina Cate-dralei din Chişinău a avut loc ceremonia de sfințire, după restabilire, a monumentului ridicat în memoria a trei martiri ai neamului: Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea. Acesta a fost unul din primele monumente edificare după Unirea din 1918, distrus apoi de regimul de ocupație după cedarea Basarabiei în 1940.

 

Re-construit grație unor oameni inimoși

Istoria re-construcției monumentului a început acum trei ani cu inițiativa  Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români din Republica Moldova, susținută de Ministerul Culturii și de Academia de Științe a Moldovei, dar și de mai mulți consilieri municipali. Sculptura a  fost concepută de către arhitectul Eugen Bâzgu. Piesele de bronz au fost executate de sculptorul Grigore Băț, iar postamentul – de meșterul popular Veaceslav Lozan de la Cosăuți.

Monumentul are o înălțime de peste trei metri, o greutate de 20 de tone şi a fost  edificat din piatră de Cosăuţi. Pe fața monumentului sunt aşezate chipurile celor trei înaintași în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestal se află figura unui vultur de câmpie – tot din bronz, prezent în stema țării.

Toţi trei eroii şi-au pierdut viaţa în august 1917.  Alexei Mateevici, autorul imnului Republicii Moldova ”Limba noastră”, a fost răpus de tifos exantematic, pe care îl contactase pe front. La scurt timp după asta, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, doi publiciști prezenți în permanenţă în presa națională până la 1917, au fost împușcați în via lui Hodorogea de către o bandă de soldați ruși bolșevizați.

 

Din ”Albumul Basarabiei” cetire…

Cartea lui Gheorghe Andronache ”Albumul Basarabiei”, ieșită de sub tipar în 1934 este cea dintâi sursă unde aflăm amănunte des-pre  Simeon Murafa, Andrei Hodorogea, Alexei Mateevici, dar și despre monumentul edificat în memoria lor. Simeon Murafa, născut la Cotiujenii Mari, acum raionul Şoldăneşti, a studiat la Chișinău, apoi și-a luat  licența în drept la Universitatea din Kiev. ”Înfocat naționalist moldovean și 

vechiu luptător convins și devotat Neamului din care făcea parte. A colaborat cu N. Alexandri și Pan Halipa la ziarul ”Cuvânt Moldovenesc” (1913-1917).  A scris broșura ”Cine-s moldovenii”, unde a vorbit într-un limbaj simplu despre trăitorii între Prut și Nistru care-s aceiași români precum cei din vechiul Regat, dar și cei din Bucovina și Ardeal. A fost un cântăreț de mare talent și a propagat dragostea pentru muzica populară. La Congresul învățătorilor moldoveni ține o cuvântare înflăcărată afirmând că soldații moldoveni din armata rusă l-au delegat la acest congres să ceară ca în Basarabia să se întroducă limba românească în școale și după asta vom învăța și englezeasca, franțuzeasca nu numai cea rusească.

Andrei Hodorogea s-a născut în 1878 la Slobozia-Godorojea, județul Orhei. A învățat la Școala de Agricultură de la Cucuruzeni, ulterior a învățat de inginer-hotarnic în Rusia. Vechiu luptător național, a căzut ucis mișelește de o bandă de bolșevici în după ameaza zilei de 20 august 1917.

Preotul Alexei Mateevici, 1888-1917, profesor la seminarul teologic din Chișinău. A fost luptător pentru cauza română și cel mai de seamă poet basarabean. Venind la Chișinău de pe front la congresul învățătorilor care a avut loc la 25-27 mai a recitat poezia sa cu titlul ”Limba noastră” a imresionat și înflăcărat întreg Congresul. Moare la 13 august 1917 de tifos exan-tematic îmbolnăvindu-se pe frontul românesc unde plecase ca preot militar”, scrie Gheorghe Andronache în ”Albumul Basarabiei”. 

Tot în „Albumul Basarabiei” găsim şi imaginea cu monumentul triumvirilor cauzei naționale din Basarabia, imagine care a servit ulterior, după mai bine de 90 de ani, la restabilirea lui. 

”Acest monument este ridicat în grădina Catedralei Chișinău în memoria celor cari sunt eroii cauzei naționale: Simion Murafa, preot Alexei Mateevici și Andrei Godorogea. E locul aci să aducem prinosul nostru de recunoștință acelora care au contribuit la păstrarea și promovarea Românismului în Basarabia de la 1812 până în prezent precum și acelora care au activat intens pentru desăvârșirea actului Unirii pe calea scrisului, a viului grai și a armelor și cari astăz nu se mai găsesc între noi”, scrie autorul ”Albumului Basarabiei”.

                                         

O rudă a lui Andrei Hodorogea – sponsorul lucrărilor   

La evenimentul de dezvelire a monumentului re-construit au participat demnitari, oameni de cultură, reprezentanți ai cercului academic, istorici, arhitecți, precum și public interesat. Un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Vladimir, mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove  a oficiat un serviciu divin, la 

care au participat şi două delegaţii numeroa-se – din Cotiujenii Mari, în frunte cu Ion Ghilașcu, directorul ONG ”Plai natal” din localitate şi din Bieşti.

Ion Vlas, primarul de Biești, satul de reședință al comunei în care intră și Slobozia-Godorojea ne-a spus că a fost la dezvelirea monumentului cu o delegație din 55 de săteni, printre care și rude ale lui Andrei Hodorogea.  

”Sculptura inaugurată astăzi este asemănătoare cu cea instalată în 1923. Semnificativ e faptul că lucrările de restabilire a monumentului au fost sponsorizate de Dumitru Godorogea, ex-deputat și om de afaceri, ex-viceministru al Agriculturii și Economiei, originar din Slobozia-Godorojea. Dumnealui a oferit partea leului din cheltuieli – circa 13 000 de euro. E o rudă îndepărtată a lui Andrei Hodorogea”, a remarcat primarul de Bieşti.

La rândul său, Dumitru Godorogea a menționat:    „Am insistat foarte mult ca să fie un act recuperatoriu, să punem acest monument acolo unde a fost. Este important să se știe, că lucrurile mărețe pe acest pământ au fost săvârșite de oameni  modești, cu inimi mari de patrioți, care au luptat pentru o cauză dreaptă”, a menționat  omul de afaceri.      

Iurie Colesnic, scriitor și membru al grupului de inițiativă a spus: “Acest monument va dăinui peste secole şi, cu siguranţă, va deveni un obiectiv frecventat de pelerini. Cei care au luptat pentru prosperarea neamului merită să fie amintiți de toate generaţiile următoare”.

 

Vulturul, instalat după ceremonie

Câteva zile după ceremonia de dezvelire a monumentului, vinerea trecută, sculptorul Grigore Băț a instalat vulturul de bronz pe postament.

”S-a dorit neapărat să inaugurăm monumentul anume la 29 septembrie, ca astfel să aducem un omagiu înaintașilor noștri care l-au instalat acum 93 de ani în aceeași zi. Dar mai trebuia să instalăm vulturul îndoliat și să finisăm inserția pe pano-ul de piatră unde e scris că monumentul a fost dezvelit în 1923 sub îngrijirea unui comitet unde președinte a fost Pan Halipa, iar membri – doi generali de divizie – S. Popovici și I. Macri. Pe placă mai menționăm că monumentul a fost distrus definitiv în 1962. Regimul comunist nu tolera asemenea monumente de atâta că Murafa, Mateevici și Hodorogea, originari din țărani și slujitori ai cultului erau dușmani ai doctrinei lor, chiar și dacă-i priveau de pe plăcile de bronz. Iată de ce mai întâi au distrus coroana regală de pe vârful monumentului, apoi au furat plăcile. Iar în 1962 au distrus definitiv soclul cu gândul că 

monumentul în cauză nu va renaște niciodată. Nu a fost să fie!”, a spus sculptorul.

 

 Ion Cernei 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker