Uncategorized

A fost smuls tricolorul de pe clădirea fostei Zemstve județene

Militează împreună cu noi pentru adevăr! Susține Ziarul CUVÂNTUL printr-o donație!

Tricolorul fără stema Republicii Moldova, aflat de doi ani pe faţada clădirii fostei Zemstve din Orhei, a fost smuls cu tot cu suport sâmbătă, 17 aprilie c., ziua în amiaza mare (în imagini).

A fost smuls tricolorul

După cum remarcă Ion Codreanu, activist civic, care are în custodie placa comemorativă instalată pe clădire, autoritățile municipiului nu vedeau cu ochi buni însemnele românești. 

”După ce, de mai multe ori, au fost furate panglicile tricolore de la monumentul domnitorului Vasile Lupu din fața Consiliului Raional Orhei, dar și de la monumentul Deportaților, sâmbătă, a fost smuls cu tot cu suport și tricolorul de pe faţada Zemstvei din Orhei, clădire istorică, în care la 25 martie 1918, cei 52 de consilieri au votat unanim Moțiunea de Unire cu România. Știam că asta se poate întâmpla, de aceea treceam zilnic să văd starea Tricolorului. În dimineața zilei se sâmbătă drapelul era pe suport”, ne spune dl Codreanu.  

 Alexei Codreanu, președintele OT PAS Orhei este de părere că majoritatea șoristă, care conduce cu raionul și municipiul, pune la încercare răbdarea orheienilor de bună credință: 

”Astăzi, reprezentanții Serviciului Comunal Locativ din Orhei au smuls mișelește, cu tot cu suport, tricolorul de pe clădirea Zemstvei, obiect de o importanță majoră pentru istoria ținutului Orhei. Ce i-o fi deranjat exact acum? Electorala, bat-o vina! Este tupeul și obrăznicia reprezentanților Autorității Publice Locale, majoritatea dintre ei fiind posesori de pașapoarte româneşti”, este de părere Alexei Codreanu.

Zoia Jalbă, ex-deputată, profesoară, este de părere că Orheiul degradează: ”Au spurcat istoria acestui oraș din inima Codrilor. Și nu pentru că ei sunt tari. Pentru că mulți orheieni sunt frați cu minciuna. S-au făcut părtași ai penalilor! Omul sfințește locul! Mai sunt mulţi patrioți care țin flacăra românismului aprinsă! Tricolorul nu poate fi furat din inimă!”, a menționat ex-deputata.

Captura de ecran din 2021 04 15 la 17.55.56

 Preotul Sergiu Aga, consilier municipal și raional, a fost caustic în declarația sa: 

”Drumurile s-au reparat, universitate s-a făcut, clădirea Zemstvei s-a scos din paragină, mai rămânea de scos tricolorul care conține coloristica drapelului Republicii Moldova”, a ironizat părintele, amintind că drumurile au fost reparate superficial și nu sunt durabile, ideea cu extensiunea Universității din Iași la Orhei iniţiată de președintele raionului Dinu Țurcanu este un bluf, iar eliminarea tricolorului face vârf la toate în atitudinea fățarnică a autorităților șoriste.

 Reprezentanți ai Primăriei nu au vrut să comenteze situația creată cu tricolorul. Remarcăm că locul aflat la 20 de metri de Primărie este monitorizat de o cameră de supraveghere, deci lesne poate fi identificat făptașul şi, respectiv, autorul ordinului. 

Ion Cernei  

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker