Politic

Graur: Venituri de peste 388 de mii de lei și 11 terenuri agricole obținute prin donație

Militează împreună cu noi pentru adevăr! Susține Ziarul CUVÂNTUL printr-o donație!

Graur: Venituri de peste 388 de mii de lei și 11 terenuri agricole obținute prin donație.

Anul 2020 a fost unul prosper pentru unii deputați, printre ei și deputata Pentru Moldova, Eleonora Graur. Deputata aleasă  în circumscripția 13, Rezina-Șoldănești, și-a depus declarația de avere pentru anul 2020. 

Conform declarației, deputata a obținut 388 de mii de lei, venituri obținute din cadrul Parlamentul Republicii Moldova, dintre care salariul de deputat 213 995 mii de lei, și compensații  de peste 174 mii de lei. Totodată, deputata Graur indică și o casă în valoare de peste 300 mii de lei, care a fost transmisă prin donație soțului său, Mihail Graur. 

Eleonora Graur este proprietara unei case de locuit din orașul Chișinău, care este situată în apropierea Universității Agrare din Moldova, într-o zonă verde, despre care portalul Moldova Curată a relatat într-o investigație din 2019. Întrebată din ce surse și-a construit casa, ea a răspuns în cadrul emisiunii Ora locală de la Elita TV că această locuință a fost construită înainte să vină într-o funcție publică. Totuși, potrivit CV-ului acesteia, atunci când a intrat în posesia acestei locuințe, Eleonora Graur era lectoră superioară la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Tot soțului său deputata i-a donat și un teren agricol în valoare de 93.260 mii de lei. Eleonora Graur mai indică în declarația sa de avere și 11 terenuri agricole, deținute fie prin donație fie prin contracte de vânzare-cumpărare și un automobil de marca Volvo XC60 în valoare de peste 200 de mii de lei, echivalentul a 9.200 euro. Pe piață, costul unui asemenea automobil este de cel puțin 13 mii de euro, prețul mediu fiind de 15-18 mii de euro.  

2020 la fel de prosper ca și 2019?

În 2019, în afară de salariul său de peste 200 de mii de lei, Eleonora Graur a obținut 85 de mii de lei din vânzarea unui imobil și 23 de mii din vânzarea unui teren agricol. Totodată, deputata a declarat că a obținut 11 mii de euro sub formă de donație de la un eveniment de familie. De asemenea, în declarația de venit pentru anul 2019, deputata a indicat că a contractat trei împrumuturi în valoare totală de peste un milion de lei.

Captura de ecran din 2021 04 15 la 17.55.56

În 2019, ziarul CUVÂNTUL a publicat un material despre planul electoral al deputatei Graur și Partidului Democrat din Moldova, care era orientat spre dezvoltarea satelor și orașelor din circumscripția nr. 13, și anume: 

  • Deschiderea unui parc industrial pe locul fostei fabrici de tricotate din orașul Rezina și crearea noilor locuri de muncă pentru oamenii din oraș și satele învecinate.
  • Construcția locuințelor sociale în orașul Rezina cu susținerea financiară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. ( Despre construcția locuințelor sociale redacția CUVÂNTUL va reveni cu un material pe parcursul acestei săptămâni)
  • Continuarea proiectelor de construcții și reparații a drumurilor locale și din interiorul localităților.
  • Asigurarea cu spațiu locativ a tinerilor specialiști din domeniul medical, care vor veni să lucreze în raionul Rezina, și multe altele.

La începutul anului 2018, ziarul regional Cuvântul a scris despre implicarea conducerii raionului Rezina în mușamalizarea unor lucrări de modernizare a unor instituții școlare din raion. Atunci, jurnaliștii au descoperit că în urma concursului public desfășurat de administraţia raionului Rezina (proiectul n-a fost discutat şi aprobat de Consiliul Raional), o companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie, lucrări ce valorau  peste 18 milioane de lei. În realitate, lucrările fie au fost efectuate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Deși i-a fost solicitată opinia de câteva ori, Eleonora Graur a refuzat să comenteze faptele constatate de jurnaliști, făcând trimitere la ”secretul comercial”.

În 2020, redacția CUVÂNTUL a scris și despre Complexul sportiv gigantic început și abandonat la Rezina, după o investiție de cca 13 milioane de lei. Un obiect lansat cu fast în anul 2015 în orașul Rezina, care urma să devină un complex sportiv modern și prezentat inițial ca un grandios proiect al guvernării democrate, a fost abandonat după ce în el s-au investit aproape 13 milioane de lei, bani publici. De patru ani acolo nu se mai fac lucrări. Fosta președintă a raionului Rezina, care a fost unul dintre inițiatorii proiectului, declara în 2020 că ce s-a făcut este doar prima etapă. Pentru o a doua etapă ar fi nevoie, potrivit ei, de 54 de milioane de lei. Eleonora Graur, devenită între timp deputată, afirmă că lucrările au fost oprite din cauză lipsei „surselor financiare”, a „instabilității politice din țară” și a faptului că succesorii săi la conducerea raionului nu ar fi suficient de activi în căutarea finanțării pentru finalizarea construcției. 

Redacția săptămânalului CUVÂNTUL a publicat mai multe investigații pe parcurs despre deputata Graur, unele dintre ele le puteți accesa mai jos:

Anton Zabelinschi

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker