Evenimente

Judecător din Rezina, cu dosar penal pentru eliberarea criminalilor

Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere a unui judecător din Rezina, acuzat de procurori că ar fi amnistiat ilegal un infractor încă în 2010.

Decizia de a permite anchetarea penală a ma-gistratului Andrei Balan a fost luată pe 11 octombrie c., în cadrul unei ședințe extraordinare a CSM, scrie Ziarul Național, citat de www.unimedia.md.

Balan este acuzat de procurori că, pe 23 septembrie 2010, în calitate de judecător de instrucție, l-a eliberat pe criminalul și asasinul în lege Vitalie Proca, deşi acesta nu ispăşise două treimi din termenul de detenţie — prevedere valabilă pentru eliberarea condiţionată. Pentru asta, Proca ar fi trebuit să mai execute trei ani.

În 1998, la doar 19 ani, Vitalie Proca a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru mai multe atrocităţi. Cu un an mai devreme, de Crăciun, el şi trei complici au spart casa unei familii din cartierul învecinat, jefuind-o.

Proca a legat-o pe mama unui copil de doi ani şi pe o altă femeie, aflată în casă, după care le-a omorât în bătăi cu o ţeavă metalică. A treia victimă, tot o femeie, a fost torturată şi arsă cu un fier de călcat până la leşin. A scăpat doar pentru că Proca a crezut-o moartă, au stabilit atunci procurorii, potrivit rise.md.

După ce a ieșit din închisoare, Proca a comis mai multe crime, fiind acuzat inclusiv pentru tentativa de asasinat a bancherului rus Gherman Gorbunțov, la Londra, în 2012.

Procurorii au stabilit că, atunci când l-a eliberat pe Proca din închisoare, judecătorul Andrei Balan a încălcat mai multe norme legale. Magistratul și-a argumentat decizia însă prin faptul că Proca are un copil, făcut în închisoare în timpul unei vizite conjugale, iar starea sănătății îi este precară.

Același magistrat, în 2014, a mai scos din detenție un condamnat, Karalar Murat Hamza, şoferul maşinii care transporta, în martie 2008, prin Chişinău, 200 kg de heroină. Potrivit Ziarului de Gardă, printr-o încheiere emisă pe 9 iunie 2014 de către Andrei Balan, Hamza a fost eliberat condiţionat înainte de termen, asta deşi pe dosar nu exista încă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Chiar în acele momente, la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) se examinau recursurile procurorilor şi avocaţilor inculpaţilor din dosarul „Heroina”, iar într-un final, magistraţii au trimis dosarul la rejudecare, la Curtea de Apel (CA) Chişinău.

Însă Karalar Murat nu va mai apărea în faţa judecătorilor din Moldova, pentru că, la scurt timp după ce a fost eliberat, a plecat de aici. În septembrie 2014, autorităţile s-au trezit, au anulat eliberarea şoferului heroinei şi l-au anunţat în căutare.

Andrei Balan este judecător din 2005, iar în 2014, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, a fost reconfirmat în funcția de judecător la Judecătoria Rezina, concretizează sursa citată.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker