Social

ONG-urile de media își exprimă îngrijorarea în raport cu dublarea termenelor de soluționare a cererilor de acces la informație

Livrăm știri proaspete timp de 25 de ani direct pe masa ta! Susține Ziarul CUVÂNTUL printr-o donație!

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu dublarea, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a termenelor de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență.

Potrivit pct. 26 din dispoziția CSE nr. 3, din 15 aprilie 2021, „pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează”.

Reamintim că, potrivit prevederilor Legii privind accesul la informație, termenul maxim în care furnizorii sunt obligați să pună la dispoziția solicitantului informația cerută este de 15 zile lucrătoare. Totodată, legea prevede posibilitatea de prelungire a acestui termen cu încă 5 zile lucrătoare în cazul în care cererea se referă la un volum foarte mare de informații sau sunt necesare consultații suplimentare pentru a satisface cererea.

Așadar, prin efectul dispoziției CSE, jurnaliștii, dar și cetățenii, vor putea spera la un răspuns din partea autorităților publice la o solicitare de informație abia peste 30 zile lucrătoare, ceea ce ar însemna, la modul practic, 42 de zile calendaristice.
Subliniem că reprezentanții mass-media se confruntau și până acum cu o multitudine de obstacole și dificultăți în obținerea informațiilor de interes public, iar dublarea termenelor legale de soluționare a cererilor nu reprezintă decât o altă barieră construită pentru diminuarea transparenței în activitatea autorităților și instituțiilor publice.

Considerăm că dublarea termenelor pentru soluționarea solicitărilor de acces la informația de interes public constituie o măsură disproporționată și nejustificată, ce poate duce la încurajarea propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată.

În situația dificilă în care se află societatea noastră, avem nevoie, mai mult ca oricând, de informarea corectă și promptă a publicului. Or, lipsa de informație poate crea panică în rândul populației și spori neîncrederea în autoritățile publice.

În legătură cu cele enunțate, lansăm un apel  către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să stopeze derapajul de la standardele în domeniul accesului la informațiile de interes public și să adopte o politică echilibrată în raport cu aplicarea măsurilor excepționale în detrimentul drepturilor și libertăților garantate de lege.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente 
Asociația Presei Electronice 
Centrul de Investigații Jurnalistice 
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  ”Acces-Info” 
RISE Moldova 
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker