ReutersSocialTelenești

VIDEO// Vasile Cazacu, primarul care aduce investiții la Crăsnășeni: Să facem baștina mai frumoasă

Am cunoscut mulți edili de la Crăsnășeni în cei peste 30 de ani de activitate jurnalistică în teritoriu, dar se pare că doar unul din ei poate să se bucure de titlul  ”primar-investitor”.

Este vorba de Vasile Cazacu. În toamna anului 2019, după pensionare din MAI, a demarat un business la Chișinău – se ocupa de demolări, în opinia multora o activitate stabilă cu mulți clienți, când se construiește mult. Vasile Cazacu a decis că afacerea ar fi prea monotonă pentru el și a candidat pentru funcția de primar în satul natal.  

”După trecerea din viaţă a părinților, nu am rupt legăturile cu satul unde-mi trăiesc rudele, prietenii din copilărie. Și apoi, m-a durut pentru baștină, care dispărea chiar sub ochii mei. O cauză era faptul că lumea pleacă, iar infrastructura se depreciază. Mi-am zis că aș putea face ceea ce alții nu au reușit până în prezent. Cu o condiție: că trebuie să ajute și sătenii or, nimeni nu o va face în locul nostru”, ne spune primarul.

Satul Crăsnășeni este situat pe un teren accidentat cu râpi, care în timpul unor ploi torențiale se transformă în șuvoaie care spală totul în cale. Drumurile, chiar dacă se mai reparau cumva, niciodată nu au avut durabilitatea scontată. Astfel, la început de mandat, primarul a organizat reparația capitală a drumurilor. Cu ajutorul firmei de demolări de la Chișinău, condusă acum de soția lui Vasile Cazacu, au adus pe gratis piatră și metal, au mai procurat ciment, tuburi de beton, vergi de metal și au edificat un podeț trainic peste șanțul de scurgere care desparte  șoseaua de intrarea în curtea grădiniței de copii, dar și alte două podețe renovate după proiectele primarului. A fost consistent și ajutorul voluntarilor din sat. Lucrările au fost mediatizate prin postări pe rețelele de socializare, cu filmulețe. Toate acestea au trezit interesul diasporei.

Lucrările de renovare continuă. Satul Crăsnășeni amintește de un șantier în construcție. Clopotnița este cea mai notorie reușită. Aceasta este aproape gata şi la sărbătorile de Paști de aici vor vesti Învierea. Primarul, care are studii în domeniu, ne spune că el însuși a pro-iectat clopotnița:

Vasile Cazacu, primarul care aduce investiții la Crăsnășeni: Să facem baștina mai frumoasă

”Autoarele ideii sunt patru consătence care adunaseră bani pentru construcția clopotniței și care au decis că anume eu trebuie s-o edific. Proiectul l-am făcut eu personal. Inițial am dorit să instalăm şi geamuri, dar ne-am dezis de ele or, este important ca dangătul clopotelor să răsune nestingherit peste sat”, spune dl Cazacu. 

A venit şi rândul căminului cultural, care este reparat tot prin muncă de voluntariat:

 ”Am scos podelele din scândură deja putrede și turnăm beton. Vom  instala teracotă – este mai frumos și mai durabil. De asemenea schimbăm acoperișul și izolăm termic pereții. Vom repara și clădirea primăriei, astfel către Hramul bisericii, când serbăm ziua satului, obiectele respective să fie gata”, continuă primarul. 

Vasile Cazacu, primarul care aduce investiții la Crăsnășeni: Să facem baștina mai frumoasă

Intrarea în clădirea grădiniței este stilizată cu decor, amintind de poveștile populare, ceea ce îi dă originalitate obiectului:

”Unul din meșterii de la Rezina, care a executat lucrările, a văzut străduința noastră și faptul că lumea lucrează voluntar, de aceea n-a vrut să ne ia nici un ban, ceea ce ne-a impresionat. A văzut că sătenii noștri manifestă un atașament deosebit față de baștina lor și astfel s-a solidarizat cu noi. Nu a dorit să-i comunicăm numele, ceea ce și facem”, a precizat primarul.  

Potrivit lui Vasile Cazacu, satul va avea trei stații de epurare. Deocamdată primăria Crăsnășeni a reușit să obțină pentru anul curent finanțarea pentru construcția doar uneia din ele: 

”Și în alți ani am fost văduviți de investiții, de atâta că niciodată lumea de aici n-a votat cu cei de stânga. Ne-am gândit să facem trei stații de epurare, care vor fi autonome – la școală şi la grădiniță, iar a treia va deservi centrul satului, unde se află primăria și căminul de cultură. De ce trei? De atâta că anume așa ele ar putea să funcționeze mai eficient. Avem 300 mii  de lei finanțare din partea statului, care am obținut-o cu ajutorul deputaților Maria Ciobanu și Andrei Nastase. Suntem conștienți că nu este suma care ne-ar aranja, dar reieșim din posibilități. Oricum, acestea trebuie construite, încât săteanul nostru să se convingă că soluționăm totuși problemele satului”, este de părere dl Cazacu. 

Vasile Cazacu, primarul care aduce investiții la Crăsnășeni: Să facem baștina mai frumoasă

Peste câteva zile după vizi-ta noastră la Crăsnășeni, am văzut un video pe rețelele de socializare – un excavator săpa de zor un tranșeu de câteva sute de metri dea lungul străzii principale a satului. Este tranșeul pentru canalizare şi apeduct.  

Vasile Cazacu și-a câștigat mandatul din a doua tentativă. Ne-a spus că  prima tentativă a eșuat din motiv că nu s-a pregătit în mod serios. Mai era să aflăm că la scrutinul din toamna lui 2019, cu el au votat şi reprezentanții diasporei:

”Am venit special în timpul campaniei electorale pentru a-l sprijini în turul II pe dl Cazacu, fiindcă știam că este un gospodar bun și un om priceput. Adică era omul potrivit la timpul potrivit. Satul avea nevoie de schimbări, de revenire la normal, de cineva care ar utiliza spiritul participativ al sătenilor noştri. Timpul a dovedit că nu am greșit. Vin des la casa părintească și găsesc mereu şantiere unde se construiește ori se repară ceva. Credeți-mă, vă rog, dar ceea ce văd chiar întrece așteptările noastre”, declară Sveatoslav Neburac, comandant de navă la o companie aeriană din Chișinău. 

Vasile Cazacu, primarul care aduce investiții la Crăsnășeni: Să facem baștina mai frumoasă

Vasile Cazacu ne spune că a avut mai multe discuții cu sătenii în campanie, punându-i în fața dilemei: bani nu-s și nu vor fi, bugetul primăriei constituie 2,2 milioane de lei, suma dată ajunge doar pentru salarii și întreținerea instituțiilor bugetare. 

”Le-am spus: satul este o gospodărie mare, unde  trăiește o familie care cuprinde 1300 de locuitori.  Hai să-l facem să arate ca un sat de gospodari. Materiale de contrucție, metal vă aduc de la firma familiei mele de demolări, oricum cărămidă, piatră care ar putea fi reciclată este destulă şi o luăm gratis. Am stocat asemenea materiale de construcție în zona stadionului și preconizăm să le epuizăm până la deschiderea sezonului sportiv. Rezultatele n-au întârziat să apară – am construit patru kilometri  de drum în variantă albă, am construit podețe, am pavat șanțuri de scurgere cu piatră-bolovan, adică am făcut lucruri durabile, fără  mari cheltuieli”, ne spune în continuare primarul.  

Primarul-investitor de la Crăsnășeni își pune speranța şi în diasporă or, câteva sute de localnici muncesc peste hotare. Investește astfel în încredere, în omenie, în viitorul satului. În acest scop, a fondat Asociația băștinașilor, creând punți de colaborare și implicare a tuturor crăsnășenenilor de oriunde. Sarcina e de a face baștina mai frumoasă.

Text: Ion  Cernei, Victor Sofroni 

Foto, video: Victor Sofroni

 Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker