SocialTelenești

”Plantăm” fapte bune acasă, la Telenești

La Telenești, autorităţile, diaspora şi cetățenii şi-au unit eforturile pentru a înverzi localitatea. Astfel, grație inițiativei și implicării băștinașului Ion Butuceanu, în comunitate au fost plantați peste 350 de puieţi, care vor alcătui „Parcul Panoramei”. 

Ion Butuceanu, managerul unei firme din Chișinău, a propus Primăriei Teleneşti ajutor la înverzirea unui sector de la marginea oraşului, îndemnându-şi familia şi colaboratorii să i se alăture. Primăria a avut grijă să procure de la  Întreprinderea de Stat  ”Moldsilva” din Sărăteni 350 de puieți de nuc și salcâm, să organizeze lucrările şi să mobilizeze şi un grup de orăşeni să participe la ele. Astfel, locuitorilor oraşului Teleneşti li s-au alăturat şi familii ale colaboratorilor „BRC Moldova” sosiţi din Capitală, în total peste 30 de persoane. “Înarmați” cu hârlețe, căldări și lopeți, ei au plantat puieţii, asistaţi fiind şi de angajaţii întreprinderii comunale, care au asigurat cantitatea necesară de apă, iar pe parcurs vor avea grijă să ude puieţii, ca aceştea să se prindă şi să crească. 

 Nicolae Nastas, secretarul Consiliului Orăşenesc Telenești, ne-a relatat că acțiunea a fost coordonată de Asociația Băștinașilor din Telenești (ABT): ”Câteva zile mai înainte ne-a sunat Ion Butuceanu, băștinașul nostru, unul din membrii activi ai ATB, cu dorința de a participa într-o sâmbătă, împreună cu membrii colectivului pe care-l conduce și cu familia sa, la acțiunile de înverzire planificate pentru primăvara curentă. „Venim cu tot inventarul, trebuie să știm locația și să avem destui puieți şi apă”, ne-a spus dl Butuceanu.

Am ales locul numit ”Parcul Panoramei”, aflat la intrarea în Telenești dinspre Budăi, ceva mai la deal de Unitatea de Pompieri, acolo unde am avut cândva o gunoiște  neautorizată”, ne-a relatat dl Nastas.

La rândul său, dl Butuceanu ne-a spus că a avut plăcere să contribuie la înverzirea baştinei sale: ”Nu am ales întâmplător acest loc or, pe timpul copilăriei mele, pădurea deasă se mărginea cu Teleneștii-sat. Ne-am zis că  trebuie să ne luăm un respiro, să ne odihnim de stresul oraşului, de pandemie şi să mergem acasă, astfel munca social-utilă a fost una cu folos”, ne-a relatat dl Butuceanu.

”Plantăm” fapte bune acasă, la Telenești
 Peste 30 de persoane au participat, sâmbătă, 3 aprilie, la plantarea a 350 de puieţi de nucari şi salcâmi, care vor alcătui „Parcul Panoramei” din or. Teleneşti.

Primarul de Teleneşti, Vadim Lelic, spune că  teleneştenii stabiliţi peste hotare sau în alte localităţi din republică sunt cei mai mari patrioți ai localității: ”Partea cea bună este că Asociația Băștinașilor din Telenești nu a devenit o structură formală, pentru o bifă ceva acolo, dar este destul de combativă și cu implicaţii în viaţa baștinii. Avem deja câteva obiective construite inclusiv cu aportul diasporei, între acestea stadionul din dealul Teleneștilor. Băştinaşii participă la acțiuni de caritate, au instituit premii pentru elevii dotaţi etc. Cazul domnului Butuceanu este unul crestomatic – el conduce firma „BRC Moldova”, filială a unei corporații internaționale şi a avut inițiativa să-şi îndemne şi colaboratorii să participe la acţiunea de înverzire de la Teleneşti. Or, fiecare dintre ei se trage de la țară. Iar dacă cineva dintre subalterni îi va urma exemplul – vor merge împreună să înverzească şi să salubrizeze şi alte localităţi. Astfel spiritul participativ şi de echipă și-a făcut efectul”, a remarcat dl Lelic.                                                          

”Plantăm fapte bune acasă, la Telenești!”, l-a completat pe primar dl Nastas. Astfel în cadrul  programului ”Migraţie şi dezvoltare locală (MiDL)”, deja Asociația de Băștinași Junior Telenești a mobilizat anterior, la 1 aprilie, un grup de tineri la plantarea arborilor și salubrizarea teritoriului în zona de odihnă aflată la ieșirea din Telenești dinspre Mândrești. Este o zonă recreativă, creată în cadrul proiectului „Regenerarea spațiilor verzi și organizarea zonelor de recreere”, proiect implementat în cadrul  MiDL/ PNUD Moldova şi finanțat de Guvernul Elveției. Tinerii conduși de Leo Leancă, coordonatorul proiectului respectiv, care locuiește la Chișinău, şi asistaţi de Primărie, au sădit în ziua de 1 aprilie circa 200 de puieți. 

168548569 2065663766907456 2260121239679360632 nLegende: Peste 30 de persoane au participat, sâmbătă, 3 aprilie, la plantarea a 350 de puieţi de nucari şi salcâmi, care vor alcătui "Parcul Panoramei" din or. Teleneşti.
 Peste 30 de persoane au participat, sâmbătă, 3 aprilie, la plantarea a 350 de puieţi de nucari şi salcâmi, care vor alcătui „Parcul Panoramei” din or. Teleneşti.

Remarcăm că Asociația Băștinașilor din Telenești s-a format în anul 2016 și îşi propune ca scop consolidarea originarilor din localitate în vederea dezvoltării social-economice a urbei. Asociația are filiale în peste 30 de țări ale lumii, inclusiv Germania, SUA, Israel, Italia, care susţin baștina prin acțiuni concrete. 

Ion Cernei    

Captura de ecran din 2021 04 07 la 16.26.05 1

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker