
La Telenești, autorităţile, diaspora şi cetățenii şi-au unit eforturile pentru a înverzi localitatea. Astfel, grație inițiativei și implicării băștinașului Ion Butuceanu, în comunitate au fost plantați peste 350 de puieţi, care vor alcătui „Parcul Panoramei”.
Ion Butuceanu, managerul unei firme din Chișinău, a propus Primăriei Teleneşti ajutor la înverzirea unui sector de la marginea oraşului, îndemnându-şi familia şi colaboratorii să i se alăture. Primăria a avut grijă să procure de la Întreprinderea de Stat ”Moldsilva” din Sărăteni 350 de puieți de nuc și salcâm, să organizeze lucrările şi să mobilizeze şi un grup de orăşeni să participe la ele. Astfel, locuitorilor oraşului Teleneşti li s-au alăturat şi familii ale colaboratorilor „BRC Moldova” sosiţi din Capitală, în total peste 30 de persoane. “Înarmați” cu hârlețe, căldări și lopeți, ei au plantat puieţii, asistaţi fiind şi de angajaţii întreprinderii comunale, care au asigurat cantitatea necesară de apă, iar pe parcurs vor avea grijă să ude puieţii, ca aceştea să se prindă şi să crească.
Nicolae Nastas, secretarul Consiliului Orăşenesc Telenești, ne-a relatat că acțiunea a fost coordonată de Asociația Băștinașilor din Telenești (ABT): ”Câteva zile mai înainte ne-a sunat Ion Butuceanu, băștinașul nostru, unul din membrii activi ai ATB, cu dorința de a participa într-o sâmbătă, împreună cu membrii colectivului pe care-l conduce și cu familia sa, la acțiunile de înverzire planificate pentru primăvara curentă. „Venim cu tot inventarul, trebuie să știm locația și să avem destui puieți şi apă”, ne-a spus dl Butuceanu.
Am ales locul numit ”Parcul Panoramei”, aflat la intrarea în Telenești dinspre Budăi, ceva mai la deal de Unitatea de Pompieri, acolo unde am avut cândva o gunoiște neautorizată”, ne-a relatat dl Nastas.
La rândul său, dl Butuceanu ne-a spus că a avut plăcere să contribuie la înverzirea baştinei sale: ”Nu am ales întâmplător acest loc or, pe timpul copilăriei mele, pădurea deasă se mărginea cu Teleneștii-sat. Ne-am zis că trebuie să ne luăm un respiro, să ne odihnim de stresul oraşului, de pandemie şi să mergem acasă, astfel munca social-utilă a fost una cu folos”, ne-a relatat dl Butuceanu.

Primarul de Teleneşti, Vadim Lelic, spune că teleneştenii stabiliţi peste hotare sau în alte localităţi din republică sunt cei mai mari patrioți ai localității: ”Partea cea bună este că Asociația Băștinașilor din Telenești nu a devenit o structură formală, pentru o bifă ceva acolo, dar este destul de combativă și cu implicaţii în viaţa baștinii. Avem deja câteva obiective construite inclusiv cu aportul diasporei, între acestea stadionul din dealul Teleneștilor. Băştinaşii participă la acțiuni de caritate, au instituit premii pentru elevii dotaţi etc. Cazul domnului Butuceanu este unul crestomatic – el conduce firma „BRC Moldova”, filială a unei corporații internaționale şi a avut inițiativa să-şi îndemne şi colaboratorii să participe la acţiunea de înverzire de la Teleneşti. Or, fiecare dintre ei se trage de la țară. Iar dacă cineva dintre subalterni îi va urma exemplul – vor merge împreună să înverzească şi să salubrizeze şi alte localităţi. Astfel spiritul participativ şi de echipă și-a făcut efectul”, a remarcat dl Lelic.
”Plantăm fapte bune acasă, la Telenești!”, l-a completat pe primar dl Nastas. Astfel în cadrul programului ”Migraţie şi dezvoltare locală (MiDL)”, deja Asociația de Băștinași Junior Telenești a mobilizat anterior, la 1 aprilie, un grup de tineri la plantarea arborilor și salubrizarea teritoriului în zona de odihnă aflată la ieșirea din Telenești dinspre Mândrești. Este o zonă recreativă, creată în cadrul proiectului „Regenerarea spațiilor verzi și organizarea zonelor de recreere”, proiect implementat în cadrul MiDL/ PNUD Moldova şi finanțat de Guvernul Elveției. Tinerii conduși de Leo Leancă, coordonatorul proiectului respectiv, care locuiește la Chișinău, şi asistaţi de Primărie, au sădit în ziua de 1 aprilie circa 200 de puieți.

Remarcăm că Asociația Băștinașilor din Telenești s-a format în anul 2016 și îşi propune ca scop consolidarea originarilor din localitate în vederea dezvoltării social-economice a urbei. Asociația are filiale în peste 30 de țări ale lumii, inclusiv Germania, SUA, Israel, Italia, care susţin baștina prin acțiuni concrete.
Ion Cernei

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.