
În numărul din 23 februarie redacția CUVÂNTUL a scris despre proiectul ”Valorificarea patrimoniului cultural și încurajarea turismului durabil prin intermediul unei moșteniri comune a Țărmurilor Dunării ca bază pentru un traseu cultural”, inițiat și coordonat de Sergiu Aga, parohul Bisericii Ortodoxe Românești „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din municipiul Orhei, care a fost aprobat unanim de Consiliul Raional Rezina, dar preşedintele raionului, Valeriu Ciorici, a refuzat să semneze acordul de implementare.
Primarul or. Rezina, Simion Tatarov, a semnat acordul de implementare, dar la Consiliul Orăşenesc proiectul nu a acumulat numărul necesar de voturi, contra pronunţându-se şi trei consilieri de ambele niveluri, care în Consiliul Raional votaseră “pro”. Tot atunci spre examinare a fost propus proiectul ce prevede construcția unei biserici în orașul Rezina. Atunci proiectul a fost respins imediat, motivul principal fiind neînțelegerea subiectului.
La 9 aprilie curent, primarul or Rezina, Simion Tatarov, a propus în dezbateri din nou chestiunea construcției bisericii. Consiliul Orășenesc Rezina a examinat în ședința ordinară tema alocării unui teren aferent pentru construcția unei biserici situată între scara centrala și strada Orheiului, mai sus de bazinul cu apă potabilă ce alimentează str. Păcii.
Propunerea a fost respinsă imediat de trei consilieri și anume: Bunescu Mihai, Liuba Godonoga și Ion Duca, iar principalul motiv invocat fiind locația nereușită.

Serghei Bagrin a apelat la Ion Perciun, fost arhitect-şef al raionului Rezina, și, împreună, au mers prin oraș, identificând alte variante posibile de amplasare a noii biserici și plasând imaginile respective pe rețelele sociale. Zeci de rezineni și-au expus opiniile, astfel dezbătând subiectul sub toate aspectele.
”Referitor la terenul din prejma Scării centrale, vă comunic că acest teren a fost propus prin anii 1993-1995 pentru construcția bisericii ”Acoperământul Maicii Domnului”. Tatonările geologice au arătat că rocile nu permit amplasarea unui edificiu (biserică), termenul de exploatare al căruia este de 300 de ani. La fel mai spre est de acest teren se află bazinul cu apă potabilă, care are o zonă de protecție ce se extinde tocmai către str. Orheiului. Mai mult ca atât, acolo se află rondoul de intersecție a 4 străzi (Matrosov, 27 August, V. Pirogov și Orheiului). Acest factor îngreunează organizarea circulației pietonilor, dar și prezintă un mare pericol pentru integritatea acestora”, a scris S. Bagrin într-un comentariu pe Facebook.
La rândul său, preotul Sergiu Aga, parohul bisericii ortodoxe române ”Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”, consilier raional și municipal independent de Orhei, căruia Mitropolia Basarabiei i-a încredințat înălțarea noii biserici la Rezina, afirmă că:
”Despre locul amplasării s-a analizat ca fiind cel mai potrivit în marginea scării – ca un simbol ce repară demnitatea noastră de popor asuprit de veacuri de altele și ce falnic se arată și peste Nistru. În acest context nu se acceptă amplasarea după bunul plac al nimănui. La Orhei s-a votat așezarea primei biserici a Patriarhiei Române inclusiv de comuniști, pe când la Rezina se vede bine că unii reprezentanți ai PAS uită cu desăvârșire care Biserică a fost echidistantă politic și care a promovat adevăratele valori ale creștinismului și democrației. Spre ridicarea acestui lăcaș nu se vor folosi bani din buget ci doar ai enoriașilor sau din alte susțineri pe care se mizează”, a declarat Aga.

Cât despre cele peste o sută de opinii expuse de orășeni pe rețelele sociale, aceștea au variat de la ”în Rezina ajung două biserici, numărul populației scade continuu și nu are cine merge nici la acestea”; ”nu am înțeles de la bun început că e vorba de o biserică a Patriarhiei Române și de aceea eram împotrivă”; ”biserica nu ar afecta cu nimic zona de protecție a bazinului de apă”; ”nu aglomerați centrul orașului, vor fi înmormântări, nunți, sfințirea de Paști, lume multă, mașini care necesită loc de parcare” până la a propune în jur de zece alte locuri din oraș unde nu ar strica o biserică și chiar suspiciuni precum că cineva dorește să-și rezerveze terenul propus de primărie pentru afacerile sale.
Redacția CUVÂNTUL va urmări cu atenție evoluarea evenimentelor și va reveni pe parcurs.
Anton Zabelinschi