Electorala 2016: Voteaza informat

Banii lui Dodon din Bahamas

Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.

 

Infografic: Sergiu Brega | RISE Moldova © 2016

Grecia. Muntele Athos. Mănăstirea Zografu. Cu puțin timp înainte de a se lansa oficial în cursa prezidențială, Igor Dodon ține cu ambele mâini un păhărel de tărie și îl privește țintit pe un călugăr grec. În dreapta lui, cu servieta sub braț, ascultă atent Corneliu Furculiță, deputat socialist. El este omul de încredere a lui Dodon și personajul-cheie în afacerea secretă descoperită de reporterii RISE Moldova, în care este implicat și un membru al Comisiei Electorale Centrale.

RELAȚIA DODON-FURCULIȚĂ
Dodon și Furculiță sunt din aceeași localitate – Sadova (Călărași), deputați și colegi de partid. Îi leagă și o tranzacție imobiliară din 2013. Atunci, Dodon i-a vândut lui Furculiță un apartament de 50 m.p., cu peste 270.000 de lei, situat în sect. Rîșcani din Chișinău. Detalii, AICI

 

În același timp, soția lui Igor Dodon, Galina, este angajată de mai mulți ani la firma lui Corneliu Furculiță – Exclusiv Media SRL, de la care a încasat anul trecut peste 50.000 de lei. Detalii, AICI

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011. Patru ani mai târziu, firma a ajuns în proprietatea lui Corneliu Furculiță, fiind administrată de socialistul Petru Burduja, asociat în afaceri cu Dumitru Ciubașenco – candidatul oficial la Prezidențiale al lui Renato Usatîi. Burduja este consilier municipal în Chișinău și face parte din Consiliul Republican al PSRM.

La sfârșitul anului 2015, Exclusiv Media a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. Detalii, AICI

Într-un comunicat al Consiliului Coordonator al Audiovizualului din 8 decembrie 2015 se arată că firma lui Furculiță a obținut licența de emisie doar după ce „[…] reprezentanţii postului NTV Moldova au ţinut cont de sugestiile şi recomandările membrilor CCA exprimate în cadrul şedinţei publice a CCA din 3 decembrie, majorând volumul produsului autohton şi renunţând la emisiunile cu caracter informativ-analitic din Federaţia Rusă”. Detalii, AICI

Exclusiv Media SRL este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TSN (Detalii, AICI), dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. Din documentele consultate de reporterii RISE, Exclusiv Media SRL a semnat pe 1 februarie 2012, la Moscova, contractul de utilizarea a mărcii Аргументы и факты.

Conexiunea IP, puntea dintre presă și partid
Din informațiile obținute din baza de date on-line „nic.md”, administrată de Î.S. MoldData, și din site-urile specializate, adresa IP: 195.22.228.187 găzduiește și conectează domeniile deținute de către: Televiziunea on-line TSN (tsn.md), Ziarul Аргументы и факты (aif.md), Pagina web a Partidului Socialiștilor (socialistii.md și psrm.md), Pagina personală a lui Igor Dodon (dodon.md) și cea a deputatului socialist Bogdan Țârdea (bogdantsirdea.eu), Asociația Garda Tânără – condusă de deputatul socialist Vlad Batrâncea (gardatinara.md) și Liga de umoriști TVC Moldova, cunoscută drept KVN Moldova (kvn.md).

AFACEREA OFFSHORE. De unde vin banii
Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.

În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă și engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.

Reporterii RISE Moldova au obținut contractul confidențial dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL și au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutați firmei lui Corneliu Furculiță pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.

Clauza contractuală rusească
La punctul 2.2 din Contract este menționat că „Împrumutul este oferit pentru scopuri care nu contravin statului Creditorului și legislației Republicii Moldova”. Iar la articolul 5 din același document, intitulat „Dispute”, se precizează că: „[…] Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele, achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează a fi examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova”. În document nu se specifică clar de ce se face referire la legislația Federației Ruse în condițiile în care offshore-ul se află în Bahamas, conturile în Elveția, iar compania care primește banii – în Moldova.

Documentele obținute de RISE mai scot la lumină încă un transfer de bani făcut de același offshore. În perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, una dintre cele mai mari fabrici de conserve din Moldova, administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman.

Atât contractul dintre Westerby Limited și Natur Bravo SA, cât și cel dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL – au fost semnate, din partea companiei offshore, de către directorul panamez Zulphy Saday Santamaria Guerrero. Deși a semnat aceeași persoană, semnăturile din cele două contracte sunt diferite.

Legăturile offshore-ului din Bahamas cu Federația Rusă sunt demonstrate și prin mai multe procese aflate pe rolul instanțelor. Astfel, potrivit deciziilor instanțelor de arbitraj din Moscova şi Republica Marii El (Federația Rusă), Westerby Limited apare într-un dosar în care mai multe companii încercau să recupereze aproximativ un miliard de ruble (echivalentul a 20 milioane de dolari) de la compania Nedra. Într-un alt dosar, cu firma offshore Clear Starinvest S.A., se discuta despre recuperarea a 460 000 de dolari. DetaliiAICI și AICI

 

Petru Burduja, administratorul Exclusiv Media SRL

TRASEUL BANILOR: Exclusiv Media – Donatorii partidului
Din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, în baza unor documente semnate de către soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila.

În perioada martie-aprilie 2016, Burduja a motivat în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reiese că banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor.

Acestea au primit sume „rotungite”: între 300.000 și 500.000 de lei.

Potrivit contractelor de împrumut dintre Exclusiv Media SRL și persoanele fizice, banii au fost oferiți fără dobândă, data-limită a returnării fiind 31 decembrie 2017.

Petru Burduja: Este un împrumut contractat și înregistrat la Banca Națională. Ne-am încadrat în limita prevederilor legale. Sunt investiții pe care le-am utilizat pentru dezvoltarea postului de televiziune NTV Moldova. Dacă stai să te gândești cum unii scot banii din țară, noi am adus investiții în țară. Nu văd nicio problemă.

Reporter: Toți banii au fost investiți în NTV?

Burduja: Banii au mers la lansarea proiectului nostru, da!

Reporter: Atunci, de ce o mare parte din bani au plecat către mai multe persoane fizice?

Burduja: Este o afacere a Exclusiv Media și nu sunt obligat să vă spun detalii pentru că tot ce s-a făcut a fost în cadrul legal… Mai departe care au fost investițiile nu o să vă dau detalii.

Reporter: Cum ați luat legătura cu compania din Bahamas?

Burduja: Este o companie internațională cu care am contractat acest credit.

Reporter: Ați mai lucrat cu ei?

Burduja: Nu sunt îndrept să vă dau așa informații. Întrebați compania.

Lista „împrumutaților” donatori
Corneliu Furculiță, proprietarul Exclusiv Media SRL, a împrumutat de la compania sa 6,5 milioane de lei în baza a 13 contracte de împrumut, toate a câte 500.000 de lei, semnate în perioada aprilie – mai 2016.

Potrivit declarației pe venit pentru anul 2015, familia Furculiță a înregistrat un venit total de 25 de ori mai mic decât suma împrumutată de la Exclusiv Media în două luni. Din același document reiese că Furculiță deține un teren pentru construcții, două apartamente (unul din ele fiind procurate de la șeful său de partid), o casă, două automobile: Volkswagen Passat (2009) și Toyota Auris (2008), 9 conturi bancare și două companii: Exclusiv Media SRL și Poliactiv SRL – firmă de construcții. Detalii, AICI

Create your own infographics

În apartamentul familiei Furculiță de pe Str. Gheorghe Asachi, 62, din Chișinău se află însă sediul juridic al companiei Hunter Elit Club SRL, care, în urmă cu câțiva ani, a concesionat 168,7 ha de pădure de la Agenția Moldsilva, pentru vânătoare. În 2012, în baza unei decizii judecătorești, Hunter Elit Club SRL a renunțat la arenda pădurii. Detalii, AICI

Din documentele disponibile, în 2013 și 2014, Hunter Elit Club deținea 5,71% din acțiunile Fabricii de conserve din Călăraşi SA, unde Corneliu Furculiță era membru în Consiliul de Administrare. În același timp, Alina Boţoc, cumătra lui Igor Dodon, deținea 32,07% din acțiunile fabricii. Detalii, AICI

 

Postarea lui Furculiță din ziua când RISE a publicat articolul: Afaceri offshore la sediul socialiștilor

Hunter Elit Club SRL este deținută de Veaceslav Anghel. Acesta a fost asociat al Exclusiv Media SRL încă de la crearea companiei pe care, ulterior, i-a vândut-o lui Furculiță. Detalii, AICI

Iar Veaceslav Anghel nu are legături doar cu afacerile socialiștilor. În 2014, în campania pentru alegerile parlamentare, a apărut într-un clip video electoral pro-Dodon, prezentându-se drept antreprenor.

Alături de Furculiță, în „platforma împrumuturilor” apare și deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Potrivit contractului din 22 aprilie 2016, Odnostalco a împrumutat de la Exclusiv Media SRL suma de 500. 000 de lei. În ultimii 3 ani, el a donat, însă, partidului 350.100 lei.

Potrivit declarației de venit pentru 2015, tânărul deputat a încasat aproape 200.000 lei din salariu, deține o grădină, un cont cu 100 de lei și o întreprindere individuală care îi poartă numele. Detalii, AICI

Vasile Bolea, deputat PSRM, cunoscut mai ales ca jurist al Fundației „Soluția” – fondată de Igor Dodon, a donat partidului 184.500 lei. Numele său figurează într-un contractul de împrumut 11 aprilie 2016, prin care urma să obțină 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL.

Maxim Lebedinschi este membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Și numele acestuia figurează într-un contract de împrumut din 22 martie 2016. Conform documentului, Lebedinschi obținea 500.000 lei de la compania lui Furculiță – Exclusiv Media SRL. Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC de PSRM, la alegerile din 2014, Maxim Lebedinschi a donat partidului 188.100 de lei.

Maxim Lebedinschi: Împrumutul a fost restituit. Toată suma!

Petru Corduneanu, fost şef al Direcţiei Ordine Publică din Ministerului de Interne, este din 2015 consilier municipal din partea PSRM. La alegerile parlamentare din 2014, Corduneanu a donat PSRM-ului 271.500 lei.

Pe 11 aprilie 2016, a fost inclus și el în „platforma împrumuturilor”. A luat un „credit” de 500.000 lei, fără dobândă, de la Exclusiv Media SRL.

Dinari Cojocaru, medic și afacerist, deține și el un fotoliu de consilier municipal. La alegerile parlamentare din 2014 a donat PSRM-ului 407.500 lei, iar pe 20 aprilie 2016 a semnat un contract de împrumut cu Exclusiv Media, cu cifrele „rotungite” – 500.000 lei.

Vadim Filipov, avocat la Cabinetul Avocatului „Filipov Vadim”, este și el consilier municipal al PSRM. La ultimile alegeri parlamentare, Filipov a donat partidului 228.300 lei. Potrivit unui contract din 23 martie 2016, și el a împrumutat 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL.

Artur Borș este membru PSRM. În martie 2016, a împrumutat 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL. Potrivit datelor CEC, în 2014, acesta a donat partidului 76.000.

Vasile Porubin a donat PSRM, la alegerile din 2014, suma de 76.100 lei. Atunci, a indicat în documente că este angajat la Vesma-Teh SRL, compania deputatei socialiste Alla Dolința, care deține sediul Socialiștilor. Detalii, AICI

În aprilie 2016, Porubin a luat și el 500.000 lei de la Exclusiv Media SRL.

Venitul și plățile partidului
Potrivit Raportului financiar pe anul 2015 al PSRM, partidul a încasat anul trecut peste 27 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, 21,5 de milioane de lei, provin din cotizații de membru de partid, iar 5,6 milioane de lei din donații. Bani au fost cheltuiți în același an. Detalii, AICI

În campania electorală pentru alegerile locale din vara anului trecut, PSRM a făcut plăți de 18,5 milioane de lei, sumă comparabilă cu cea ridicată de la bancă în acest an de administratorul Exclusiv Media SRL, Petru Burduja, și distribuită sub formă de împrumut mai multor sponsori ai partidului.

Iurie SANDUȚA

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker