Apropo

În timp ce săptămânal avem sute de decese, autoritățile publice locale manifestă o pasivitate aproape culpabilă

Reporterii lucrează zilnic câte 12h pentru a livra doza zilnică de știri proaspete!
Susține CUVÂNTUL printr-o donație!

În timp ce săptămânal avem sute de decese, autoritățile publice locale manifestă o pasivitate aproape culpabilă.

Zilnic atestăm mii de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, zilnic înregistrăm peste 40 de decese. Medicii moldoveni sunt pe punctul de a nu mai face față situației, fiind epuizați fizic și moral și pierzând aproape zilnic personal. În ajutorul sistemului de sănătate vin cu ce pot diaspora, agenții economici solizi, în timp ce autoritățile publice locale, ca reprezentanți ai statului în teritoriu, obligați prin lege să protejeze sănătatea populației, manifestă o pasivitate aproape culpabilă.

Pe 19 martie curent, în Republica Moldova au fost livrate 24.570 de doze de vaccin anti-COVID-19, produs de Pfizer/BioNTech. Tot atunci, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat dispoziția privind distribuirea a 12.282 doze de vaccin Pfizer/BioNTech către Centrele de Sănătate Publice teritoriale. Astfel, din numărul total de doze distribuite, 84 de doze de vaccin au fost alocate pentru raionul Rezina, 294 de doze pentru Orhei, 102 pentru raionul Telenești și 72 de doze pentru raionul Șoldănești.

Șefa Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Rezina, Silvia Popov, ne spune, că raionul Rezina înregistrează o tendință pozitivă în procesul de vaccinare, însă totuși rata de refuz a vaccinului este foarte și foarte mare. 

”La începutul procesului de vaccinare am primit un lot mai mare de vaccin produs de compania AstraZeneca. Am demarat imediat procesul de vaccinare a personalului medical, însă din primele zile ne-am ciocnit de problema refuzului. Am făcut apel către medicii din asistența primară, cei de la urgențe, angajații din asistența socială, însă toți refuzau. Mai apoi am primit o cantitate de vaccinuri Pfizer, i-am anunțat pe toți, dar la fel foarte mulți au refuzat. Am mers la azilul pentru persoane în etate și cu dizabilități – din 16 beneficiari s-a vaccinat doar unul. Am căutat să explicăm, să convingem. În prezent suntem la etapa a doua de vaccinare, tendința de refuz este din ce în ce mai mică, oamenii doresc să fie vaccinați. Înițial am avut 200 de doze de vaccin AstraZeneca, care au fost deja făcute, săptămâna acesta urmează să primim încă 400 de doze, care deja au fost alocate conform listelor pentru persoanele care doresc să se vaccineze.  Am primit 594 de doze pe raion, 510 AstraZeneca și 84 de Pfizer, s-au vaccinat 680 de persoane. Valorificăm la maxim fiecare doză,” ne-a relatat șefa Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Rezina, Silvia Popov.

Am întrebat-o pe doamna Popov dacă autoritățile publice locale se implică  și ajută în vreun fel populația (iar astfel implicit și sistemul de sănătate) să treacă prin această pandemie cumplită. Or, ca entități statale, oficiale și credibile, ar trebui să-și asume sarcina de a informa permanent societatea care este situația reală în teritoriu, prognozele, măsurile ce se întreprind, să ghideze populația spre opțiuni corecte. Or, o cauză a refuzului de a se vaccina sunt și informațiile false, tendențioase, înfricoșătoare emise de oricine pe rețelele sociale și transmise prin rețeaua de mahala și de bâlci. Răspunsul doamnei Popov a fost scurt: ”Autoritățile locale nu se implică și nu ajută, dar nici noi nu am solicitat în mod separat acest lucru. Noi îi telefonăm și îi informăm pe toți factorii decizionali care e situația.”

Întrebat dacă primăria cumva contribuie la procesul de vaccinare, dacă este și ea implicată, dacă informează cetățenii, primarul orașului Rezina, Simion Tatarov, ne-a spus scurt: ”Achizițiile de vaccinuri sau vaccinarea propriu-zisă nu este în competența APL”, mi-a răspuns dumnealui, adăugând că din aparatul primăriei la momentul scrierii articolului nu era vaccinat nimeni. 

Oleg Crudu: La numărul de doze pe care îl avem, procesul de vaccinare decurge în ritm normal. 

Nu este mai bună situația la capitolul informare corectă nici la nivel republican.  Chiar dacă a fost creată o platformă națională online unde oamenii să vadă situația la zi privind vaccinarea, repartizarea vaccinelor etc., aceasta nu este actualizată. 

”O asemenea platformă ar fi binevenită și cred că în curând va fi funcțională. La moment încă nu este nevoie, întrucât tempoul de vaccinare nu este foarte mare, cum ar fi în România, spre exemplu. Atunci când o să dispunem de un lot mai mare de vaccinuri, când vom vaccina mai mulți oameni, cu siguranță vom avea nevoie de o asemenea platformă și sunt sigur că aceasta nu va întârzia să apară. Noi nu dispunem de multe doze pentru a putea grăbi procesul, deci la numărul de doze pe care îl avem, procesul de vaccinare decurge în ritm normal”, a declarat directorul IMPS SCM Sfânta Treime, Oleg Crudu pentru CUVÂNTUL. 

Deci, putem trage concluzia că populația a fost lăsată pe cont propriu, să se descurce cine cum îl duce capul în puhoiul de știri înfricoșătoare false sau tendențioase. Uniunea Europeană ne alocă gratis mii de doze de vaccinuri, medicii se sfârșesc muncind, doar autoritățile nici vânt rece nu le ajunge, în timp ce zilnic se înregistrează mii de cazuri de infectare și zeci de cazuri de deces. 

Anton Zabelinschi 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker