ApropoSocial

Eternă memorie, Valeriu Muravschi!

 

Reporterii lucrează zilnic câte 12h pentru a livra doza zilnică de știri proaspete!
Susține CUVÂNTUL printr-o donație!

Un an în urmă, a plecat în Ceruri Valeriu Muravschi. Foarte mulți l-au uitat. Dar nu l-am uitat noi, prietenii,colegii, oamenii cu suflet românesc.

Iată ce a spus  Vasile Șoimaru, prieten cu el din timpul studenției:

 „Eu l-aș numi Premierul Independenței, pentru că la momentul adoptării Declarației de Independență a Republicii Moldova el era prim-ministru. Mircea Snegur a făcut un lucru bun atunci când l-a propus pe Muravschi. A fost o surpriză pentru noi, el era un om tare de treabă. Și în genere, pot să mă laud acum, că l-am adus eu în politică, că el era un economist practician, am fost colegi de grupă, la Facultatea de Economie, colegi de cameră în cămin și mai departe cumetri și ce vreți pe lumea asta, staroste de însurătoare…

 Pur și simplu, el nu era unionist din ăsta care s-a bătut vreodată în piept, el nu a fost unionist din acela care a căutat beneficii de dincolo, de pe Dâmbovița, el n-a fost unionist din acela care să se laude să câștige niște voturi din unionism. Pur și simplu, el a fost un unionist care sau o construia, sau voia să construiască această Unire. Întărind Republica Moldova, cărămidă cu cărămidă, această cetățuie a noastră, noi, de fapt, ne pregăteam de Unire”.

 Iar azi dimineață m-a contactat dl Mircea Snegur și m-a rugat să depun la mormânt și din partea lui niște flori, în semn de recunoștință. 

  La 13.20 a venit la cimitir și actuala președintă, Maia Sandu. Modest, în lipsa armatei de însoțitori, pe jos, fără claxoane. L-a comemorat pe Valeriu Muravschi.  Astfel, primul președinte al Republicii Moldova (prin medierea mea) și actuala președintă a țării l-au omagiat pe Valeriu Muravschi… Am simțit o rază de lumina lansată de Valeriu, care trece prin generații. E ceva frumos, nemaipomenit. Pe merit. Discutând cu dna președintă Maia Sandu, m-am prins la un gând…  Mi-am zis că s-a revenit din voința alegătorului ca nivelul intelectual al celor ce diriguiesc destinele republicii să se măsoare cu cantitatea de materie cenușie și nu cu puduri  de greutate fizică. Or, cu pudurile lor care debalanțează cântarul, Dodon și Bolea erau în afara concurenței. 

Din alt punct de vedere, m-am simțit și vinovat că am permis pudurilor de nesimțire să ne decidă destinul. Acum poporul nu mai are încredere în armata mare de “voievozi și salvatori”, șoriști, dodoniști. Au ales o doamnă  și  cred că n-au greșit. Caracterul, devotamentul cauzei, spiritul combativ insuflă o speranță… E speranța cetățenilor acestei țări.

   Ultimele discuții cu Valeriu, deseori, se axau pe afirmația prim-ministrului că, cu Maia, avem marea șansa. 

Mi-am adus aminte de ele, astăzi, la cimitir…Poate raza cea de lumină ce am simțit-o e o foaie de parcurs pentru noi. Doamne, ajută-ne!

                                  Constantin Tampiza, ex-vicepremier, ex-ministru al Econimiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker