Electorala 2016: Voteaza informat

Banii PDM-ului ajung la televiziuniule lui Plahotniuc

Marian Lupu

                                                                          2016

Deputat

Apr-2009

|

Apr-2013

Președinte al Parlamentului

Dec-2010

|

Mar-2012

Președinte interimar al RM

Dec-2010

|

Apr-2009

Preşedinte al Parlamentului

Mar-2005

|

Mar-2005

Angajat la Ministerul Economiei

1991

 

Situația financiară a președintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, aflat la a treia tentativă de a ocupa fotoliul de șef al statului, nu a suferit schimbări radicale în ultimii șapte ani. Cel puțin asta arată documentele oficiale. În schimb, în vistieria partidului intră sume-record pentru politica din Republica Moldova. Iar aproape jumătate din fondurile electorale sunt cheltuite pe publicitate la televiziunile prim-vicepreședintelui partidului, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

 

Foto: www.pdm.md

Cu un salariu anual de aproximativ 170.000 de lei (peste 14.000 de lei lunar), la care se adaugă venitul soției Victoria – de cel mult 30.000 de lei anual, familia candidatului Marian Lupu nu deține automobile sau proprietăți de lux. În declarațiile de avere, Lupu a înscris, an de an, un apartament și un garaj din centrul Chișinăului, precum și câteva conturi bancare, suma cărora nu a depășit 200.000 lei. Detalii, AICI și AICI

Apartament vândut celui mai bun contribuabil
Acum, Marian Lupu locuiește în apartamentul din centrul Chișinăului, situat pe strada 31 august 1989 (Detalii,AICI). Reporterii RISE Moldova au găsit şi apartamentele care i-au aparținut lui Lupu în perioada în care acesta a deținut funcția de ministru al Economiei și pe aceea de președinte al Parlamentului.

Astfel, în 2004, perioadă în care a condus Ministerul Economiei (august 2003 – martie 2005), Lupu a devenit proprietar al unui apartament de 55 m.p., situat în sectorul Râșcani din Chișinău. În același an, Lupu a vândut apartamentul fostului ministru al Educației și Științei, Anatol Gremalschi. Detalii, AICI

Peste un an, când deținea funcția de președinte al Parlamentului, Lupu a devenit proprietar al unui alt apartament cu suprafața de 130 m.p., situat pe strada Decebal, din cartierul Botanica (Detalii, AICI). În 2007, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, locuința șefului Parlamentului intră în proprietatea lui Alexei Godin, proprietarul și administratorul firmei Remarca SRL, specializată în vânzarea de piese de schimb pentru automobile. În 2005, compania a fost declarată de Guvern „cel mai bun contribuabil”.

 

Vlad Plahotniuc

Profitul oligarhului
Venitul oficial al președintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, nu poate fi comparat, însă, cu încasările formațiunii politice, care sunt în creștere de la an la an. Astfel, în campania pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, PDM a cheltuit 1,8 milioane de lei (Detalii, AICI), fără să acumuleze minimul necesar de voturi pentru a depăși pragul electoral. În schimb, la scrutinul din 2014, cheltuielile democraților au depășit 35 de milioane de lei și ei se aleg cu 19 mandate în Parlament. Detalii, AICI

În comparație cu sumele folosite de alte partide, în special în timpul campaniilor electorale, veniturile și cheltuielile democraților reprezintă o serie de recorduri. De exemplu, Partidul Socialiștilor, care a câștigat în 2014 un sfert din mandatele parlamentare, a cheltuit în campanie doar 13,2 milioane de lei, adică de trei ori mai puțin decât democrații. Detalii, AICI

În plus, o mare parte din banii cheltuiți de PDM ajung tot la membrii de partid. Este cazul fondurilor folosite pentru plata serviciilor de publicitate către posturile de media care-i aparțin prim-vicepreședintelui PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

La alegerile parlamentare din 2014, din cele 35 de milioane de lei cheltuite de democraţi, fiecare al treilea leu (mai mult de 14 milioane) a fost achitat pentru publicitate la televiziunile General Media Group (Detalii, AICI). La rândul său, Vladimir Plahotniuc a donat oficial în acea campanie peste 960.000 de lei.

Spre exemplu, în campania electorală pentru alegerile locale din 2015, democrații au cheltuit mai mult de 23 de milioane de lei, jumătate din această sumă (11,3 milioane de lei) fiind transmisă companiei cu capital străin General Media Group SRL care administra posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3. Detalii, AICI

General Media Group a fost timp de mai mulți ani sub controlul oamenilor din cercul lui Plahotniuc. Astăzi, cele patru posturi TV aparțin companiei cu un nume similar – General Media Group Corp, iar singurul proprietar al acesteia este Plahotniuc.

 

Sergiu Sîrbu // Foto: Pagina personală de Facebook

Donator al partidului, cu datorii de un milion
După înregistrarea la CEC a lui Marian Lupu drept candidat la Președinție, fostul deputat comunist Sergiu Sârbu, acum unul dintre vice-președinții PDM, a fost numit șef interimar al comitetului politic executiv al formațiunii.

Sârbu declară pentru 2015 venituri de 347.000 de lei și datorii de 1,1 milioane de lei (Detalii, AICI). Cu toate acestea, a găsit 50.000 de lei pentru a susţine grupul de inițiativă care a adunat semnăturile necesare nominalizării lui Marian Lupu în cursa pentru fotoliul de președinte. Astfel, Sârbu a devenit cel mai generos sponsor al grupului de inițiativă. Detalii, AICI

Sergiu SÂRBU: Suma de 50.000 de lei într-adevăr este considerabilă pentru Moldova, dar am luat decizia de a o dona partidului pentru că o consider drept o obligație morală. Din 2013 partidul a tot făcut multe pentru mine, încredințându-mi conducerea unor domenii importante ale PDM. Precizez că, decizia de a susține partidul nu trebuie legată cu faptul că eu am fost numit președinte-interimar al PDM.

Un alt deputat democrat, Eugen Nichiforciuc, şef al grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor, a donat 40.000 de lei. Iar 266 de lei au fost donați de Olga Erhan.

Cea mai mare parte a banilor colectați, 87.500 de lei, au fost transferați, pentru plata combustibilului, companiei ÎCS Petrom-Moldova SA, al cărei director comercial a fost, până în 2010, Vladimir Plahotniuc.

Călătorii cu avioane private şi acoperire diplomatică
Deși nu a deținut un automobil, pe parcursul carierei sale de politician, Marian Lupu a folosit în deplasările internaționale nu doar autoturismele oficiale, ci și avioanele private.

Potrivit datelor obținute de reporterii RISE Moldova, până în 2012, Marian Lupu a trecut de cel puțin de trei ori granița ucraineană pentru „nevoi personale”, la bordul unor avioane private.

Spre exemplu, în iunie 2010, Lupu a călătorit din Kiev (Ucraina) la Sofia (Bulgaria), cu un avion privat ADZ 304. În aceeași lună, a zburat cu un avion privat de la București (România) la Odessa (Ucraina). În iulie 2012, când ocupa fotoliul de președinte al Parlamentului, Marian Lupu, a folosit un avion privat pentru a călători din Kiev la Chișinău. În plus, de fiecare dată, Lupu a trecut frontiera folosind pașapoarte diplomatice.

Chiar și în calitate de președinte al Parlamentului din partea Partidului Comuniștilor, până în 2009, Marian Lupu a traversat în mod repetat frontiera moldo-ucraineană cu mașina de serviciu. De exemplu, în iulie 2008, cu pașaport diplomatic și cu automobilul marca „Skoda”, cu numărul de înregistrare de stat SP052, Lupu a efectuat o vizită privată în orașul ucrainean Truskaveț, faimos pentru sanatoriile sale.

Taxă pentru imagine
Alături de milioanele cheltuite pentru publicitate în campanii electorale, democrații contractează şi serviciile unor companii de lobby din Statele Unite. Astfel, anul acesta, PDM a semnat un contract de servicii de consultanţă, în valoare de 600.000 de dolari (aproximativ 12 milioane de lei), valabil până pe iunie 2017, cu firma americană Podesta Group.

Suma urmează să fie transferată în conturile companiei din SUA, trimestrial, în tranșe a câte 150.000 dolari și acoperă, potrivit contractului, pe lângă taxa pentru consultare, şi plata costurilor de transport (curse aeriene clasa business), cazare în hoteluri de lux, transferuri la aeroport și chiar hrana.

DOCUMENT

PAGES

Zoom

 

 

 

«

Page 1 of  6

»

 

Cooperarea de anul acesta cu Podesta nu este prima de acest gen a democraților. În 2012, Vladimir Plahotniuc, în calitate de prim-vicepreședinte al Parlamentului, a încheiat și el un contract cu consultanții de la Podesta pentru a-i organiza mai multe întâlniri cu oficiali americani. Valoarea contractului nu a fost dezvăluită. Detalii, AICI

Nici acum în raportul financiar semestrial al Partidului Democrat nu sunt declarate şi plăţile alocate consultanților americani. Între timp, la Washington, la întâlnirile cu înalți oficiali din SUA, nu participă Marian Lupu, ci colegul său de partid, Adrian Candu, tot el și speaker al Parlamentului.

Voturi pentru Lupu
Marian Lupu este deja la a treia tentativă de a deveni preşedinte. Despre ambiţiile sale prezidențiale se vorbeşte de 9 ani, iar drept mărturie stau o serie de depeşe secrete trimise la Washington DC de către Ambasada SUA în Republica Moldova și dezvăluite de site-ul Wikileaks.org în 2010. „El își dorește într-adevăr să fie succesorul lui Voronin (liderul PCRM – n.r.) după 2009”, a scris despre Lupu, într-unul dintre rapoartele sale, ambasadorul SUA de atunci, Michael Kirby, în urma unei reuniuni care a avut loc în decembrie 2007. Detalii, AICI

Însă după scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009, PCRM o înaintează la funcția de președinte pe colega lui Lupu, Zinaida Greacanâi, actualmente colega lui Igor Dodon, candidatul socialiștilor la președenție. După trei tentative eșuate de a o alege, au fost declanșate alegeri parlamentare anticipate. Între timp, Lupu pleacă din PCRM și preia de la Dumitru Diacov conducerea PDM, cu care a și ajuns din nou în legislativ, după anticipatele din iulie 2009.

 

De la stânga la dreapta: Zinaida Greceanâi, Vladimir Voronin și Marian Lupu la ceremonia de înmânare a legitimațiilor de deputat în urma scrutinului din aprilie 2009 // Foto: Nicolae Cușchevici

După plecarea din Partidul Comuniștilor, Lupu i-a mărturisit ambasadorului SUA în Moldova despre motivul pentru care a decis să devină președinte al Partidului Democrat.

El este abordat în mod sistematic de Urechean, Vlad Filat, Diacov și Braghiș. Au existat de asemenea, două forțe complet necunoscute […] Lupu se temea că „Moldova Unită” are sprijinul FSB și era preocupat de faptul că „Forța Nouă” nu reprezintă nimic, în afară de Pleșca”, se arată într-un raport transmis de ambasadorul Chaudhry. „Lupu a raportat că discuția cea mai bună a avut-o cu Diacov și, în cele din urmă, a decis că Diacov i-a oferit cea mai bună structură de partid pentru a lucra”, a adăugat diplomatul. Detalii, AICI

Marian Lupu a candidat pentru prima dată la funcția de președinte după anticipatele din 2009. Însă candidatura acestuia nu a acumulat numărul necesar de voturi, din cauza boicotului foștilor săi colegi comuniști.

Depeșele diplomatice publicate de Wikileaks arată că nu toți deputații PCRM erau adepții boicotului. În septembrie 2009, după o întâlnire cu vicepremierul comunist Igor Dodon, actualul lider al Partidului Socialiștilor, ambasadorul SUA în Moldova își informa superiorii: „El (Igor Dodon – n.r.) crede că Partidul Comuniștilor ar trebui să dea cele opt voturi necesare pentru ca Marian Lupu să fie ales în funcția de președinte”. Detalii, AICI

Cu toate acestea, Lupu nu ajunge șef de stat nici în 2011, când a candidat din nou. Și de această dată Igor Dodon, care deja părăsise rândurile PCRM, nu l-a susținut pe Lupu, în pofida declarațiilor din 2009 făcute în fața diplomaților americani.

Vladimir THORIC


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker