Social

Criza provocată de COVID-19 a accentuat și mai mult problemele cu care se confruntă Moldova

Nu suntem finanțați de nimeni, lucrăm independent. Susține presa liberă printr-o donație!

Criza provocată de pandemia de Covid-19 a accentuat și mai mult problemele cu care se confruntă R.Moldova. Nici prognozele pentru anii următori nu arată prea optimist.

Criza provocată de pandemia de Covid-19 a accentuat și mai mult problemele cu care se confruntă Republica Moldova, arată un raport de țară al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru anul 2020. Pe fondul unor mici progrese, populația a scăzut semnificativ, există provocări legate de accesul la sistemul educație, iar Produsul Intern Brut s-a redus anul trecut cu șapte la sută. Nici prognozele pentru anii următori nu arată prea optimist, se mai menționează în raportul citat.

Deși rata sărăciei extreme s-a redus, comparativ cu anul 2012, totuși în Republica Moldova 24 la sută dintre gospodării încă se mai confruntă cu o sărăcie absolută, spune reprezentanta UN Woman în țara noastră, Dominika Stojanovska.

Pensia minimă a acoperit 63 la sută din necesitățile de bază. Dacă analizăm sărăcia persistentă, observăm că unele grupuri sunt afectate mai mult decât altele, lucru accentuat de pandemia de Covid-19. Regiunile de centru și de sud au parte de cel mai mare număr de persoane sărace. Un sfert din copii și un sfert din persoanele cu vârsta 60 plus trăiesc în sărăcie. Persoanele de etnie romă și cele cu dizabilități sunt cele mai vulnerabile”, a menționat reprezentanta ONU. 

Republica Moldova are parte de cea mai rapidă reducere a populației din Europa: mortalitatea este înaltă, la fel și rata de emigrare, în special a muncitorilor calificați. Astfel că prognozele pentru anii următori nu sunt prea optimiste. Dacă se vor păstra aceleași ritmuri, în 2035, populația Republicii Moldova va ajunge la 2,4 milioane de oameni, susține reprezentanta Fondului ONU pentru Populație la Chișinău, Nigina Abaszada.

Republica Moldova pierde circa 1,5 la sută din populația sa anual. Reducerea va continua cu depopularea zonelor rurale. Speranța de viață a crescut cu 1,6 ani, dar observăm, de asemenea, o creștere a poverii maladiilor. Și dacă e să vorbim despre educație, Republica Moldova are riscuri înalte. Mulți copii nu au avut acces la serviciile de educație, nu au avut dispozitive online. Copiii din zona rurală au parte de discrepanțe în ceea ce privește accesul la educație”, a subliniat Nigina Abaszada. 

Republica Moldova ocupă locul 92 din 128 la capitolul statului de drept. Raportul de țară al ONU pentru Republica Moldova mai arată că economia s-a extins cu 5 la sută în ultimii ani, totuși anul trecut PIB-ul a scăzut din cauza pandemiei. Sectorul IT e în creștere, iar agricultura rămâne a fi vulnerabilă. Și drepturile femeilor sunt în continuare încălcate, 40 la sută dintre femei fiind supuse violenței cel puțin o dată în viață.

În imagine: Casă în satul Lipceni, raionul Rezina. Foto Iurie Şveţ.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker