Social

Burse de studiu în România pentru tinerii basarabeni, în memoria lui Nicolae Dabija

Nu suntem finanțați de nimeni, lucrăm independent. Susține presa liberă printr-o donație!

Academia Internațională „Mihai Eminescu” a inițiat câteva burse de studiu în România pentru tinerii basarabeni în memoria marelui scriitor Nicolae Dabija, transmite www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Anunțul a fost făcut de scriitorul Cătălin Bordeianu, care a subliniat că memoria lui Nicolae Dabija rămâne a fi ca o stea polară, care ne călăuzește în continuare pe calea rezistenței prin limbă și cultură. „Am inițiat câteva burse, dintre care una în jurnalism, finanțate de Academie, pentru care președintele Academiei, profesorul și academicianul Ion Diaconescu și-a dat acordul și am trecut imediat la înfăptuirea acestui proiect. Alături de noi se află și episcopul Teodosie al Tomisului, care oferă pentru un tânăr basarabean care vrea să studieze teologia în România o bursă pe durata studiilor”, a precizat membrul Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

De asemenea, Cătălin Bordeianu a subliniat că instituția respectivă întreprinde mai multe acțiuni pentru perpetuarea memoriei marelui scriitor Nicolae Dabija, care a fost vicepreședinte și membru-fondator al Academiei. „Toți membrii Academiei au consemnat cu mare regret plecarea la cele veșnice a scriitorului Nicolae Dabija. Credem că prin cuvânt, prin cărți, vom fi împreună, credem că editarea operei omnia a lui Nicolae Dabija va deveni o realitate în anii următori, prin efortul pe care îl vom face”, a menționat sursa.

Cătălin Bordeianu a mai adăugat că urmează să fie editate mai multe manuscrise, care se aflau pe masa de lucru a lui Nicolae Dabija, printre care cel cu traducerea și adaptarea poeziilor lui Neagoe Basarab, versuri de o frumusețe rară, scrise în sec. XVI. „De Nicolae Dabija ne leagă o prietenie și o colaborare de aproape 30 de ani… Lucram împreună la problemele, hai să spunem, necunoscute ale istoriografiei noastre. Lucra, distinsul nostru prieten la o re-citire a testamentului lui Neagoe Basarab. Lucra de asemenea pe un manuscris, pe care eu l-am descoperit în urmă cu 10-15 ani, în care semnele heraldice ale unui boier moldovean erau atât de formidabil realizate pe hârtie, încât ne-au trezit interesul și aplecare către acest domeniu. Avea poetul și multe poezii nepublicate, proză, articole, etc.”, a declarat scriitorul într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Academia Internațională „Mihai Eminescu”, care întrunește mai multe personalități remarcabile, printre care laureați ai Premiului Nobel, acordă, anual, importante premii științifice și culturale, economice, medicale, teologice.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker