RezinaSocial

Cu ajutorul diasporei, Spitalul raional din Rezina a primit trei concentratoare de oxigen

Nu suntem finanțați de nimeni, lucrăm independent. Susține redacția prin perfectarea unui abonament. Susține presa liberă!

În timp ce pandemia de Covid-19 face ravagii în toată lumea, iar în țară săptămânal sunt mii de cazuri noi de infectare și zeci de cazuri de decese, diaspora s-a mobilizat pentru a oferi o mână de ajutor spitalelor din Republica Moldova în lupta cu ucigașul de Covid-19.  Astfel, Spitalul raional din Rezina, în decurs de două săptămâni, a primit în dar trei concentratoare de oxigen, aparate care sunt indispensabile în terapia pacienților diagnosticați cu Covid-19.  Autoritățile locale nu s-au implicat, deocamdată, în astfel de acțiuni.

Primele două aparate au fost procurate grație sprijinului financiar al Valentinei Țonici, o rezineancă sufletistă stabilită în Italia, care permanent organizează şi face donaţii pentru Garderoba Socială, un proiect al organizaţiei de voluntari seniori din oraş pe lângă Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” din Rezina, unde oricine poate aduce sau transmite îmbrăcăminte, încălţăminte şi orice alte lucruri pentru a fi oferite familiilor în dificultate. Au contribuit și alţi donatori, care au dorit să le indicăm doar numele: Adrian, Anastasia, Ionică, Galina, Jenea, Galina, Angela, Anișoara, Galina, Oleg în cadrul inițiativei de combatere a pandemiei Covid-19 „OXIGEN PENTRU VIAȚĂ!”.

Cu ajutorul diasporei, Spitalul raional din Rezina a primit trei concentratoare de oxigen
 Nina și Rosario Terrano, pe lângă faptul că au achitat integral costul aparatului donat de ei, l-au adus şi l-au transmis directoarei spitalului rezinean, Nina Postu, au donat resurse și pentru alte concentratoare de oxigen.

Oxigenoterapia este o componentă importantă, ba chiar vitală a luptei contra Covid-19. Aceste concentratoare de oxigen, cu certitudine, vor contribui la salvarea vieților celor internați în Spitalul raional Rezina.

Al treilea concentrator a fost donat spitalului rezinean grație unei familii frumoase moldo-italiene: Nina și Rosario Terrano, care pe lângă faptul că au achitat integral costul aparatului, au donat resurse și pentru alte concentratoare. Dl Rosario a fost internat în luna decembrie 2020 în Secția Covid a Spitalului raional Rezina în stare gravă și i-a mărturisit dnei Nina Postu, directoarea spitalului, că a beneficiat de tratament foarte bun, mai ales din partea asistentelor medicale, ceea ce i-au determinat pe cei doi soți să vină cu această donație.

Galina Davâdic, directoarea Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu” din Rezina, care a livrat concentratoarele către Spitalul raional Rezina, spune: ”Cea mai minunată satisfacție am avut-o zilele acestea, când o tânără din Rezina, spitalizată și conectată la un concentrator de-al nostru, mi-a spus un sincer „Mulțumesc!” și mi-a trimis poza cum e conectată la aparat! Însănătoșire grabnică! ” 

Am întrebat-o pe doamna Davâdic dacă cineva din administrația orașului s-a implicat în această misiune nobilă, poate măcar a propus vreun ajutor financiar, fizic (pentru transportarea echipamentului) sau oricare ajutor posibil. ”Toate donațiile au venit din diasporă, autoritățile nu s-au implicat, nu au propus ajutorul, dar nici nu l-am solicitat. Autoritățile se pot autosesiza și din postările pe care le facem zilnic pe Facebook, să vină cu un ajutor personal, dacă nu este posibil să ajute din contul bugetului. Măcar 50.100 de lei. Dar nu se implică nimeni. ”

Toate aceste lucruri frumoase nu ar fi posibile fără echipa voluntarilor Garderobei Sociale, care continuă și în prezent să-și îndeplinească misiunea de caritate și să fie în slujba celor marginalizați și vulnerabili în perioada de grea încercare cauzată de pandemia Covid-19, inclusiv prin donații instituțiilor medicale din Rezina.

Cine dorește să contribuie, o pot contacta pe președinta Clubului Voluntarilor Seniori, responsabilă de colectare – dna Tatiana, la numerele de telefon: 0254-2-21-37 și 0681 14 199.

Dacă vor fi doritori din afara țării sau din alte localități să participe la această acțiune, suntem dispuși să acceptăm orice modalitate de transfer.

Cu ajutorul diasporei, Spitalul raional din Rezina a primit trei concentratoare de oxigen
În imagine: Galina Davîdic, directoarea Bibliotecii Publice Raionale “Mihai Eminescu” dfin Rezina şi coordonatoarea Garderobei Sociale transmite Spitalului raional Rezina în persoana directoarei Nina Postu (în stânga) două concentratoare de oxigen achiziţionate în cadrul inițiativei de combatere a pandemiei Covid-19 „OXIGEN PENTRU VIAȚĂ!”.

Anton Zabelinschi

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Cu ajutorul diasporei, Spitalul raional din Rezina a primit trei concentratoare de oxigen

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker