Economie

Graţie UE, Rezina are încă o instituţie medicală modernă

Secţia de tratare a bolilor contagioase de la Spitalul raional Rezina, renovată capital în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD-Moldova, la moment este considerată una din cele mai moderne instituţii medicale de profil din republică, s-a menţionat în cadrul festivităţii organizate săptămâna trecută cu ocazia finalizării proiectului. Pentru reconstrucţia clădirii şi dotarea ei cu mobilier UE a cheltuit 160 mii de euro, iar autorităţile publice locale au contribuit la amenajarea teritoriului secţiei şi instalarea sistemului de încălzire cu 18 mii de euro.

După cum s-a menţionat într-un articol la temă publicat în CUVÂNTUL din 24 iunie c., edificiul în cauză, construit mai bine de jumătate de secol în urmă, nu a fost reparat niciodată şi ajunsese într-o stare avariată. O parte a clădirii în genere fusese blocată prin anul 2000, lucrătorii medicali şi pacienţii erau impuşi să suporte nişte condiţii departe de cele normale.  Graţie suportului oferit de Uniunea Europeană, secţia arată astăzi ca o instituţie medicală de tip european. Fiecare salon este dotat cu mobilier nou, are ieşire autonomă în curte,  sistem de purificare a aerului, care nu permite răspândirea infecţiilor. Au fost schimbate geamurile, uşile, acoperişul, reţelele inginereşti, amenajat teritoriul.

Potrivit şefei secţiei, Maria Vrabie, în continuare colectivul secţiei va munci în condiţii normale, iar pacienţii „vor avea de luptat exclusiv cu boala, nu şi cu sărăcia şi dezastrul din saloane, cum era anterior”.

La rândul său, Aneil Singh, şeful secţiei coope-rare a Delegaţiei UE în Republica Moldova a menţionat în cadrul festivităţii: „Suntem mândri de realizările noastre comune. Împreună cu partenerii noştri ne-am angajat să consolidăm şi să dezvoltăm sectorul sănătăţii, alte domenii sociale în be-neficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Înainte de Secţia de Boli Contagioase am finanţat reparaţia capitală a Secţiei Chirurgie de la Spitalul din Rezina, a unor edificii de la instituţiile sanitare din Râbniţa. Astfel contribuim şi la dezvoltarea contactelor, a schimbului de experienţă între lucrătorii medicali din dreapta şi din stânga Nistrului”.

Apropo, potrivit datelor PNUD-Moldova, în Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” în anul 2015 au fost selectate pentru finanţare 20 de proiecte propuse de instituţii sociale de pe ambele maluri ale Nistrului.

La moment, potrivit serviciului de presă al PNUD-Moldova, Secţia de tratare a bolilor contagioase din Rezina este a 15-a instituţie medicală modernizată în cadrul Programului dat. În total, de la lansarea Programului în a. 2009, prin intermediul lui au fost modernizate 70 de obiective de infrastructură socială de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Potrivit reprezentanţilor Delegaţiei UE în R.Moldova şi PNUD-Moldova, pro-iectul înaintat de Spitalul Raional Rezina a fost selectat şi susţinut pentru că instituţia dată are o însemnătate regională, de serviciile ei, în afară de rezineni, beneficiază şi locuitori ai raioanelor Şoldăneşti, Râbniţa, Orhei. O treime din angajaţii Spitalului din Rezina sunt rezidenţi în oraşul Râbniţa.

„Noi nu facem diferenţă între oameni nici la internare, nici la angajare. Ne cunoaştem bine cu majoritatea colegilor din Râbniţa, ne ajutăm”, spune Nina Postu, directoarea spitalului rezinean.

Preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur a mulţumit Delegaţiei UE pentru contribuţia substanţială la modernizarea instituţiilor medicale, acţiunile de consolidare a relaţiilor comunităţilor de pe cele două maluri ale Nistrului, exprimându-şi încrederea că aceste acţiuni vor contribui şi la o colaborare mai fructuoasă dintre autorităţile publice, agenţii economici şi populaţia din raioanele Rezina şi Râbniţa. 

În imagine: Reprezentantul Delegaţiei UE în R.Moldova Aneil Singh a remarcat, că instituţia pe care o reprezintă este gata să susţină şi în continuare iniţiativele locale, dar aşteaptă şi o implicare mai plenară din partea activiştilor, comunităţilor din R.Moldova în soluţionarea propriilor probleme.

Tudor Iaşcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker