Economie

Serviciul Fiscal acumulează informații despre cetățenii R. Moldova care fac pariuri pe site-uri de peste hotare

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) este cu ochii pe pariorii moldoveni, care joacă pe site-urile de pariuri sportive de peste hotare și le recomandă să declare veniturile din astfel de câștiguri. În caz contrar, ei vor primi amenzi, transmite Bizlaw.md.

Solicitat de bizlaw.md, Fiscul a precizat că, pe parcursul anului 2020, ”periodic a acumulat informații de la agenții economici rezidenți care intermediază plățile în adresa platformelor online, posibil pentru jocuri de noroc și pariuri sportive cu scop de identificare a persoanelor fizice care au obținut venituri de la câștigurile din jocuri de noroc și a pariurilor sportive de peste hotare”.

Mai mult, persoanele fizice au obligația de a declara veniturile obținute din câștiguri la pariurile sportive. Conform datelor din Sistemul Informațional al SFS, la situația din 18 martie 2021, pentru luna ianuarie 2021, venitul calculat și îndreptat spre achitare din câștigurile de la jocurile de noroc și câștigurile de la loterii și/sau pariuri sportive, a constituit aproape 19 milioane de lei, iar impozitul pe venit reținut din acesta – aproximativ 2,2 milioane de lei.

SFS mai anunță că persoanele fizice identificate care fac pariuri pe site-uri de peste hotare sunt notificate prin scrisori, în care sunt informați despre câștigurile obținute, prevederile legislației în vigoare și necesitatea declarării venitului obținut. Totodată, contribuabilii sunt informați că în cazul neconformării voluntare, SFS își rezervă dreptul de aplicare a măsurilor de conformare forțată.

Potrivit legislației în vigoare, din câștigurile de la loterii și/sau pariuri sportive se reține un impozit în mărime de 12%.

De la 1 ianuarie 2021 au intrat în vigoare modificări, operate prin Legea 257/2020, care prevăd că „organizarea și desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova a activităților în domeniul jocurilor de noroc care constituie monopol de stat, de către persoane neautorizate, precum și orice acțiuni de import, promovare, susținere, intermediere, facilitare sau încurajare a acestor activități, inclusiv prestarea de servicii de plată sau plată electronică în condițiile Legii nr.114/2012 cu privire la serviciile de plată și moneda electronică în favoarea persoanelor neautorizate să orga- nizeze și să desfășoare pe teritoriul Republicii Moldova activități în domeniul jocurilor de noroc care constituie monopol de stat, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unități convenționale, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate”.

Ca urmare, Agenția Servicii Publice a elaborat o listă cu site-uri de pariuri sportive ce nu dețin autorizație de activitate în Republica Moldova și a transmis-o pro- viderilor de internet pentru blocare.

Agricultura Republicii Moldova va fi mai rezistentă la schimbările climatice grație unui nou proiect al FAO Moldova.

Un nou proiect FAO, în valoare de 0,685 milioane de dolari SUA, finanțat de Fondul Verde pentru Climă și realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a fost lansat pe 24 martie c. Prin intermediul acestuia va fi facilitată in- tegrarea adaptării la schimbările climatice a sectorului agricol în procesul național de planificare a politicilor.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei ani și va integra soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agricol, prin înlesnirea acțiunilor locale în șase raioane, selectate din sudul, centrul și nordul țării.

Din moment ce femeile reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă angajată în agricultură, se va pune accentul pe incluziunea acestora în procesul de luare a deciziilor cu ajutorul unei analize bazate pe impactul egalității de gen în acest domeniu, furnizând date specifice care ulterior va duce la o guvernare mai durabilă.Lansarea oficială a proiectului a avut loc în cadrul unui atelier de lucru virtual.

tatiana.timofti@fao.org

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker