APISocialTelenești

VIDEO// Muzeu istorico etnografic, la Negureni

Puține localități din Moldova au un muzeu funcțional. Printre acestea este și satul Negureni, din raionul Telenești. Inițial, acesta avea titlul de instituție populară.

Primele 600 de exponate din muzeu au fost aduse de oamenii din partea locului încă în anul 1965. Prima gazdă a muzeului a fost școala din sat. Apoi, muzeul a fost transferat în biserica din localitate. De altfel, spre deosebire de alte localități, unde lăcașul sfânt era transformat în depozit de produse agricole sau chimicale, la Negureni, lăcașul sfânt găzduia o instituție culturală. Începând cu anul 1982, muzeul cu statut de ”norodnic”, este trecut în categoria Muzeu de Stat de Istorie și Etnografie.

Primul director al instituției devine profesoara Tamara Zmuncilă. Potrivit dumneaei, la moment, fondul muzeului este constituit din 3600  exponate. Acest fapt îi cointeresează pe oameni să treacă pragul instituției.

   Ion Popa, primarul de Negureni ne spune că nu-și poate închipui satul fără de muzeu:                                                                                                                                           

  ”Istoria satului nostru este parte a istoriei zbuciumate a Basarabiei. Au păstrat tabloul în ulei unde este reflectată moartea lui A. Fiodorov, un pilot militar sovietic avionul căruia un Po-2 vara anului  1944 a fost mitraliat de  ”messere” germane chiar de asupra satului și care din ultimele puteri a reușit să aterizeze salvând un pachet cu niște documente importante aduse de la Cartierul General al Frontului II Ucrainean. Iar pe peretele opus se află portretul lui Teodosie Bujniță, consăteanul nostru care a fost deputat în Sfatul Țării și subperefect de Orhei în perioada interbelică.

Ion POPA, primarul comunei Negureni.

Pe parcursul a mai multor ani, instituția a fost condusă de Ion Porcescu, acum pensionar. Anume în acea perioadă, mai exect în 1989, autoritățile locale decid retrocedarea bisericii credincioșilor. În situația creată, muzeul a fost transferat la școala din sat, iar mai apoi – în căminul cultural, unde se află și astăzi. Ion Porcescu a fost preocupat cu colectarea mărturiilor interesante despre istoria satului, a continuat să extindă fondul de exponate. Una din cele mai interesante compartimente este galeria de portrete a veteranilor celui de-al doilea război mondial. Aceasta numără 32 de imagini, obiecte din echipamentul soldaților sovietici și germani, fotografii de epocă, care reflectă perioada interbelică. În muzeu sunt exponate ce reprezintă și noua epocă: televizoare și radioreceptoare, produse în anii 60 a secolului trecut și care vorbesc de faptul că nivelul de viață a sătenilor nostri atunci se îmbunătățise subtanțial.

Eugen GRABOVSCHI, ex-parlamentar.

Nicolae MELNIC, locuitor satul Negureni.  

Localnicii menționează că partea cea bună este că au inoculat satului un cult pentru trecut. Astfel, fiecare consătean aduce încoace obiecte de epocă, legate de un anumit eveniment sau caz din viața familiei sale. Drept urmare, la muzeu poți afla lucruri  interesate precum într-o familie anumită a apărut o mașină de cusut ”Panonia” ori un aparat de radio ”Rodina”, care pe timpuri era în mare căutare.

Începând cu anul 2017, directoare la muzeu este Tatiana Zaporojanu. Anume dumneaei a schimbat aspectul ”Sălii istorie” și a ”Sălii Etnografie”. Dânsa consideră că oamenii nu au dreptul să risipească patrimoniul național. Această bogăție trebuie păstrat cu  grijă pentru generațiile viitoare”.

La Telenești am aflat că, acum 7 ani, în oraș a fost inaugurat Muzeul Raional de Istorie și Etnografie. Oricum, în opinia celor de la Negureni, muzeul lor  este interesant fiindcă îi învață cum să înțeleagă trecutul și să facă viitorul”.

Muzeul îi învață cum să înțeleagă trecutul și să facă viitorul!

Lucrăm independent, iar în spatele nostru nu stă nimeni. Fiecare doritor poate susține redacția prin perfectarea unui abonament din cele trei: Fan, Contribuitor și Patron, pe site-ul nostru. Iar noi în schimb vom continua cu furnizarea materialelor de calitate, însoțite de o sticlă de vin, o cană cu logo-ul CUVÂNTUL și câteva cărți scrise de regretatul Tudor Iașcenco.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker