Politic

Şor pe roţi

În 76 de sate din raionul Orhei circulă din toamna anului 2017 magazinele sociale ambulante „Şor”. Acestea ajung în orice sat fără a plăti vreo taxă la stat. Mai mult, nimeni nu verifică calitatea și originea produselor alimentare desfăcute de aceste magazine. Potrivit bătrânilor, doar unele produse sunt mai ieftine, altele însă sunt mai scumpe și au termenul de valabilitate aproape expirat. 

 

În imagine: Sediul Partidului Şor. Oficiul Organizaţiei Teritoriale sectorul Ciocana, mun. Chişinău. Pe uşa oficiului este un anunţ care informează: „Până pe 15 ianuarie 2018, cartele sociale nu vom face, suntem în reparaţie. Ne cerem scuze”. Foto: Nadejda Roşcovanu.

 

Maria Savițchi (74 de ani), locuitoare a satului Ocnița-Răzeși din comuna Cucuruzeni, raionul Orhei, are cartelă de la magazinul social „Șor” din noiembrie 2017. „Sunt nevoită să cumpăr produse de la acest magazin, deoarece nu avem nicio alimentară în sat. Anumite produse sunt aici mai ieftine cu 50 sau 75 de bani decât în celelalte magazine. Am cumpărat o franzelă cu 2 lei, dar e mai mică, un chefir cu 50 de bani mai ieftin, bomboane cu 50 de bani mai ieftine la kilogram, hrișcă cu 12 lei kilogramul, dar restul produselor au aceleași prețuri. De exemplu, conserva de pește costă 7,80 lei, dar la Orhei – 7 lei”, a remarcat pensionara. Potrivit femeii, în Ocnița-Răzeși erau pe timpuri 370 de locuitori, „dar atâția au murit și au plecat, încât au rămas 200 de oameni”, ne-a relatat ea.

 

„E ușoară și mică pâinea lui Șor”

Și doamna Galina merge la magazinul ambulant ca să-și cumpere făină, crupe și pâine. „Pe cartelă poți să îți cumperi doar o pâine albă de 2 lei și trei pâini sure, a câte 3 lei bucata. E ușoară și mică pâinea lui Șor”, ne-a spus bătrâna.

Primarul comunei Cucuruzeni, Grigore Negruță, ne-a declarat că magazinul social ambulant vine săptămânal în cele două sate pe care le conduce, în baza unei cereri a Asociației Obștești „Pentru Orhei” pentru a comercializa produse alimentare.

„Au cerut un loc unde să poată comercializa produse alimentare. Le-am permis, pentru că au făcut cartele tuturor pensionarilor care s-au adresat lor, le-au mai făcut  și altor categorii de oameni cu nevoi speciale. Le livrează produse, probabil, cu un preț mai mic”, ne-a informat primarul.

Asociația Obștească „Pentru Orhei” este finanţatoarea îndeplinirii promisiunilor electorale ale lui Ilan Șor. Reprezentanții asociației au luat legătura cu primarii localităților pentru a le permite să comercializeze produse alimentare prin sate bătrânilor prin intermediul unor magazine sociale ambulante.

Grigore Negruță și-a motivat decizia de a permite funcționarea magazinului ambulant pe teritoriul comunei din cauza celor circa 400 de pensionari înregistrați aici. „Acești oameni cred că Ilan Șor vrea să le facă un bine și noi nu putem să îi interzicem. Alți agenți economici plătesc o taxă de 50 de lei pe zi”, ne-a explicat primarul.

Primarul nu știe nimic despre calitatea produselor pe care le desface Șor: „Nu am făcut un control nici noi și nu am auzit ca alte structuri de resort să îl facă. Lumea din sat spune că unele produse sunt de calitate proastă… Nu plătesc nicio taxă nici în alte sate unde merg. Am vorbit cu mai mulți primari din raionul Orhei despre acest subiect, dar odată ce magazinele reprezintă o asociație obștească, sunt scutiți de taxe”, a afirmat primarul.

 

Afacerea lui Șor afectează activitatea altor agenți economici

Potrivit lui Negruță, în baza cartelelor, pensionarii pot să cumpere anumite produse de la magazinele sociale. Orice cartelă are un număr și numele „Șor”.

După spusele locuitorilor comunei Cucuruzeni, magazinul social vine în localitate o dată pe săptămână, lunea, de la ora 10.00 până la 13.00, iar între orele 13:00 și 15:00 se află în satul Ocnița-Răzeși. Lumea știe programul și merge să-și cumpere produse, uneori stă și la rând.

Pe teritoriul comunei funcționează șase magazine alimentare. Înainte de revelion, primarul a avut o întâlnire cu acești agenți economici și nimeni dintre ei nu a fost indignat de activitatea magazinelor ambulante.

„E ciudat acest fapt, dar eu însumi i-am întrebat dacă magazinul social al lui Șor nu le afectează afacerea. Au spus că le afectează, dar au ridicat din umeri și s-au revoltat doar după ce i-am întrebat eu”, ne-a relatat primarul. Cu toate acestea, spune el, la primărie nu a fost înregistrată nicio plângere din partea acestora.

Ludmila Titirez, proprietara unui magazin alimentar, spune la rândul ei că nu poate să facă nimic de una singură. „Unele produse din aceste magazine sunt cu termenul de valabilitate pe sfârșite. Cine citește eticheta produsului vede acest lucru”, observă femeia.

Primarul Negruță califică „binele lui Șor” făcut pensionarilor drept o acțiune electorală. „Anul 2018 este unul electoral și, probabil, se străduiește Șor să cumpere voturile pensionarilor”, și-a dat el cu părerea.

http://www.jc.md

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker