ApropoPolitic

Grâul și ”boxul” de la ședința CMC-fără ură și părtinire

Am hotărât să-mi expun părerea pe marginea a două subiecte ce creează perturbații în spațiul public în ultimele zile: grâul și “boxul” între aleșii locali la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC). 

Referindu-mă la tema grâului, am să încep de la o lege a pieței libere. Relațiile pe piață se manifestă prin INTERESE. Proprietarul privat într-o relație vânzare-cumpărare întreprinde toate măsurile ca afacerea să-i aducă cât mai mare profit. El studiază piața, prețurile, cererea, calitatea, costurile etc. Cea mai grea confruntare e în momentul când din ambele părți, cumpărător-vânzător, apar doi privați: lupta dintre ei e asemănătoare cu încleștarea a doi cerbi pentru spațiul de influență.

Altă situație avem când afacerea e realizată între un agent economic privat și unul de stat. Primul e prezentat cu acelaș interes descris mai sus, al doilea nu prea depune efort pentru apărarea interesului statului. Are salariu garantat care nu depinde de eficiența tranzacției, responsabilități minore pentru proprietatea «общакулуй», adică а Statului; fără dureri de cap. În schimb el se străduie să convingă …. că ar fi cel mai mare apărător al interesului de stat. 

Să analizăm un eveniment, adică tranzacția cu grâul din rezervele de stat.
Oportunitatea, prim-ministrul și ministrul Agriculturii o explică prin faptul că avem surplus de cereale de 25% la rezervele de stat, ceea ce echivalează cu 40 mii de tone, la volumul rezervelor de 200 mii  de tone.
Al doilea argument al tranzacției – avem riscul de pierderi din cauza calității inferioare; grâul ce necesită a fi reînnoit a fost depozitat în anul 2016.
A treia porție de spaghetti de la stataliști e afirmația că nu sunt solicitări pe piața internă. Este un singur agent economic numit ”Franzeluța”, dar acesta oferă un preț de doar 2,5 – 2,8 lei/kg. Dar noi, Agenția Rezervelor de Stat (ARS), în componența unei comisii “speciale”, am stabilit prețul de vânzare 4,0 lei. Să-l memorăm. 

Nu e nevoie nici de intervenții pe piață. Țăranii să se descurce de sinestătător cu producția lor.
Al patrulea argument: pentru garantarea a două loturi de grâu propuse pentru reînnoire în volum de 16,850 mii de tone am primit o garanție de 68,4 mln de lei. La prima vedere ARS a pus niște condiții foarte bune. Grâu de calitate proastă, garanții…, preț de piață. Aplauze furtunoase pentru guvernantul care și-a spălat obrazul de slujbist!

Eu voi expune poziția cumpărătorului  din punct de vedere al INTERESULUI. Dacă ar fi lipsit interesul, compania privată nu s-ar fi adresat la ARS cu privire la reînnoirea grâului cu termen expirat de păstrare. Mai mult, garantează cu peste 68,0 mln de lei rambursarea lui până în luna octombrie 2021. Apare o întrebare firească: în condițiile unui grâu de calitate proastă, de ce așa mare interes? Unde poate fi folosit? Pentru care piață este destinat? Sunt convins că partenerul privat a calculat totul și nu va fi în pierdere. 

Alexandru Slusari îi reproșează Maiei Sandu că nici un kg nu pleacă la export. Afirmația e infirmată de șeful Rezervelor, care ne convinge că pe piață nu sunt alte cereri.
 Aci apare altă întrebare: ce interes are compania privată să opereze acest grâu de calitate problematică? Dacă nu-l exportă, există o singură soluție – îl procesează în crupe sau nutrețuri combinate și îl comercializează pe piața internă. La noi calitatea nu contează.
Ca s-o înțepe pe doamna președintă, Alexandru  Slusari, convingător, mai afirmă: “Putem spune…, acest grâu care a fost scos de la elevatorul din Gura Camencii era grâu privat al unui agent economic”. 

Și nu-i dă numele. Eu am să-l numesc: proprietarul este SRL ”Ancom-Agro”, care deține capacități de depozitare de peste 86 mii tone, linii de procesare în crupe de 2000 t, moară de 2500 t, brutărie cu capacitatea de 360 mii unități. Pot să felicit managementul companiei pentru această tranzacție. Trebuie să recunoaștem: sunt profesioniști puternici, cu o logistică eficientă, relații comerciale pe piețele internaționale etc.
 Astfel  să  purcedem la niște concluzii.

Prima: partenerul privat a demonstrat cât de neputincioasă este administrația guvernamentală cu structurile sale. Adică sunt niște împotenți.
A doua: sectorul privat acceptă manageri profesioniști, iar cel de stat, în multe cazuri, se poziționează ca în renumitul banc: 
“Un statalist insistă cu o întrebare la un antreprenor: 
– Ce categorii de oameni cunoști?
– Sunt trei categorii de oameni: deștepți,mai puțin deștepți și ca tine.
 Dar  să revenim la niște cifre de mai sus.
 Când citești ”garanție de 68,0 mln lei”, ”preț 4 lei per kg”, nimerești în capcană. Or, momeala e otrăvită. Realitatea constă în aceea, că în luna octombrie, după rambursarea a 16,850 mii t de grâu de către compania privată, Statul e obligat să-i întoarcă garanția de 68,0 mln lei. Mă miră faptul că șeful ANR, cu spumă la gură ne convinge de efect cu niște cifre iluzorii.

Oare el nu înțelege faptul că Statul, la momentul actual, oferă resurse cu un preț de piață mai mare decât cel din iulie-octombrie 2021? Eu așa înțeleg garanția. “Efectul tranzacției” la o prognoză de preț de achiziție din roada anului acesta de 2,6 lei este 23,6 mln lei (16,850x 4,0 = 2,6). Nu în folosul Statului. 

ARS nu e capabilă să realizeze așa tranzacții sau poate nu vrea? De ce emite garanție și nu permite comercializarea la prețul de pieță?
În realitate, e necesar numai un efort și materie cenușie în cap. Dacă e limitat în drepturi ori nu le are – i le oferim: ai propus grâul spre comercializare la prețul de piață de 4 lei, fără frică, cu posibilitatea de a restabili rezervele de sinestătător. Pentru aceasta, în perioada recoltării,  inițiezi o licitație publică de achiziție, în cadrul fiecărei unități administrativ-teritoriale, cu mecanism stimulativ în dependență de procentul de gluten, mai practici și niște prețuri favorabile pentru fermieri cu efecte de luptă antimonopol…  Nu vreau să accentuez alte interese…, dar discuțiile de la ședința Guvernului m-au convins că și ele au drept la viață, plutesc în aer. Acest moment poate fi studiat de alte organe.
Cât privește “boxul” de la ședința CMC, regret că doar fotbalul este translat la TV.

Dar la rece, conflictul din Consiliul aleșilor locali din capitală are soluții practice. Dezvoltarea spațiului locativ de către companii private, fără participarea și dezvoltarea capacităților de asigurare a serviciilor publice: apă, canalizare, drum, grădinițe de copii etc., va genera majorarea cheltuielilor bugetare, respectiv a prețurilor la serviciile comunale pentru cetățeni. E necesar de elaborat niște normative de participare a agenților economici, ca exemplu, plata la 1 m2 de spațiu locativ pentru asigurarea dezvoltării serviciilor publice. În anii 80 noi practicam așa normative. Vor dispărea și suspiciunile. Prin acte normative e necesar să limităm “influența pugilismului” în adoptarea deciziei. Dacă pe aleși îi mănâncă pumnii – să iasă într-un show televizat, dacă vor să-și țină electoratul în perpetuă fascinație. 

În rest…, multă sănătate și speranțe într-un viitor mai bun.

              Constantin Tampiza, ex-vicepremier, ex-ministru al Economiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker