În memoriam. Tudor Iașcenco.

Cum zona Rezina a fost salvată de o Hotărâre guvernamentală cu efecte dezastruoase

Între numeroasele şi permanentele iniţiative, acţiuni şi campanii de protejare a mediului şi sănătăţii oamenilor, apelor, solului şi aerului, desfăşurate de FARUL NISTREAN şi CUVÂNTUL în frunte cu Tudor Iaşcenco, a fost şi cea descrisă mai jos. Ca să aducem doar un singur exemplu câtă perseverenţă şi eforturi erau necesare pentru a obţine victorie.

În ajunul Anului Nou 2003, Guvernul R.Moldova le-a făcut locuitorilor or. Rezina și satelor Păpăuţi, Ciorna, Mateuți, or. Râbniţa o surpriză neplăcută: Monitorul Oficial al R. Moldova din 27 decembrie 2002 a pubilcat Hotărârea „Cu privire la măsurile suplimentare pentru depozitarea centralizată şi neutralizarea pesticidelor inutilizabile şi interzise”. Documentul prevedea că deja în primul trimestru al anului 2003 toate aceste otrăvuri (conform unor calcule aproximative, circa 7 mii de  tone) să fie colectate din republică şi stocate în fostul depozit pentru păstrarea materialelor explozibile, amplasat lângă satul Păpăuţi, pentru ca ulterior să fie incinerate (arse) în cuptorul „Lafarge Ciment Moldova” SA.

Inițiind o investigație la această temă, jurnaliștii de la CUVÂNTUL au stabilit: în ultimii şase ani Guvernul adoptase trei Hotărâri cu privire la colectarea, depozitarea şi neutralizarea pesticidelor inutilizabile şi interzise: în mai 1997, ianuarie 2001 şi decembrie 2002, acte calificate de ecologişti drept mostre crase de iresponsabilitate şi incompetenţă cinovnicească pentru că nu aveau o expertiză și argumentare plauzibilă. 

Cam tot aşa fusese “fabricată” și Hotărârea care prevedea stocarea chimicalelor în câteva depozite şi incinerarea lor ulterioară în cuptorul uzinei de ciment din Rezina. Jurnaliștii au stabilit că, în prealabil, nimeni nu s-a interesat dacă la uzina de ciment din Rezina chimicalele respective pot fi incinerate, nu a consultat autoritățile locale și populația din zonă vizavi de acest proiect.

Dl Tudor Iaşcenco a solicitat mai multe persoane avizate să comenteze intenția Guvernului.

Nicolae Opopol, vicedirector al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, a răspuns: “Ministerul Sănătăţii a coordonat pro-iectul Hotărârii Guvernului şi susţine măsurile prevăzute în acest document”, deoarece “starea de lucruri în republică ce ţine de pesticidele inutilizabile şi interzise în prezent aduce mai mari prejudicii decât incinerarea lor organizată şi controlată”. 

Ion Sava, directorul Agenţiei Ecologice Orhei a recunoscut că alegerea locului de stocare a acestor otrăvuri s-a făcut nu fără participarea şi acceptul Agenţiei Ecologice Orhei.

Tudor Lupaşcu, director adjunct al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (instituţie avizul căreia trebuia să fie decisiv pentru cei care au elaborat şi votat Hotărârea Guvernului nr. 30 din 15 ianuarie 2001), a remarcat: “Ideea folosirii cuptorului pentru producerea cimentului de la uzina din Rezina pentru incinerarea pesticidelor nu ne aparţine şi dacă ea există, răspunderea o poartă cei care au propu-s-o. În viziunea noastră, nici o tehnologie de incinerare a pesticidelor nu poate fi aplicată până nu vor fi stabilite condiţiile inofensive de nimicire”.

Directorul general al SA “Lafarge Ciment Moldova”, Leonid Nicorici susţinea că nimeni de la Ministerul Agriculturii sau de la Guvern n-a discutat la tema dată cu administraţia întreprinderii… Uzinele care practică incinerarea deşeurilor, inclusiv chimice, dispun de utilaj şi tehnologii speciale şi se ocupă numai cu acest lucru, dar noi trebuie să producem ciment”, a mai accentuat dl Nicorici.

La rândul ei, Maria Vrabie, şefa Secţiei boli contagioase de la Spitalul de sector Rezina, ne-a spus că, conform statisticii din a. 2001, judeţul Orhei ocupă primul loc în republică în ce priveşte bolile aparatului respirator, iar sectorul Rezina la capitolul respectiv se situează pe primul loc în judeţul Orhei. În acelaşi an 2001 numărul deceselor cu patologie oncologică în teritoriul sectorului Rezina s-a majorat de două ori comparativ cu anul precedent.

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, dar şi Nicolae Stratan, viceministru al Ecologiei, Construcţiilor şi Amenajării Teritoriului, erau de părerea că cea mai reuşită soluţie ar fi incinerarea acestor chimicale la uzina “HIRO-CLM” din Slovacia, dotată cu o tehnologie respectivă. 

După publicarea inves-tigației, Consiliile Locale din or. Rezina, satele Păpăuţi, Mateuţi s-au convocat în şedinţe extraordinare pentru a lua atitudine faţă de Hotărârea Cuvernului RM cu privire la măsurile suplimentare pentru depozitarea centralizată şi neutralizarea pesticidelor inutilizabile şi interzise și au adoptat decizii aproape similare după conţinut: Consiliile consideră inad-misibilă concentrarea în depozitul de lângă s. Păpăuți a pesticidelor interzise și inutilizabile, dar și incine-rarea lor în cuptorul uzinei de ciment din Rezina. La aceeași concluzie au ajuns și circa 4600 de participanți la un sondaj organizat de redacția săptămânalului CUVÂNTUL, ADR ”Habitat”, Mișcarea Ecologistă din Moldova în primăriile nominalizate pentru a afla și opiniile populației în problema dată.

Guvernarea a întreprins mai multe tentative de a realiza totuşi prevederile Hotărârii nr. 1543. Dar toate s-au soldat cu eşec, rezinenii nu și-au schimbat decizia. Autorităţile centrale au înțeles că trebuie să caute alte căi de soluţionare a problemei și până la urmă le-au găsit: pesticidele au fost neutralizate la întreprinderi specializate de peste hotarele R.Moldova. Astfel zona Rezina a fost salvată de o hotărâre guvernamentală  cu efecte dezastruoase. 

CUVÂNTUL,  11 decembrie 2020

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker