E timpul sa fii activTelenești

În raionul Telenești s-a dat startul proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”

Captura de ecran din 2021 04 02 la 14.10.41

În  raionul Telenești  s-a dat startul proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”.

În perioada  21 – 28  martie, în cinci localități din raionul Telenești: Mândrești, Băneștii Vechi, Sărătenii Vechi, Chiștelnița și Brânzenii Vechi s-au desfășurat mese rotunde de lansare a proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”, implementat de Asociația Obștească ”Concordia”, cu suportul financiar din partea UE implementat de GIZ prin intermediul partenerilor din Regiunea Centu AGER și AO ”HABITAT”.  

Proiectul are drept scop promovarea mecanismelor de implementare a parteneriatului administrativ, grupe de cetățeni, societate civilă, tineri pentru revitalizarea comunităților rurale cu populația mai mare de 2600 de locuitori din raionul Telenești (comunele Baneștii Vechi, Mândrești, Sărătenii Vechi, Brânzenii Vechi și satul Chiștelnița). 

 Pentru respectarea dispozițiilor Comisiei Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova și asigurarea securității personale, activitățile de lansare au fost organizate în fiecare comunitate cu un număr mediu de 18 participanți: tineri, reprezentanți ai APL, ai organizațiilor obștești, atât femei cât și bărbați.

Eugenia Roșca, președinta AO ”Concordia” și coordonatoar de proiect, a prezentat proiectul, familiarizând pe cei prezenți cu metodologia de implementare a proiectului, impactul  pe care trebuie să – l înregistreze, sarcinile care stau în fața Grupurilor  de Inițiativă Comunitare (GIC).

Crearea  Grupurilor  de Inițiativă Comunitară va facilita implicarea membrilor în procesul de identificare a problemelor cu care se confruntă populația din aceste 5 localități,  înaintând propuneri și soluții către APL sub diferite forme: campanii de advocacy, recomandări  elaborate în cadrul  cafenelelor  publice, altor activități. Liderii și membrii Grupurilor de Inițiativă Comunitară vor beneficia de instruiri și asistență practică,  vor întreține legătura în cadrul unei rețele create și vor comunica  pe parcurs, evaluând  progresele și problemele în cadrul întrunirilor săptămânale. La fel vor fi încurajați să se implice permanent și activ la   ședințele consiliilor locale, la ședințele  grupului de lucru pentru achiziții publice, urmărind gestionarea corectă a banilor publici.

Va fi monitorizată îndeplinirea lucrărilor, serviciilor din cadrul achizițiilor publice, a contractelor de mică valoare. 
În bibliotecile sătești vor fi create spații cu informații referitor la serviciile publice locale (raionale,  naționale).  În fiecare comunitate din proiect au fost aleși liber și democratic liderii Grupurilor  de Inițiativă Comunitară.

”Sunt  recunăscătoare și motivată să fac  parte din Grupul de Inițiativă Comunitară. Dezvoltarea satului nostru depinde nu doar de primar și Consiliu, dar și de noi, cei care  trebuie  în permanență să fim activi și nu doar să monitorizăm ceea ce fac decidenții, dar să identificăm problemele, să venim cu soluții”, – a menționat tânăra  Nadejda Cupcea din s. Chiștelnița. Primari, membrii consiliilor locale au fost prezenți la lansare în fiecare comunitate. Primarul s. Chiștelnița,  dl Constantin Ciobanu a menționat: ”Ne străduim în permanență să atragem tinerii în dezvoltarea comunității, dar nu totdeauna ne reușește. Cred că prin acest proiect tinerii vor fi motivați să se implice în viața satului și să prețuiască  ceea ce s-a făcut și se face , să contribuie cu energia și creativitatea lor la modernizare. Până la urmă ei sunt moștenitorii acestei vetre de pământ.”

Proiectul ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară” este implementat de AO Concordia în cadrul programului “Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”.

Fotografii de la   activitățile de lansare a proiectului  (Grupul de Inițiativă comunitară GIC Chiștelnița).

În raionul Telenești s-a dat startul proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”
În raionul Telenești s-a dat startul proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”
În raionul Telenești s-a dat startul proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”
În raionul Telenești s-a dat startul proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”
În raionul Telenești s-a dat startul proiectului ”Dezvoltare locală prin implicare activă comunitară”

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea de dezvoltare Centru sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker