Electorala 2016: Voteaza informat

Un discurs electoral, pe care nu l-am rostit…

Duminica trecută, la Cotiujeni Mari, urma să sosească Marian Lupu la o întâlnire cu alegătorii. Şi lumea a venit. Dar Marian Lupu nu s-a prezentat, fapt regretabil pentru mine,  deoarece pregătisem un discurs pentru candidat şi alegători, pe care aşa şi nu l-am rostit…

Primarul comunei noastre, Nicolae Dorogan, s-a străduit ca la întâlnirea cu Marian Lupu să fie multă lume. O vecină mi s-a destăinuit că merge la adunare pentru a nu avea probleme la serviciu. „Şi eu merg, i-am zis, să aflu cum ne va „auzi, asculta şi rezolva” multiplele probleme actuala-viitoarea guvernare.

 

În faţa alegătorilor s-au prezentat doar primarul şi preşedinta raionului Şoldăneşti, Svetlana Rotundu, iar Viorica Camila, coorgonatoarea Partidului Democrat din localitate, ne-a informat că Marian Lupu este ocupat în alte acţiuni electorale. Folosindu-se de faptul că lumea se adunase, primarul, timp de o oră, a trecut în revistă activitatea sa, accentuând de multe ori că totul ce se face în sat se datorează Partidului Democrat, care se află la conducere în sat, raion şi republică. A fost asfaltată o porţiune din şoseaua centrală, s-a instalat o sistemă nouă de încălzire la grădiniţa de copii, a fost elaborat proiectul reţelei de aprovizionare cu apă şi evacuare a apelor reziduale. Cel mai greu a fost, ne convingea primarul, acumularea şi achitarea contribuţiei locale pentru proiectul dat, în sumă de 200 mii de lei. Întrucât comunitatea nu era în stare să strângă suma respectivă, în ajutor a venit Partidul Democrat şi acum locuitorii satului trebuie să-l „răsplătească”, alegându-l pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte. Celelalte partide nu ne-au ajutat, a spus primarul, dimpotrivă, ne-au pus beţe în roate: Maia Sandu, în calitatea sa de ministră a Educaţiei, a lichidat liceul din sat şi a închis gimnaziile din Rogojeni şi Receşti. Şi Ministerul Mediului, aflat în subordinea Partidului Liberal, cu greu ne-a aprobat suma de 40 mii de lei din Fondul Ecologic de Stat pentru proiectul de aprovizionare cu apă, a spus primarul.

Preşedinta raionului, la rândul ei, l-a lăudat pe primar că este foarte activ şi harnic. În Moldova Partidul Democrat conduce cu Parlamentul, Guvernul şi pentru ca ţara să prospere şi mai mult, ar fi bine ca Marian Lupu să fie ales în funcţia de preşedinte, a menţionat dna Rotundu. 

Alegătorii au ascultat cuminţi, nimeni n-a avut întrebări, propuneri, pretenţii. În spatele meu stătea sprijinit în cârge Iurie Cveatcovschi, care ştiam că este foarte nemulţumit de soarta banilor săi depuşi la Banca de Economii, dar nici dânsul n-a avut curajul să-şi spună durerea.

Vorbitorii de zeci de ori le-au propus consătenilor să voteze cu Marian Lupu, căci, precum zicea primarul, dacă 40 de procente din săteni nu votează cu Marian Lupu, s-a zis cu proiectul de aprovizionare cu apă, întrucât finanţarea va fi oprită, iar banii – daţi altor localităţi.

La ieşire din sală unii consăteni arătau îngrijoraţi, dar mai multă lume zâmbea cu subînţelesuri. Şi eu m-am gândit că ar fi bine, totuşi, să mă împărtăşesc cu gândurile mele cu cititorii CUVÂNTUL-ui.

Mai întâi vreau să-i reproşez primarului nostru unele neadevăruri. În perioada când liceul din Cotiujenii Mari a fost închis funcţia de ministră a Educaţiei o exercita nu Maia Sandu, ci Corina Fusu. Locuitorii satului ştiu prea bine de divergenţile care bântuiau în colectivul pedagogic şi că doar după alegerea actualului director situaţia la liceu s-a normalizat. În al doilea rănd, cei 200 mii de lei pentru acoperirea contribuţiei satului la proiect au venit nu de la partid, ci din bugetul raionului Şoldăneşti.

Majoritatea investiţiilor de ordin social, chiar dacă trec prin Guvern, sunt din Fondurile Europene şi nu din bugetele partidelor, precum susţin unii. Altceva e că ministerele sunt conduse de reprezentanţii unui sau altui partid şi demnitarii încearcă cu aceşti bani să-şi facă imagine. Proiectul prin care a fost termoficată grădiniţa a fost câştigat de fostul primar Petru Comendant. Iar vorbele că dacă satul nu va vota cu Marian Lupu va rămâne fără apedut chiar miroase rău de tot…

Acum în centrul atenţiei moldovenilor este furtul miliardului. De atunci au trecut doi ani, dar răufăcătorii şi cei care au admis acest furt nu-s traşi la răspundere. Până acum s-a făcut numai fum. La altceva nici că ne putem aştepta. Pentru că la conducere continuă să rămână cei care au permis furtul, iar „măsurile” le iau cei care erau obligaţi să prevină furturile şi care tare bine ştiau ce se întâmplă în băncile din Moldova, cine îşi face mendrele cu banii statului şi ai cetăţenilor. 

Firma Kroll, care a investigat furtul dat, a constatat dispariţia a 13 miliarde de lei. În timpul audierii în Parlament a primului Raport al acestei firme, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, spunea ironic: Şi ce-i nou în acest raport?…Noi tot ştiam despre aceste lucruri. Eu aş fi vrut să-l întreb pe Marian Lupu de ce Parlamentul, Guvernul, Banca Naţională, Pocuratura Generală, Centrul Anticorupţie, Poliţia, alte organe de stat nu şi-au făcut datoria pentru care există, iar acum plătesc sute de milioane din haznaua statului ca cineva să le facă lucrul lor? Oare nu de aceea că principalul beneficiar în urma acestor furturi ar fi Vladimir Plahotniuc, împreuă cu toată echipa PDM, precum afirmă mai multe persoane informate?

10 candidaţi râvnesc la funcţia de preşedinte al ţării. În opinia mea, persoanele care, fiind la conducere, s-au discreditat în faţa poporului, nu mai au dreptul moral să pretindă la cea mai înaltă funcţie în stat. Partidul Democrat conduce cu Parlamentul, Guvernul, 10 ministere, mai multe departamente şi servicii. Sub conducerea lor Moldova a ajuns în starea cea mai dezastruoasă. Şi după asta PDM mai pretinde şi la funcţia de Preşedinte!

Andrei Năstase, liderul Platformei DA, s-a retras din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. E un gest onorabil şi patriotic. Le propun şi celorlalţi bărbaţi să procedeze la fel. Să lase să concureze pentru această funcţie doar doamnele. Statele cu femei la conducere prosperă. De ce Moldova ar rata această şansă?

Ion Ghilaşcu, Cotiujenii  Mari, alegător       

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker