În memoriam. Tudor Iașcenco.

Epoca IAȘCENCO va continua și după plecarea lui în Ceruri

Epoca IAȘCENCO va continua și după plecarea lui în Ceruri.

În august al anului curent, am fi împlinit 48 de ani de muncă umăr la umăr cu dumnealui. Da, anume Tudor Iașcenco, în calitate de redactor adjunct al ziarului FARUL NISTREAN, a semnat și mi-a înmânat legitimația de angajat al redacției ziarului raional.

Anume Domnia sa a fost cel care m-a călăuzit în primii mei ani de muncă pe tărâmul jurnalistic. Nu voi uita nicicând spusa lui Tudor Iașcenco, când am realizat prima mea investigație. Nici nu intuiam cum ar putea reacționa acel demnitar din conducerea raionului pe care îl demascasem pentru anumite abateri de la lege. ”Nastavnicul” meu mi-a zis atunci: să nu te temi de cei pe care îi supui criticii, frică să ai doar de Dumnezeu.

Cinci decenii am avut în preajmă un om, care te molipsea prin entuziasmul lui, prin dorința de a schimba lumea încât să trăim cu toții mai bine. De fapt, alături de dl Iașcenco nu aveai alternativă decât să muncești. Să muncești din plin. Și dumnealui nu avea zile de odihnă or, preciza dânsul, jurnalistul nu are grafic de muncă. Jurnalist sau ești, sau nu ești.

De-a lungul anilor, am realizat împreună mai multe investigații, am scris mai întâi schițe despre oameni harnici, ca mai apoi, deja activând la postul de televiziune Impuls TV, să producem materiale video. Apropo, anume Tudor Iașcenco a fost primul moderator al emisiunii analitice ALTERNATIVE, în cadrul căreia cei din platou își împărtășeau experiența.

Mari speranțe lega dl Iașcenco de noul proiect, în care ne-am lansat la sfârșitul anului trecut. Cu suportul Fundației “Thomson Reuters”, am purces la producerea și plasarea pe site-ul săptămânalului CUVÂNTUL a materialelor video. Era nespus de bucuros că materialele noastre aveau multe vizualizări.

Și în ultima noastră convorbire, întreținută când dumnealui deja era internat în spital, dis-de-dimineață m-a sunat și mi-a sugerat să nu ne oprim. Am încercat să-l încurajez că de îndată cum se însănătoșește și revine în redacție, vom duce la capăt investigația cu milioanele de lei aruncate pe apa sâmbetei de unii funcționari din teritoriu. A oftat din greu și a insistat: te rog, Victor, continuați proiectele începute. Am promis că împreună încă vom realiza multe materiale. De fapt, dl Iașcenco a avut un proiect mai principal decât multe altele – săptămânalul CUVÂNTUL…

Pe parcursul celor peste 50 de ani de ziaristică în regiunea Orhei, jurnalistului Tudor Iaşcenco i-au reușit multe lucruri. Nu e cazul să le înșir acum. Acum nu am decât să regret că s-a stins un om important pentru mine. Omul care a fost unul irepetabil. Cu părere de rău, puțini au fost cei, care sincer îl acceptau, dar și mai puțini care îl susțineau.

Da, pleacă cei mai buni. Oricum, nimănui nu-i va reuși să umbrească LUMINA aprinsă de omul Tudor Iaşcenco.  Epoca IAȘCENCO va continua și după plecarea lui în Ceruri. 

Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker