
Câteva creionări la portretul jurnalistului Tudor Iaşcenco
Tudor Iaşcenco activitatea de muncă a început-o imediat după absolvirea şcolii medii, în calitate de muncitor la fabrica de zahăr din Ghindeşti.
În august 1968 se angajează în calitate de traducător la redacţia ziarului raional FARUL NISTREAN din Rezina, unde activează 27 de ani, inclusiv 19 ani în calitate de redactor-şef.
În 1995, în urma unui conflict cu autorităţile agrariene ale raionului Rezina, care încercau să instaureze cenzura de partid în ziar, demisionează împreună cu majoritatea colegilor din redacţie şi fondează primul săptămânal regional independent din republică – CUVÂNTUL. În calitate de director al acestei publicaţii, peste doi ani, împreună cu reprezentanţii altor câtorva instituţii media neangajate, fondează Asociaţia Presei Independente, fiind ales primul ei preşedinte.
În afară de editarea ziarului CUVÂNTUL, redacţia desfăşoară o activitate deosebit de importantă de susţinere şi stimulare a activităţilor diferitor cate-gorii de cetăţeni. De la 1996 încoace peste 200 de persoane au fost desemnate de CUVÂNTUL drept laureaţi ai concursului regional „Omul anului”, instituit de redacție, zeci de tineri – laureaţi ai concursului „Tânărul anului”, titluri cu care respectivii se mândresc mult. Iar cele mai bune lucrări ale tine-rilor condeieri, selectate în cadrul concursului „Tinere talente” au fost editate în două volume ale culegerii „Mugurii inspiraţiei”.
Un lucru enorm a efectuat colectivul redacţiei pentru readucerea la baştină, prin intermediul ziarului, a personalităţilor marcante originare din regiunea Orhei. Interviurile la rubrica „30 de întrebări de-acasă”, publicate în ziar, apoi şi în şase volume cu acelaşi titlu, devin parte a istoriei comunităţilor respective, provoacă cititorii să studi-eze mai profund trecutul şi prezentul localităţilor natale. Despre importanţa şi valoarea acestei lucrări mărturiseşte şi faptul că minienciclopedia „30 de întrebări de-acasă” a fost apreciată cu 4 premii ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Protagoniştii acestei lucrări au realizat în localităţile lor de baştină multe proiecte economice, sociale şi culturale.
Tudor Iaşcenco activează în presa din raionul Rezina 52 de ani, inclusiv 19 ani în funcţia de redactor-şef al ziarului FARUL NISTREAN şi 25 de ani – de director al săptămânalului CUVÂNTUL, o performanţă unică în domeniu. Sub conducerea dumnealui aceste publicaţii au fost şi rămân înalt apreciate în republică, au adunat în concursurile naţionale şi internaţionale de creaţie peste 90 de premii. Până la 1990 T. Iaşcenco timp de 18 ani a exercitat şi funcţia de deputat în Sovietul Raional Rezina. Dumnealui este fondator, membru permanent al Consiliului de administrare şi Membru de onoare al Asociaţiei Presei Independente, preşedinte al căreia a fost în câteva rânduri. Totodată de mai mulţi ani este preşedintele Consiliului de Administrare al Centrului de Investigaţii Jurnalistice, membru al Consiliului de Presă din Moldova.
Şi dacă a venit vorba de aprecieri din partea breslei, amintesc că Tudor Iaşcenco este unicul jurnalist din presa locală din Republica Moldova, lucrările căruia au fost apreciate cu Premiul „Peniţa de Aur” al Uniunii Jurnaliştilor din URSS şi trei premii similare ale Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, patru premii „Jurnalistul Anului din Republica Moldova”, de trei ori a fost recunoscut cel mai bun manager din presa locală din Republica Moldova. Dânsul este autorul şi co-autorul a circa 20 cărţi de publicistică, a peste o sută de investigaţii jurnalistice, unul dintre cei mai activi autori ai materialelor publicate la rubricile „Cere socoteală pentru banii publici”, „Drepturile omului: garanţii versus realităţi”, în care dezvăluie diverse abuzuri şi ilegalităţi în ce priveşte gestionarea banilor şi patrimoniului public, cazuri de încălcare a drepturilor omului etc.
Jurnalistul Tudor Iaşcenco a fost incomod mai ales pentru guvernanţii de toate tipurile care-şi permit să încalce legile Statului şi ale Omeniei, din care motive a fost protagonistul mai multor procese judiciare intentate de protagoniştii investigaţiilor sale, „eroii” publicaţiilor ziarului. Faptul că în toate cazurile judecata a dat câştig de cauză redacţiei şi jurnalistului demonstrează profesionalismul autorilor, că aceştia, apărând interesele comunităţilor, cititorilor, riscă foarte mult, dar continuă să îşi facă cinstit datoria de jurnalist.
Nicolae Proca