Social

Dumitru Matcovschi, nemuritor precum opera sa

Pe 20 octombrie, de ziua naşterii ilustrului scriitor şi om de stat Dumitru Matcovschi, la mormântul său din cimitirul satului Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, a venit să-l pomenească lume din Rezina, Soroca, Sângerei, Făleşti, Ştefan Vodă, din România. Oaspeţii au inundat mormântul cu buchete de flori. Lângă piatra funerară de pe creasta dealului, cuvinte de comemorare au rostit sora poetului, Valentina, colegi de creaţie, prieteni.

Asistenţa a mers şi la casa părintească a lui Dumitru Matcovschi, transformată în muzeu. Cei care au intrat pentru prima dată în curtea casei Eudochiei şi a lui Leonte Matcovschi, părinţii scriitorului, au fost cuprinşi de emoţii deosebite. Aici,  portiţa şi uşa sunt mereu deschise de turişti şi de cei care preţuiesc opera regretatului poet, prozator şi dramaturg Dumitru Matcovschi.

Apoi, la sfârşitul săptă-mânii trecute, la Vadul-Raşcov, iarăşi a fost multă lume venită la ediţia a cincea a Festivalului-concurs naţional de poezie şi cântec ”Dumitru Matcovschi”.  În cadrul acestei ediţii, opera  poetului a fost nu doar declamată şi cântată, dar şi jucată de actori amatori şi profesionişti din întreaga republică.

În prima zi a festivalului, scena a aparţinut elevilor din patru gimnazii şi licee, care poartă numele Maestrului: gimnaziul de la baştina poetului, liceele din Cotiujenii Mici, raionul Sângerei, din oraşul Soroca şi din capitală. Mai apoi, ştafeta a fost preluată de elevii de la Centrul de Creaţie din Şoldăneşti. Aceştia au cules un buchet de aplauze pentru prezentarea unui fragment din romanul ”Toamna porumbeilor albi”.

Au fost apreciaţi de spectatori şi actorii profesionişti de la teatrul din Cahul. Dânşii au pus în scenă spectacolul ”Vine apa”.

Potrivit lui Oleg Volontir, președintele juriului, în concursul declamatorilor şi celor care au cântat versurile lui Dumitru Matcovschi au participat peste 60 de persoane. În opinia juriului şi celor prezenţi în sală, participanţii au dat dovadă de o pregătire temeinică.

Chiar dacă în sala Casei de cultură era rece, atmosfera a fost încălzită de emoţiile şi trăirile participanţilor şi ale spectatorilor.

Oaspete al festivalului a fost Petru Bulai, laureat al Premiului Mare de la ediţia precedentă. Starea sănătăţii nu i-a permis să participe la concurs, dar dânsul a venit cu un mesaj pentru admiratorii creaţiei lui Dumitru Matcovschi şi cu propunerea că în continuare festivalul  ar trebui să se desfăşoare în Capitală.

Conducerea raionului Şoldăneşti însă insistă ca festivalul să nu-și schimbe adresa.

Potrivit totalurilor, cei mai bine pregătiţi au fost elevii de la Liceul „Ion Creangă” din Chişinău. La categoria declamatori, locurile de frunte au fost ocupate de Grigore Cerneanu, Elena Şarga, Vlaicu Maitrescu – toţi din Chişinău. Printre cei mai buni interpreţi s-au dovedit a fi Valeria Marcu şi Olga Crivoroşcenco.

Fiecare participant la concurs a primit câte o carte din publicistica poetului, aduse la sărbătoare de soţia poetului, Alexandrina Matcovschi. În scenă au evoluat şi artişti cu renume – Suzana Popescu, Cristina Scarlat, Arsenie Botnaru şi Gheorghe Afoni.

Tatiana Vrăjitoru

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker