Cere socoteală pentru banii publiciRezina

Simion Tatarov: Primarul nu trebuie să devină actor la circ pentru a obține o finanțare

Simion Tatarov: Primarul nu trebuie să devină actor la circ pentru a obține o finanțare.

Simion Tatarov, primarul orașului Rezina consideră că înainte de a implementa o reformă a administrației locale este nevoie de a parcurge mai multe etape.

„Cred că trebuie făcute mai multe imitații, dar și unele calcule, reieșind din atribuțiile pe care le avem. De asemenea, trebuie inițiată discuția cu autoritățile publice centrale, să ne spună ce capacități de delegare are, inclusiv a resurselor financiare. Fără bani nu putem face reforme, nici condiții mai bune de trai.”

Simion Tatarov subliniază că orice reformă are un scop. „În cazul de față vorbim de democratizare, de autonomie locală veridică, de autonomie financiară și, nu în ultimul rând, de depolitizarea resurselor financiare care sunt îndreptate către actul de guvernare din teritorii. Atunci când apare o necesitate vitală pentru localitate, primarul nu trebuie să fie nevoit să devină actor la circ pentru a obține o finanțare.”

În condițiile în care starea economică a țării este precară, alesul local crede că partenerii de dezvoltare ar condiționa asistența financiară în schimbul acestei reforme. „Prin anumite birouri se discută despre acest lucru. Inițiativa Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) de a veni cu propriile propuneri privind reforma Autorităţilor Publice Locale (APL) este salutabilă. Dacă apare ceva inevitabil e bine să încaleci tu calul. Toți trebuie să susținem inițiativele CALM-ului. Avem comunități care sunt megieșe și nu vor accepta o amalgamare benevolă, alții vor accepta. Sunt elemente culturale, etnice și altele, de care trebuie să ținem cont.”

Potrivit primarului orașului Rezina, dacă se va implementa o reformă veridică și dacă vorbim de o autonomie locală autentică, atunci Consiliile raionale vor deveni o verigă în plus. „Conducerea acestor Consilii raionale este aleasă pe criterii politice și ei devin promotorii tuturor actelor acestea politice care provoacă dezgust.”

Fiind la al doilea mandat, primarul orașului Rezina susține că administrațiile publice locale nu sunt motivate să atragă investitori în teritoriu deoarece taxele și impozitele sunt concentrate excesiv către centru.

„Dacă vorbim despre o reformă veridică, atunci anumite fluxuri financiare trebuie să fie administrate de către localitățile de unde vin aceste resurse, acolo unde își desfășoară activitatea generatorii de impozite. Compania „Lafarge” activează pe teritoriul nostru și plătește milioane de lei impozite, dar toate ajung la centru, chiar dacă ei ne deteriorează drumurile și chiar dacă ei doresc ca, cu o parte din impozitele lor să fie create condiții mai bune în localitatea în care activează. În același timp și oamenii vor servicii mai bune, dar cum să le creăm fără resurse?”

Amintim că în această perioadă se discută despre două concepte ale reformei APL. Unul aparține grupului de lucru creat de fostul premier Ion Chicu și prevede reducerea de zece ori a numărului de primării. Al doilea concept, elaborat de CALM în rezultatul nenumăratelor consultări cu autoritățile publice locale, prevede, între altele, descentralizarea financiară, patrimonială, amalgamarea voluntară dar și acordarea statutului de municipiu tuturor orașelor-reședință de raion.

Serviciul de Comunicare al CALM

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker