E timpul sa fii activTelenești

Centrele Catalizator al Transformării Locale – structuri importante pentru identificarea soluțiilor într-o localitate

Centrele Catalizator al Transformării Locale – structuri importante pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii de calitate.

La 18 martie c., în satul Ciulucani, raionul Telenești, un grup de cetățeni pro-activi au constituit Centrul Catalizator al Transformării Locale (CCTL) și au ales conducerea acestei structuri, pe care au calificat-o ca foarte necesară pentru transformarea situațiilor dificile cu care se confruntă localitatea astăzi.

Dna Larisa Corman, primara de Ciulucani a apreciat foarte mult constituirea CCTL, menționând că satul se confruntă cu multe probleme și a venit cu exemple cum în Irlanda, unde a lucrat mulți ani, asemenea structuri cetățenești, alte entități cointeresate se implică în procesele de guvernare și transformare la nivel local.

După prezentarea pro-iectului ”Fii schimba-rea! Cetățeni implicați – comunități durabile” de către subsemnatul, coordonator de proiect, cetățenii prezenţi au identificat problemele localităților și le-au accentuat pe cele mai dureroase, cu care se confruntă comuna. Aceste probleme sunt:  lipsa unui sistem de canalizare, calitatea proastă a drumurilor (unele sunt într-o stare puternic degradată și necesită reparație capitală), lipsa de siguranță a pietonilor (drumul central din sat, unde traficul rutier este mare, nu are trotuare), reparația spațiilor publice, care au fost construite în anii ’70 ai secolului trecut și nu au fost reparate până în prezent, lipsa unui centru de agrement și întremare/restabilire a sănătății tuturor categoriilor sociale (copii, adulți și bătrâni).

Ca prioritare au fost selectate următoarele probleme: reparația spațiilor publice, Casei de cultură ș.a.; lipsa unui sistem de canalizare și lipsa unui centru de agrement și întremare/restabilire a sănătății.

În continuare am prezentat alte subiecte din agenda evenimentului: „Principiile și valorile UE din Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă”, „Modalități de participare și implicare organizată în procesele de guvernare și dezvoltare locală”, „Contribuirea CCTL la întronarea bunei guvernări la nivel de localitate și colaborarea cu APL”, „Centrele Catalizator al Transformării Locale – structuri importante pentru dezvoltarea și identificarea soluțiilor într-o localitate durabilă cu servicii de calitate”, „Parteneriatul sinergetic și durabil – condiție necesară pentru buna funcționare a CCTL”.

De asemenea, am discutat Regulamentul de organizare şi funcţionare a CCTL.

Participanții la eveniment au fost foarte activi și interesați de constituirea CCTL, au menționat că este o structură necesară, au adoptat Regulamentul CCTL, au ales președintele, vicepreședintele și secretarul CCTL – respectiv Ala Sârghi, Lilian Balan și Ina Matei. 

Activități similare au avut loc de la începutul anului curent în comunele Mândrești și Sărătenii Vechi (pe 10 martie). În ambele primării cele mai arzătoare probleme identificate au fost stocarea separată a deșeurilor/resturilor solide; lipsa sistemului de canalizare (în localitățile respective funcționează apeductul); drumuri deteriorate; imobile publice care nu au fost reparate din anii de construcție (1965-1970) și au un consum mare de resurse energetice. 

La Mândrești 19 cetățeni pro-activi i-au validat la funcția de președintă a CCTL pe Valentina Stratan, vicepreședintă – Inesa Vieru și secretară – Feodorina Furculița. La Sărătenii Vechi în aceste funcții au fost validați respectiv Igor Anestiadi, Elena Paladi și Natalia Bârlădeanu.

Și alte trei primării s-au ales cu Centre Catalizator al Transformării Locale. În comuna Climăuții de Jos, raionul Șoldănești, la 12 februarie c., președintă a CCTL a fost aleasă Elena Popușoi, vicepreședinte Sergiu Costin, secretară Stela Caraman. 

La Parcani, raionul Șoldănești, crearea și capacitarea Centrului Catalizator al Transformării Locale a avut loc pe 14 ianuarie. Participanții la eveniment au fost foarte activi, i-au validat în funcția de președintă pe Angela Lopaci, vicepreședintă Maria Evtodi, secretară Natalia Japcian.

La finele anului 2020 asemenea structuri ale cetățenilor pro-activi au fost constituite în patru sate și comune, inclusiv Bușăuca din raionul Rezina, unde nu exista nici o asociație obștească și Cobâlea din raionul Șoldănești. 

Centrele Catalizator al Transformării Locale sunt o inițiativă voluntară, care are scopul de a asigura, din partea sectorului public, angajamente în beneficiul cetățenilor, de a promova transparența, implicarea și participarea cetățenilor şi sunt un instrument pentru o guvernare de tip nou în secolul 21, bazată pe calitate şi orientată spre cetăţean, un vehement urmăritor al APL-ului și o verigă stabilă de mediator între societatea civilă și autoritățile publice.

Proiectul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” este finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.

În imagine: CCTL Ciulucani va fi un catalizator sigur al transformării, al schimbării spre bine. 


Valeriu Rusu, coordonator de proiect, expert, director executiv AO ADR ”Habitat”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker