EvenimenteOrhei

Stela de la Ivancea în memoria cavaleriștilor sovietici a fost vandalizată

Stela de la răscrucea spre Ivancea de pe traseul naţional Orhei-Chișinău, edificată în 1983, după cum scria pe placa comemorativă, „în memoria eroilor Corpului 2 cavalerie „Sovietul Comisarilor poporului Ucrainei” al Frontului de Sud, căzuţi în luptele cu ocupanţii fascişti pe plaiurile Orheiului în vara anului 1941″ , a fost distrusă în noaptea de sâmbătă, 20 martie c., spre duminică. 

Stela a fost tăiată fie cu un aparat de sudat autogenic, fie cu un aparat electric de tăiat metale. 

Făcând aici abstracţie de emoţiile legate de luptele Armatei Sovietice pe teritoriul Basarabiei, vrem să informăm cititorul despre istoria acestui monument. După cum ne-a relatat Andrei Calcea, angajat al Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei, Stela a fost edificată la iniţiativa organizației de tineret de la uzina ”Moldavhidromaș” şi concret a lui Anatol Portnoi și Alexandru Tomșa, doi activiști din domeniul tineretului. 

”Nu este pentru prima dată când stela respectivă este vandalizată. În anul 2000 a fost sustrasă placa de bronz, care cântărea câteva zeci de kilograme. Pe ea era descrisă calea de luptă a acestei mari unități, care pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial a fost condusă de către generalul Pavel Belov, o figură destul de cunoscută  între comandanții sovietici de rang înalt. Această unitate și-a mai făcut apariția în zona Orheiului în timpul operațiunii  Iași-Chișinău, apoi a parcurs cu lupte teritoriile  României, Ungariei și a finalizat războiul în mai 1945 la Viena, Austria”, a remarcat dl Calcea. Angajatul de la muzeu nu exclude faptul că vandalii ar fi dorit să predea bucățile din monument la metal uzat și să se căpătuiască cu ceva bani or, un kg de inox este evaluat la un preț de 6 ori mai mare decât fierul obișnuit.

Reporter „C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker