Evenimente

Magazinele sociale – un instrument de „fericire” a lumii jecmănite

A treia lună în orașul Rezina activează un magazin al firmei „Magazine Sociale” SRL, fondată de organizația „Pentru Orhei”, condusă de Ilona Şor, mama vitregă a primarului de Orhei Ilan Şor. Destinația declarată a acestui magazin, ca și a întregii firme, este sprijinirea categoriilor social vulnerabile – pensionari, invalizi, persoane cu nevoi speciale. Unii cetăţeni sunt mulţumiţi, pe când alţii cred că ţinta Partidului Şor sunt alegerile viitoare.

În imagine: Irina Albu, administratoarea magazinului din Rezina: „Cel mai solicitat produs este pâinea albă, care costă 2 lei, dar se eliberează doar câte o franzelă pe zi la un card”.

 

Irina Albu, administratoarea magazinului din Rezina, spune că aici sunt deservite doar persoanele din categoriile social vulnerabile care au primit carduri (cartele). Până la 15 ianuarie c. au fost eliberate peste 2600 de carduri, în baza cărora deţinătorii pot cumpăra produse alimentare și de uz casnic la prețuri reduse.

Asortimentul mărfurilor include produse alimentare, inclusiv pâine de 3 categorii, crupe, făină, zahăr, sare, paste, produse lactate, carne de pasăre congelată, mezeluri, cel mai scump fiind „Cârnați de casă” la prețul de 77 lei/kg, semifabricate și mărfuri de uz casnic. Clienții sunt deserviți de 4 angajate. De card poate beneficia orice persoană din cate-goriile social vulnerabile, indiferent de viza de reședință.

În magazin am văzut o „Carte de reclamații, propuneri și mulțumiri”, dar fără nicio înscriere. Potrivit dnei Albu, la început clienții erau cam nemulțumiți că magazinul este deschis de la 8.00 până la17.00, cu pauză de la 12.00 până la 13.00, iar duminica este închis. Dar apoi s-au deprins. Aici se deservește și multă lume din sate, inclusiv Sârcova, Ciorna, Mateuți, Cuizăuca ș.a., cam 500-700 de oameni pe zi, a mai spus administratoarea.

Tot de la dumneaei am aflat că volumul vânzărilor diferă de la zi la zi, dar în medie se cifrează la circa 13 mii de lei; că firma „Magazine Sociale” planifică să mai deschidă aici și un magazin social mobil, care va deservi populația de la sate.  

Surse din primăria orașului Rezina ne-au comunicat, că în bugetul orașului acest agent economic va vărsa anual cca şase mii de lei care provin din taxele pentru amplasarea obiectului, amenajarea teritoriului, activitatea comercială și o parte din impozitul pe venit încasat de la cele 4 angajate.

 

   Ce spun clienții  magazinului

Valeriu Silcenco, 70 de ani, pensionar, Rezina: Familia mea beneficiază de serviciile acestui magazin chiar din ziua când a fost deschis. Suntem mulțumiți de asortimentul mărfurilor. Pensiile noastre sunt prea mici și nu ne permit să cumpărăm la magazinele de firmă. Împreună cu soția avem 2 carduri, zilnic facem cumpărături de 40-50 de lei.

Galina Donțu din s. Mateuți stătea la rând. Ne-a spus că dânsa va procura produse și pentru o rudă, tot din Mateuți, care nu se poate deplasa. Vine la magazin cam o dată pe săptămână, uneori – mai des. Îmi arată o sacoșă plină cu produse, care ar fi costat-o „doar vreo 200 de lei”.

Am făcut o listă a prețurilor celor mai solicitate produse alimentare din magazinul social și am mers să le comparăm cu cele din alte unități comerciale din oraș. Iată ce am constatat:

 

 

Prețurile la produsele alimentare de primă necesitate             (în lei)

_________________________________________________________________

 Denumirea                                 Indicator               Magazinul               Alte unități 

produsului                                                                   social                   comerciale

_________________________________________________________________ 

Franzelă de făină albă                400 gr                  2,00                         3,80

Franzelă sură                              500 gr                  3,30                         4,15

Făină grâu                                  1 kg                      5,85                         6,00          

Făină porumb                             1 kg                      6,60                         8,00

Paste                                           1 kg                      9,40                         9,00

Lapte în pungă                            1 l                        8,50                         8,50

Chefir în pungă                          0,5 l                      5,50                         6,00

Smântână în pungă                     0,5 l                    13,00                        13,00

Unt „Deosebit”                         200 gr                   14,25                        15,50

Sare iodată                                1 kg                       4,25                         5,00

Zahăr tos                                   1 kg                      13,25                     13,00 – 16,00

Untdelemn                                1 l                         19,80                    20,00 – 22,00

Chibrituri                                 1 cutie                      0,23                      0,25 – 0,30

 

Analizând aceste prețuri te convingi cât de ”social”, totuși, este magazinul lui Şor.

 

O altă opinie

În stradă am aflat o altă opinie. Doamna respectivă s-a prezentat Elena, din Gordineşti, dar a rugat să nu o fotografiem.

– O prietenă m-a întrebat, de ce nu merg să-mi fac card la magazinul social. Am întrebat-o şi eu: dar dacă semnătura mea în această listă pentru card şi datele personale vor fi folosite la alegerile viitoare ca şi cum aş fi semnat că îl susţin pe Şor? Şi eu sunt sigură că aşa va fi. În plus, acum sunt magazine alimentare care au zilnic acţii la preţurile pe care le are  sau chiar mai ieftine, dar produsele sunt mult mai calitative şi mai diverse. Să întoarcă miliardul furat şi să ne dea pensii normale, nu să ne umilim pentru un baton de 2 lei! Oamenii sunt ademeniţi aici doar cu pâinea mai ieftină, dar în schimb dau toţi banii doar acestui agent economic. Dacă socoţi cât costă biletul la autobus şi încă trebuie să cari o sacoşă grea prin transport, să îngheţi, nu-ţi mai iese! Pe cine-l aranjează – las’ să cumpere, dar să-şi dea seama că e umilit din banii săi, nu ai lui Şor şi să ştie ce să facă la alegeri, a încheiat doamna.  

 

 

Reversul medaliei

Apropo, firma „Magazine Sociale” SRL a fost înregistrată de către organizația „Pentru Orhei” în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016 cu scopul de a o susține pe Inna Popenco, candidata Mişcării Social Politice „Ravnopravie”, condusă de Ilan Şor, la funcția de președintă a țării. Firma are sediul juridic în Chișinău, pe str. Tighina, 12, unde sunt înregistrate mai multe companii controlate de Şor, inclusiv „Dufremol” SRL, care deține cel mai mare lanț de magazine „Duty Free”.               

Inna Popenco a fost exclusă de către Comisia Electorală Centrală  din bătălia pentru prezidențiale, pentru că a folosit în campanie bani nedeclarați. După cum scria atunci într-o investigație RISE Moldova, Popenco a participat la „coruperea alegătorilor” prin distribuirea unor carduri de reducere la procurarea de produse în magazinele lui Şor pentru săraci.

Ulterior Mişcarea ”Ravnopravie” a fost redenumită „Partidul Şor” , care fără nicio jenă continuă coruperea alegătorilor cu fel de fel de acțiuni populiste: concerte, iarmaroace, magazine sociale, etc.

 

Dacă returnezi 10-20 de mii de lei – înfunzi puşcăria, dacă milioane – eşti la Putere

Nici un primar, nicio admi-nistrație publică locală din R.Moldova, cu mijloacele legale de care dispune, nu-și poate permite nici a zecea parte din cheltuielile făcute de Şor & Ko. Pentru că un demnitar onest, care ar admite cheltuieli neconforme legislației de 10-20 mii de lei, ușor poate nimeri la pușcărie. Cei care au prădat țara de zeci de miliarde de lei (potrivit Procuraturii Generale din R. Moldova și companiei Kroll Ilan Şor este unul din membrii acestei grupări) continuă să rămână la Putere și să fericească sărăcimea cu pâine și salam ieftin, concerte şi iarmaroace luxoase.

Analizând toate acestea, îți dai seama că respectivii niciodată nu vor admite ca R. Moldova să iasă din mlaștina sărăciei. Experţii au calculat: dacă miliardul furat era împărţit la lume, fiecare cetăţean al R.Moldova primea câte 20 de mii de lei. Adică la majoritatea pensiona-rilor li se dubla pensia. Guvernanţii şi slugile lor au procedat altfel: au trecut aceşti bani pe conturile şi în buzunarele lor, iar lumea o „fericesc” cu fel de fel de proiecte şi magazine sociale. În orice altă ţară o asemenea guvernare ar fi dată jos sau băgată la puşcărie. Lumea noastră bate din palme şi se bucură…

                                                                              
Ion Perciun, Tudor Iaşcenco

 

 

 Foto oficial.md

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker