Economie

FIA susţine înlocuirea patentei cu activitatea independentă

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) se pronunţă în favoarea înlocuirii patentei în comerţ cu activitatea independentă. Membrii Asociaţiei susţin noile amendamente la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, ce prevăd nu doar anularea patentei pentru activităţile de comerţ, ci şi introducerea unui nou concept în Codul Fiscal al Republicii Moldova, cel de „activitate independentă”, transmite IPN.

Noţiunea de „activitate independentă” presupune un regim simplificat de impozitare şi de desfăşurare a activităţii comerciale pentru persoanele fizice ce obţin venituri din activitatea independentă de comerţ: înregistrarea activităţii se va face prin depunerea unei cereri la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, plafonul veniturilor din vânzări va fi majorat de două ori, iar taxarea va fi de 1% din venitul din vânzări. Întreprinzătorii vor fi totodată scutiţi de plata taxelor locale.

Noile modificări presupun şi introducerea obligaţiei utilizării maşinilor de casă şi control, fapt ce va permite, în primul rând, evaluarea corectă a venitului obţinut din activităţile independente şi, concomitent, protejarea drepturilor consumatorilor, care, în caz de necesitate, vor putea apela la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit FIA, sistemul actual de patente, graţie faptului că deţinătorii de patentă nu sunt obligaţi să ţină o evidenţă contabilă şi financiară, stă la baza unui număr impunător de eschivări de la achitarea impozitelor şi a vânzărilor tenebroase, fapt ce periclitează creşterea economică a ţării.

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) este o asociaţie non-profit din Republica Moldova, fondată în septembrie 2003, cu sprijinul OCDE, de către cei mai mari investitori străini din ţară.

În imagine: După ce au organizat pe 20 octombrie un protest de amploare, a doua zi, un grup de antreprenori din mai multe raioane a participat la o şedinţă consultativă cu membrii Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker