Dezbateri publiceSocial

Dezbatere: Sunt adecvate sau nu măsurile de stopare a pandemiei și restricțiile impuse?

Sunt adecvate sau nu măsurile de stopare a pandemiei și restricțiile impuse?

Ținând cont de situația epidemiologică din țară, autoritățile iau în calcul instituirea unui nou lockdown (regim de carantină), pentru ”a da o gură de aer spitalelor și medicilor.”

Am întrebat, deci, cititorii CUVÂNTUL-ui şi utilizatorii site-ului nostru: „Credeţi că sunt adecvate sau nu măsurile întreprinse până acum de stopare a pandemiei și restricțiile impuse? Credeți că un nou lockdown ar putea reduce drastic numărul infectărilor și deceselor în țară?”

În câteva zile am primit o mulţime de opinii.

Anatolie Stratu, Iatco Viorica, Ion Ion: da.

Elena Tiron, Ion Melnic: Nu, măsurile nu sunt adecvate. 

Angela Bucarev: Este nevoie de un nou lockdown, că pe urmă n-o să avem medici, căci un medic nu învață numai 3-4 ani.

Maria Sajin: Este nevoie de lockdown, dar este nevoie şi de o informare în masă despre această boală. Chiar şi după un an lumea nu cunoaşte multe, o parte nu cred în această boală, trebuie cumva de făcut ca să ajungă informaţia şi la cei care organizează concerte, distracţii.

Ecaterina Urâtu Ganea: Ar fi nevoie de un nou lockdown, doar că lumea nu poate rămâne în case: pe unii îi va scoate nevoia de a supravieţui, alţii pur şi simplu vor ignora toate restricţiile, demonstrând indiferenţă.

Galina Miron: Citesc toate noutățile din țară, dar fiind în afara țării vreau să vă spun că în Italia sunt din nou restricții severe. Muncesc doar cei care au contracte de muncă. Ieşirea din casă  – numai pentru necesități stringente. E foarte urâtă situația. Cred că numai cu restricții şi vaccinuri voi ieşi din pandemie.

Vitalie Golea: Nuu, nu este nevoie de un nou lockdown, doar unele targhetate (măsuri de protecţie) şi atât. Nu trebuie să mai urcăm pe bicicleta stricată a ţărilor cu conduceri sclave din Europa de Vest şi nu doar. Suedia şi Bielarus ne-au arătat că se poate fără a pune economia pe burtă şi a nu fi epidemiologic mai rău ca alte ţări.

Ana Spatari: Nu este binevenită carantina, fiindcă lumea trebuie să trăiască, să achite serviciile, să crească copiii, să achite credite. Pur şi simplu trebuie fiecare să aibă grijă de sănătatea sa.

Victor Cibotari: Lockdown-ul pentru moldoveni este inutil, în opinia mea. Vedeţi cum se înghesuie lumea în transport, cum se adună la înmormântări sau la alte evenimente fără respectarea distanţei solicitate. Atât doar că imediat după perioada interdicţiei, pe un timp foarte scurt, vor fi mai puţini infectaţi. Nu pot înţelege limitarea deplasărilor pe timp de noapte, de parcă virusul se activează între orele 22.00 – 07.00. Cred că în următorii câţiva ani nu scăpăm de acest virus. Trebuie să ne deprindem să convieţuim cu el. Să respectăm distanţa socială, igiena personală, să ne cuprindem şi să ne sărutăm mai rar. În rest – voia întâmplării.

Tatiana Purici Gligor: Trebuie, dar începând de la cei mari în privinţa respectării restricţiilor.

Сергей Раецкий (Serghei Raeţkii, în traducere din rusă): Ţările din Europa care s-au închis sunt mult mai dezvoltate decât Moldova! Alte pensii, alte salarii, alte facturi la serviciile comunale etc. Oamenii au din ce trăi! Dacă să închidem Moldova a doua oară, asta va distruge oamenii şi economia, vor începe furturile şi dezordinile în masă. Desigur dacă statul se va îngriji măcar un pic de cetăţeni şi va oferi măcar ceva bani pentru măşti şi produse alimentare, cum se procedează în unele ţări, totul va decurge liniştit şi va fi un plus pentru toţi. 

Aliona Soldea (în traducere din rusă): De acord, dar oamenii, noi toţi, trebuie să înţelegem că totul depinde de noi înşine, să respectăm regulile de precauţie simple. Şi mai puţin să umblăm în grupuri de 6-8 persoane şi mai mult. Nuuu! Masca e purtată pe barbă, mâinile nu le mai dezinfectează, despre distanţa la casele de marcaj în magazine nici nu mai vorbim… Poftim şi rezultatele. Ba mai şi hârcâie şi scuipă – obicei naţional.  

Pe mine mă tot frământă o întrebare: de ce organele competente nu fac controale? Sau noi nu avem organe competente?

Lilia Mardari-Rusu: Lokdown-ul se întroduce în multe ţări, unde poliția muncește pentru popor, nu pentru bani, iar la noi oamenii nu sunt bine informați și asigurați cu necesarul –  măști, provizii, ajutoare.

Galina Davâdic: Cu certitudine că ,,Da”, dar în cazul acesta agenții economici, familiile să fie susținute financiar/economic printr-un mecanism bine gândit de guvernul RM, să fie respectate absolut toate restricțiile de către toată populația, iar pentru cei ce nu respectă și le încalcă grosolan, organizând petreceri, grătare etc. – introduse amenzi usturătoare, ca să le treacă cheful de petreceri… Altfel nu văd cum am putea ieși din această, cu adevărat, urgie…

Angela Rudii: Verificaţi transportul public: localitatea e în cod roşu, dar rutierele – arhipline cu pasageri, din care jumătate fără măşti…

Ecaterina Furculiță: Sunt pentru instituirea stării de urgență, dar imediat și nu mai mult de 2 săptămâni. Să fie închise localurile de agrement, interzis transportul public urban în week-end și să fie efectuată testarea celor cu bănuieli la Covid, cu izolarea lor. Mai e importantă vaccinarea, care cu siguranță ne va scăpa de năpastă.

Gheorghe Costișanu: Sunt pentru carantină. Dar aceasta trebuie să fie totală și nu până la 15 aprilie, adică tocmai când va începe febra cumpărăturilor de Paști. Plus testarea în masă a populației.

Gheorghe Popa: Aprob  întroducerea stării de urgență cu interzicerea tuturor activităților culturale sau de alt ordin și testarea în masă. Dar vaccinarea este acțiunea cea mai importantă.  

  Eugenia Roșca: Lockdown-ul, cred, este necesar pentru persoanele în etate, care sunt categoria cea mai vulnerabilă. Populația matură trebuie să respecte măsurile de protecție și să evite aglomerațiile și bâlciurile. A venit timpul să conștientizăm că nu este de glumit cu acest Covid. 

Victoria N.: Cred că orașele sunt mai afectate decât satele. Deaceea acțiuni de urgență trebuie întroduse în oraşe. Carantină – nu! Dar nu vom reuși nimic fără să testăm și să vaccinăm  medicii, asistentele sociale, angajații poliției, oamenii în etate, toată populaţia. 

Maria Vleju: Sunt pentru întroducerea unei stări de urgență cu implicarea structurilor de forță: mobilizarea din rezervă a specialiștilor  așa numitelor formațiuni nemilitarizate ale protecției civile. Măcar cineva să monitorizeze purtarea măștilor de protecție în autobuze și tot este înainte. Mai este importantă testarea în masă, cu  izolarea celor cu dubii la Covid și vaccinarea. 

Elena Lazo: Uitați-vă ce se face în transportul de rută: ajunge rutiera ori autobuzul în gară, toți pasagerii coboară, dar absolut nici un șofer nu dezinfectează după asta mânerele ușilor, banchetele etc. (pentru el ar fi niște cheltuieli în plus, pe care nu vrea să le comporte). Urcă alți pasageri, absolut nimeni nu își dezinfectează mâinile, chiar dacă este dezinfectant (adesea acesta lipsește ori în locul lui este de formă un pachețel cu șervețele umede, care nu ar ajunge nici pentru o tură). Dacă la început pasagerii puneau masca pe barbă, acum majoritatea nu o mai au ori nu o mai scot din buzunare. Șoferii ar trebui să ceară pasagerilor să-și pună măștile, să-și dezinfecteze mâinile, dar ei singuri nu respectă nimic și nu există nici un control din partea vreunui organ competent. 

Ion Melnic: Trebuie nu carantină, că vom distruge și ce a mai rămas din economia noastră slabă, trebuie control strict pentru respectarea măsurilor de profilaxie. Și fără petreceri pe la domiciliu. În post s-au adăugat și praznicele (mesele de pomenire a răposaților), unde se adună toate rudele și vecinii, că e supărare mare dacă nu inviți pe cineva. 

Ala Musteaţă: Zilnic ni se aduce la cunoştinţă câţi nou-infectaţi au fost înregistraţi şi câte decese. „Organele noastre competente” habar nu au care e situaţia reală. Cunosc 13 persoane care au fost bolnave dar au stat acasă, fără a figura în vreo evidenţă. Unii se adresează medicilor cunoscuţi şi aceştea le indică ce medicamente să ia. Alţii deja se adresează rudelor, colegilor, vecinilor care au fost bolnavi de Covid-19 (ori consideră ei singuri că au avut anume Covid, în timp ce putea fi o gripă) şi află de la ei cum să se lecuiască. Ai treilea merg la farmacie şi acolo li se dă un set de medicamente la preţuri astronomice, fără să se ţină cont ce boli mai are persoana, în ce stare se află, ce preparate nu i se potrivesc… Farmacia nu e market să-ţi alegi după preţ, să citeşti ce scrie pe cutie. Nu sunt adecvate şi nici eficiente măsurile întreprinse la noi în Moldova, nu!

Angela Popovici: Lumea nu mai crede în restricţii şi ştiţi de ce? Pentru că avem o Comisie republicană care se adună, dezbate situaţia, stabileşte, de exemplu, că se suspendă activitatea pieţelor, iar peste o zi-două se anunţă că pieţele vor funcţiona. Ministerul Educaţiei a anulat desfășurarea olimpiadelor școlare, „în legătură cu situația privind Covid-19”, iar peste puţin timp anunţă că „Olimpiadele se vor desfășura cu prezența fizică a persoanelor”. Ce-i cu aceste restricţii? Erau ele bine gândite şi absolut necesare sau nu? De ce au fost impuse, apoi anulate?

Vladimir Slănină: De aproape un an se distruge sectorul HoReCa – restaurante, cafenele, hoteluri, săli de sport etc. Câţi agenţi economici suferă, câţi angajaţi stau fără salariu? În timp ce zilele de naştere, cumătriile, mesele de pomenire s-au mutat la domicilii. Şi nimeni nu a interzis aceste „Surprize, surprize”, când vin acasă echipe (oameni străini) cu un buchet de flori şi o sticlă de vin să le cânte sărbătoriţilor un cântec, iar cu această ocazie aceştea îşi adună toate rudele şi prietenii, vecinii înghesuiţi într-o odaie. Deja la un restaurant ar fi mai puţin periculos, pentru că acolo ar exista o limită pentru numărul de persoane, distanţa necesară între mese, măsuri de profilaxie elementare, un control din partea organelor. 

Vova R.: Las’că nu ai ce te face când e o înmormântare, dar zilele de naştere sunt mare prostie! Şi cumetriile la fel. Îţi mai dovedi şi pe urmă!

Şi da, acum dacă intri în magazin şi chiar în farmacie şi nu-ţi dezinfectezi mâinile, angajaţii de acolo nu-ţi cer acest lucru, astfel că majoritatea nu le mai dezinfectează, nu mai îmbracă mănuşi ca la început, lumea s-a relaxat cu totul.

Steliana Rusu:  A închide oamenii în case nu rezolvă nimic. Oamenii nu au din ce trăi şi caută alte ocupaţii, nu cred că cineva stă acasă şi se uită în pod, decât doar dacă e angajat la o întreprindere unde îi merge o parte din salariu. Dar ca o parte din angajaţi să lucreze de acasă e şi real, şi foarte bine.   

Nicolae Stegărescu:  Soţia mea merge la biserică, părintele le-a pus în vedere că trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa socială şi oamenii respectă, pentru că părintele le cere.  

La noi în comuna Suhuluceni oamenilor li s-au adus la cunoştinţă măsurile de protecţie şi ei se străduie să le respecte. Până acum am avut doar vreo trei decese de Covid, dar erau oameni în vârstă şi aveau multe alte boli grave. Dacă s-ar fi luat măsurile necesare la nivel republican de la bun început, nu ajungeam acum la  mii de infectaţi înregistraţi zilnic. Dar aşa Dodon, când era preşedinte, a ieşit la televizor şi a spus că acest Covid nu e nimic serios, e ca o gripă, o să treacă. Iaca că nu trece! Totul depinde de oameni, ei nu vor să poarte mască cum trebuie, mănuşi, nu se păzesc, nu se autoizolează dacă se simt rău şi aşa virusul se răspândeşte.   

Amintim că bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 216.094. În tratament la domiciliu, cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 12.150 de persoane, iar 21.130 sunt sub supraveghere la domiciliu. Totodată, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 31 de decese cauzate de COVID-19.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker