Social

Profesorul Anton Moraru omagiat la USM

Savanți, colegi ai istoricului, rude și pământeni s-au întrunit sâmbătă la Universitatea de Stat din Moldova la o masă rotundă cu genericul ”Profesorul și istoricul Anton Moraru, promotor al reîntregirii neamului românesc”, dedicată unui an de la trecerea la cele veșnice a savantului.  

Maria Mihalcenco, primara de Pistruieni, satul de baștină al istoricului, a menționat că Anton Moraru a fost cel dintâi susținător al localităţii natale.

”Regretatul nostru pământean ne-a dat un exemplu cum să ne iubim baștina. Odată în lună aducea la gimnaziul care-i poartă numele cărți pentru bibliotecă, neapărat vorbea în fața copiilor, discuta cu pedagogii. Ne-a ajutat să scoatem din anonimat personalitățile satului, editând o monografie despre Pistruieni. Nu a apucat să vadă deschis muzeul, biserica din sat, pentru care a făcut foarte mult. Rămâne o datorie morală a noastră să-i realizăm visele”, a remarcat primara.

Publicistul și scriitorul Tudor Țopa a menționat: ”Cărțile sale în apărarea identității românești din Basarabia trezeau iritarea dușmanilor, care încercau să-i amintească savantului că ar fi slujit și regimul sovietic. În această ordine de idei cunoscutul disident și publicist polonez Adam Mihnik spunea că nimeni nu a ieșit curat din comunism dar, este important să găseşti puteri să spui lumii unde ai greșit și că ai găsit adevărul. Anton Moraru anume aşa a procedat. Am luc-rat cu dumnealui la enciclopedia ”Localitățile Moldovei”, lucrare la care Anton Moraru a avut o contribuţie deosebită”, a spus dl Țopa. 

”Dispariția subită a profesorului Anton Moraru a creat un gol enorm în sufletele noas-tre, pentru că domnia sa era unul din cei mai activi istorici basarabeni. A fost un savant-tribun, un apărător veritabil al adevărului istoric. Chipul luminos al doctorului habilitat în Anton Moraru va rămâne în memoria istoricilor, a discipolilor şi consătenilor săi”, a menţionat şi profesorul universitar Anatol Petrenco.

La întrunire au mai partici-pat istoricii Demir Dragnev,  Gheorghe Negru, Ion Negrei, criticul literar Ion Ciocanu, profesorul universitar Valeriu Capzâzu, soții Gheorghe și Nadejda Pruteanu de la Bravicea, Călărași, coautori cu Anton Moraru de monografii, Raisa Vasilache, bibliografă la Biblioteca  ”Andrei Lupan” a Academiei de Științe a Moldovei ş.a.

Amintim că regretatul profesor universitar Anton Morau s-a născut la 23 octombrie 1937 la Pistruieni, acum raionul Teleneşti. A absolvit în 1962 Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău, după care a activat  ca asistent la catedrele de istorie a PCUS la Institutul Pedagogic din Bălți și Institutul de Medicină din Chişinău. În 1972 a susţinut teza de doctor în istorie, iar în 1984 – pe cea de doctor habilitat. A muncit timp îndelungat în cadrul arhivei CC al PCM. Savantului Anton Moraru îi aparțin lucrări importante despre istoria românilor din Basarabia, dar şi monografii ale mai multor sate (în calitate de autor sau co-autor). Regretatul profesor a colaborat activ și cu ziarul CUVÂNTUL, unde a publicat zeci de articole despre aspecte necunoscute ale istoriei Basarabiei.

Anton Moraru a decedat la 28 octombrie 2015.

Ion Cernei                             

                                     

 

     

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker