Social

Hepatita virală progresează

 

În CUVÂNTUL din 07 octombrie c.  medica epidemiologă de la Centrul de Sănătate Publică Rezina, Alina Chirtoacă,  ne avertiza că „hepatita virală face ravagii în raionul Rezina” şi atrăgea atenţia la măsurile de prevenire a acestei maladii. Dar informațiile ce parvin la redacție sunt tot mai îngrijorătoare.

După cum a confirmat zilele trecute dna Chirtoacă, în total de la începutul anului în raionul Rezina au fost înregistrate 88 de cazuri de îmbolnăviri cu hepatită virală A (HVA), inclusiv 21 în primele 3 săptămâni ale lunii octombrie, cele mai multe vizând satele Echimăuți, Mincenii-de-Jos, Pripiceni-Răzeși, Cuizăuca, dar şi or. Rezina. Recent câte un caz a fost înregistrat şi în satele Pereni și Țahnăuți. „Cauza principală a răspândirii bolii, spune dna A. Chirtoacă, ar fi contactul habitual al copiilor în școli, mai cu seamă printre elevii claselor gimnaziale, care sunt cei mai receptivi la infecţie”.

Dna Chirtoacă s-a referit mai detaliat la situaţia de la LT „Olimp” din Rezina. În primele 3 săptămâni ale lui octombrie  din instituția dată au fost internați în Secția boli contagioase a Spitalului Raional Rezina 4 elevi din 2 clase. Se presupune că virusul HVA ar fi fost adus de o elevă, care s-a aflat în ospeţie într-o localitate din raionul nostru. Doctora a mai menţionat că zilele trecute s-a întâlnit cu pedagogii liceului şi au discutat despre măsurile de control și prevenire a maladiei. Din cei 645 de elevi ai instituţiei nominalizate 202, din clasele începătoare, frecventează cantina. Printre aceștia cazuri de îmbolnăviri cu HVA nu au avut loc, ceea ce denotă că maladia a fost adusă. Este alarmant faptul că funcția de asistentă medicală aici este vacantă. Drept că directoarea liceului, Veronica Georghiță a dat asigurări că problema va fi soluţionată în timpul cel mai apropiat.

Sursa citată a mai relatat că angajații Centrului de Sănătate Publică vizitează instituțiile școlare și preșcolare, unde au întâlniri cu cadrele didactice, colectează pentru analiză probe de apă din fântânile de mină, întreprind alte măsuri de prevenire a HVA.       

Conform unor semnale la redacţie, în unele instituţii de învăţământ ar fi fost stabilite cazuri de pediculoză. Medica a infirmat aceste semnale.

Ion Perciun

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker