Economie

Principalele expoziţii ale toamnei: ”Moldagrotech” şi „Farmer”

Tradiţionalele expoziții ”Moldagroteh” şi „Farmer” ediţia 2016, care s-au desfășurat săptămâna trecută la Centrul „Moldexpo”, au impresionat ca întotdeauna prin multă tehnică agricolă modernă și prin performanțele fermierilor–participanţi.

Participanții din regiunea Orhe, prin tradiţie, s-au prezentat foarte bine.

 

Cumpărătorii s-au înghesuit la standuri

Tematica expoziției „Moldagrotech” a cuprins domenii ca tehnologia creşterii culturilor agricole în teren protejat, sisteme de irigare şi alimentare cu apă în agricultură, tehnică pentru lucrări de ameliorare, fertilizanți şi mijloace de protecţie a plan-telor, echipamente pentru industria alimentară şi prelucrătoare, utilaje de pregătire a nutreţurilor combinate, tehnologii de economisire a resurselor și multe alte aspecte esențiale pentru producătorii agricoli.

Iar la „Farmer” agricultorii au venit să-şi propună producţia, pensiunile rurale – serviciile.

După cum ne-a relatat Sergiu Muravschi, președintele Organizaţiei Teritoriale  Orhei a Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (OT a FNFM), anual la expoziţie se prezintă câte 15-16 fermieri din regiunea noastră care se cotează foarte bine şi comercializează multă producţie. Se vând butaşi și puieți de pomi și arbuști, carne de păsăre, mezeluri și produse lactate, vinuri de casă, frunze conservate de viță de vie pentru sarmale, etc.        

”Suntem unicii dintre toate cele patru organizații de fermieri din cadrul FNFN care reușim să vindem atâta producție. Au fost cazuri când mașina fermierului face câte două sau chiar trei curse, aducând produse de acasă: producția calitativă de la producător şi acceptabilă ca preț este apreciată de consumatori”, ne spune dl Muravschi.

Prestaţia participanților din regiunea Orhei la expoziție şi de data aceasta a fost înalt apreciată. Premiul mare al expoziției a fost decernat SRL ”Mezel-Brav” din Brăviceni, condusă de către Vladimir Stratanenco. Producătorul de pomuşoare Mihai Zaharia din Lucaşeuca s-a învrednicit de Diploma de gradul I.  

 

Participanți tradiționali

Expozițiile ”Farmer” sunt de inimaginat fără familiile Gașper de la Furceni, Căpățină de la Podgoreni, patru crescători de puieți (Victor Melnic, Dumitru Ghilinschi şi Feodor Cebotari din comuna Jora-de-Mijloc şi Mihai Zavtur din Lalova), Olga Saraeva de la ”Euroflora” SRL, specializată în creşterea florilor şi arbuştilor decorativi. 

Pe toţi aceştea i-am găsit cu dispoziție bună. Victor Melnic ne-a vorbit nu doar despre expoziție, dar şi cum, dânsul, ucrainean din regiunea Vinița, a ajuns la Jora.

  Acum trei decenii a absolvit cu menţiune Facultatea de Horticultură la Institutul Agricol din Chişinău, fiind repartizat în sovhozul “Nistru”. Spune că prevedea, cu timpul, să revină acasă, în Ucraina. Dar a rămas la Jori pe toată viaţa. Împreună cu soţia Ioana şi-au luat cotele de pământ şi au fondat două gospodării ţărăneşti. Au în gestiune 35 ha ocupate cu livezi de meri, piersici, pruni, dar şi o pepinieră. 

”Viitoarea mea soție mai în glumă, mai în serios îmi puse condiția că se căsătorește cu mine dacă cel puțin voi putea număra în româneşte până la zece. Chiar mi-am depășit performanțele și când am primit repartizare în covhozul de la Jori vorbeam românește fără accent. La noua mea baștină m-am ocupat de cercetare, testare a producției, acumulând o experiență foarte preţioasă. Ulterior, am reușit să păstrăm producția unicală de puieți de pomi fructiferi, relațiile economice, să ieșim cu producția noastră la export”, spune fermierul.    

De data aceasta Elizaveta Gașper era singură la expoziție (dl Mihai, soțul, era ocupat la recoltarea fructelor). Dumneaei ne-a mărturisit că anul acesta a fost pentru gospodăria lor unul din cei mai reuşiţi, mai ales în ce privește colaborarea cu străinătatea:

   ”Am strâns o roadă destul de bună: 9 tone de porumb-boabe, 4,2 tone de grâu la hectar. Avem o roadă bună de gutui, mere, prune, o livadă cu mindali. Am mai avut sectoare cu floarea-soarelui și grâu crescut în condiții ecologic pure, produse pentru export. Noi nu ratăm nicio şansă de a participa la asemenea activități. Astfel te cunoaște lumea, avem posilitate să încheiem noi relaţii, inclusiv cu parteneri de peste hotare”, spune dna Gașper.

Ca și în anii trecuți, fiecare raion al regiunii Orhei a fost reprezentat la expoziţie de către cel puţin unul-doi producători. De data aceasta cea mai reprezentativă a fost delegaţia raionului Orhei. Satul Brăviceni a fost reprezentat de două firme, care au vândut cantități impresionante de produse lactate și mezeluri. Din raionul Telenești a fost doar firma ”Avicola Sărăteni” care a propus vizitatorilor carne de pasăre.  

 

Surprize la ”Farmer-2016”

Concursul „Regina Gliei” a fost organizat de către CIE „Moldexpo” SA, în cadrul expoziției „Farmer”. Premiul Mare a fost oferit de către „Moldexpo” dnei Natalia Danoi. Au mai fost acordate câteva premii de către partenerii CIE „Moldexpo”:

Premiul „Simpatia publicului” a fost oferit de către Ministerul Agriculturii dnei Maia Guțu.

Premiul „Mărul de Aur” plus o sumă de bani a fost acordat de către Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova.

Compania „Agroprofi” a oferit un premiu dnei Mariana Pânzari.

„AgroTV Moldova” a oferit un premiu dnei Emilia Hanganu.

”Doamnele din regiunea noastră au fost de părere că anume eu trebuie să reprezint Orheiul. Nu a fost greu, pentru că a fost vorba de lucruri din activitatea noastră de fiecare zi”, ne-a spus dna Hanganu. Proprietara hanului a uimit vizitatorii şi cu sarmalele de mărimea unui sâmbure de prune Stenlei.

Altă surpriză a fost Ion Ciocan din Lozova, raionul Strășeni. ”Regele bostanului” precum s-a întitulat dumnealui, ctitorul festivalului ”Bostaniada” și-a găsit loc pentru cele circa 100 de specii de bostani chiar pe prispa pavilionului expoziției fermierilor. 

”Am lucrat până la pensionare în calitate de expert criminalist în Poliție. Creșterea bostanului e un hobby, pentru că această legumă înseamnă pentru om totul: aliment, medicament, obiect de decor, vas, etc. Mai înseamnă și un imbold spre dăinuire or, de bostan, o legumă care poate crește fără chimicale, lumea a început să uite. Acum am aproape în fiecare raion al țării câte 3-4 discipoli, iar în raionul Orhei chiar mai mulți, o duzină”, spune bostănarul.

Solicitat să comenteze prestaţia fermierilor din regiunea Orhei la expoziția ”Farmer-2016”, Dian Savca, director executiv al OT Orhei a FNFN ne-a spus:

”În 10 ediții ale expoziţiei ”Farmer”, din cele 18 câte au avut loc până acum, inclusiv cea din anul curent, noi am obținut trofeiele de bază. E o dovadă că nu pierdem timpul: implementăm tehnologii noi, deschidem oficii de consultanță, adică punem agricultura pe baze moderne”, ne-a spus dl Savca.

În imagine: Emilia Hanganu, (în centru), alături de gospodinele din Lalova, care au reprezentat la expoziţie pensiunea rurală ”Hanul lui Hanganu”.

 

Ion Cernei                                                                          

 

                                                                        

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker