Scrie știrea taSocial

FOTO// 220 de ani de viaţă bisericească la Suhuluceni

Cele mai recente acte care atestă vârsta bisericii din Suhuluceni, raionul Teleneşti ne demonstrează că lăcașul este mai vechi decât se credea și că în anul 2022 vom serba 220 de ani de cultură creștină or, am avut aici lăcașe de cult zidite din lemn asemenea celui din Hirișeni mutat la Chișinău, gata asemeni unei cetăți de spiritualitate să reziste prin secole.

Așa a fost întotdeauna când biserica din sat era nu numai loc de rugăciune, dar și loc unde erau discutate şi rezolvate cele mai importante probleme ale comunității. Dar trebuie să identificăm câteva etape de viață bisericească în satul nostru.

220 de ani de viata bisericeasca

Remarcăm că localitatea Suhuluceni are o vechime de peste 600 de ani de la prima atestare documentară cunoscută, adică e cam de o vârstă cu Chișinăul. Cu regret însă nu șe cunoaște practic nimic despre primii 300 de ani de istorie ai localității. Dar amintim că satul s-a aflat inițial dincoace de Coropceni, pe drumul care duce spre Sărăteni (şi s-a numit Sculuceni, de la ”scul” or, locuitorii se mai ocupau și cu prelucrarea cânepii şi țesutul). Satul avea către anul 1800 circa 40 de gospodării. Cele mai dese nume de familie erau Colun, Stegărescu, Vechiu ş.a. Biserica era din lemn. Mai târziu pământurile din apropierea satului au fost cumpărate de un evreu pe nume Suhar. Sătenii nu mai aveau pământ, astfel către 1830 s-au mutat dincolo de iezătura unde se află acum Coropcenii. Biserica din lemn, construită la 1800, (lăcașul s-a aflat pe locul unde ulterior a fost brigada de tractoare) au fost nevoiți s-o demoleze.       

În 1895 a venit la Suhuluceni din parțile Unghenilor un preot pe nume Vasile Cârcâș, cu ajutorul căruia a fost construită o casă parohială, care a servit și ca biserică. Inițial în această casă se făceau rânduielile bisericești: botezuri, cununii, slujbe de pomenire. Nu avem informații cine a slujit în biserica de lemn. Știm că părintele Vasile Cârcâș a lăsat cu limbă de moarte să fie construită o biserică nouă, de piatră. Piatra a fost adusă către anul 1902 cu carele din carierele de la Căzănești și Brânzeni, iar blocurile de calcar – de la Furceni, de dincolo de Orhei. Construcția a început în 1902 și a durat până în 1922. În acel an la sfințire a venit multă lume din satele județului Orhei. Când s-a ridicat sfânta cruce pe cupolă, toată lumea adunată a stat în genunchi cu rugă să se reușească această operațiune, cea mai dificilă și mai responsabilă. La sfințirea lăcașului nostru a participat episcopul de Tiraspol, Pitirim. 

Primul preot care a oficiat slujbe în noua biserică a fost părintele Teodor, care era monah. După anul 1931 preot-paroh a fost părintele Ion Năvârlie. În anul 1941, odată cu declanșarea Războiului de Dezrobire a Basarabiei, preot-paroh  la  Suhuluceni a  fost părintele Andrei Ciuchitu, care în aprilie 1944 a fost nevoit să se refugieze în România. 

Din 1946 până în 1949 aici a slujit părintrele Simion, din 1949 până în 1958 – părintele Evgheni Luțcan. În acel an 1958 a venit părintele Vasile Petrovici, care la scurt timp a adus de la episcopie ordin că biserica urmează să fie închisă. Astfel din 1958 până în 1988 am avut biserica închisă. Când în 1988 o delegație de săteni în frunte cu Constantin Curchi a plecat la episcopie cu solicitarea să fie redeschisă biserica, am aflat stupefiați că nu biserica de la Suhuluceni, dar cea de la Coropceni urma să fie închisă. Biserica de la Coropceni, alături de cele de la Brânzeni și Hirișeni au activat non-stop pe parcursul perioadei respective.      

Este interesant de știut că Biserica de la Suhuluceni a fost reparată cu ajutorul brigăzii de constructori din gospodăria agricolă, fiind elaborat și un pro-iect arhitectonic. Atunci gospodăria era condusă de către Mihai Curchi, ulterior primar al localității. La reparația bisericii  și-a adus contribuția populația din localitate.  

După 1991 la noi au slujit mai mulți parohi, care au lăsat o amintire frumoasă despre faptul cum au gestionat parohia.  Dar țin să menționez activitatea părintelui Gheorghe Stegărescu, care este  băștinaș și care păstoreşte  de 20 de ani parohia noastră. Bunicul său,  Ion, a fost diacon la mănăstirile Țigănești și Căpriana, iar după 1960, când aceste complexe monastice au fost închise, a revenit la baștină, astfel activând ca regent de cor bisericesc la biserica din Coropceni.  

Părintele Gheorghe a organizat mai multe lucrări de reparație, care au schimbat aspectul lăcașului de cult: au fost reparate turlele, care au fost deja acoperite cu tablă aurie rezistentă la corozie, au fost schimbate obloanele la clopotniță ş.a. 

Dacă trecem cu bine de pandemia care s-a abătut peste noi, sunt convins că vom serba în vara anului 2022 jubileul de 100 de ani de la sfințirea lăcașului nostru. Astfel vom omagia 220 de ani de viață bisericească la Suhuluceni.      


Nicolae Stegărescu, inginer, pensionar

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker