Electorala 2016: Voteaza informat

Alegerile au confirmat: 94% din electorat nu are încredere în guvernare

Alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 au confirmat oficial că în actuala guvernare mai au încredere doar circa 6 la sută din electorat – atâţea alegători au votat cu Iurie Leancă, Mihai Ghimpu şi Valeriu Ghileţchi, reprezentanţii coaliţiei de guvernare.

Pe de altă parte, şi de data aceasta, în principiu, votul a fost unul geopolitic, o demonstraţie elocventă a faptului că  actuala guvernare a compromis totalmente ideea apropierii R.Moldova de Uniunea Europeană. Şi asta în pofida unei susţineri politice şi financiare fără precedent a R.Moldova din partea Occidentului.

 

Totodată scrutinul a developat încă o dată duplicitatea Partidului Democrat, care, deşi se jura că vrea să ţină “Moldova pe calea cea dreaptă, spre un nivel de viață european”, până la urmă a făcut tot posibilul pentru a-şi ajuta “adversarul” Igor Dodon să câştige alegerile. Sondajele din anul curent îi dădeau lui Igor Dodon în cursa pentru prezidenţiale maximum 35% din voturi. Şi dacă Marian Lupu nu se retrăgea din campanie cu 5 zile înainte de data alegerilor, probabil aşa şi era. Anunţând despre ieşirea sa din cursă, liderul PDM și-a îndemnat susținătorii să-și dea voturile pentru candidatul proeuropean care are cele mai mari șanse să-l învingă în turul doi pe socialistul Igor Dodon. În realitate, activiştii PDM imediat au fost reorientaţi să lucreze anume pentru Igor Dodon pentru a-i asigura victoria din primul tur şi în continuare să rămână la guvernare împreună cu PSRM.

 

Aparent fără incidente şi contestaţii

 Rezina. La ora 7-00 s-au deschis toate cele 42 de secții de votare, inclusiv una destinată alegătorilor din raionul și orașul Râbnița. După cum am fost informaţi la Consiliul electoral al circumscripţiei raionale Rezina, în liste au fost incluși 39087 alegători, ceea ce constituie în medie câte 953 de alegători la o secție de votare. Cele mai numeroase secții au fost nr. 5 Rezina (2650 alegători), Cinișeuți (2290 aleg.), Ignăței (1887 aleg.). Iar secțiile de votare cu cel mai mic număr de alegători sunt Țâpova (220 alegători), Buciușca (210 alegători) și Roșcanii de Sus (147 alegători).

Către ora 12-00, suplimentar, primiseră buletine de vot încă 583 de alegători, dintre care 494 au fost cetățeni din raionul și or. Râbnița. După amiază la această secție de votare era mare aglomeraţie, vreo sută de râbnițeni stăteau în așteptare pentru a-și executa dreptul. Potrivit observatorului „Promo-LEX”, o parte dintre aceştea au fost aduşi la Rezina în mod organizat, cu autobuzul.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, în raionul Rezina au participat la votare 21156 de persoane (46,69%), inclusiv 3547 de alegători au votat pe liste suplimentare. Serviciul de eliberare a actelor de identitate a înmânat în ziua alegerilor 6 buletine de identitate, a perfectat 17 buletine de identitate provizorii (forma 9), a reînnoit 12 fișe de însoțire a buletinelor de identitate. Solicitanții, susține dna Svetlana Borgan, șefa serviciului dat, au fost din localitățile raionului Rezina și din or. Râbnița.

După cum am fost informaţi la Consiliul electoral al circumscripţiei raionale, alegerile s-au desfăşurat fără incidente, din partea concurenților electorali sau a alegătorilor nu au parvenit contestații. Anterior însă, redacţia CUVÂNTUL a fost atenţionată în repetate rânduri de cititori privind utilizarea masivă de către autorităţile reprezentante ale coaliţiei de guvernare a resurselor administrative în folosul candidaţilor acesteia.

Procesul verbal întocmit de Consiliul electoral al circumscripției Rezina și semnat de 9 membri la 31 octombrie 2016, a trezit mai multe semne de întrebare.  Conform documentului, în listele electorale de bază din raionul Rezina figurau deja 42104 alegători. Alți 3557 de alegători au fost incluși în listele electorale  suplimentare. În procesul-verbal se mai precizează că Consiliul electoral a primit 42387 de buletine de vot, dintre care 21221 de buletine au fost neutilizate și anulate. 

Solicitat să explice de ce la începutul scrutinului în listele electorale de bază din localităţile raionului erau înscrişi 39087 alegători, iar în procesul-verbal privind rezultatele alegerilor la acest compartiment figurează deja cifra 42104 alegători, Ruslan Socol, președintele Consiliului electoral al circumscripției Rezina a spus că „raionul a primit un număr mai mare de buletine de vot, inclusiv pentru alegătorii de la Penitenciarul Nr. 17 (300) și pentru cei din raionul şi oraşul Râbniţa (3000)(!?)

Cu Igor Dodon au votat 50,81% din alegători, cu Maia Sandu – 35,98 % din alegători, cu Iurie Leancă – 3,83%, cu Dmitrii Ciubaşenco – 3,37%, cu Mihai Ghimpu – 3,26%. În 13 localităţi, inclusiv Cinişeuţi, Buşăuca, Mateuţi, Lipceni, Sârcova, Rezina ş.a. pe prima poziţie după numărul de voturi a ieşit Igor Dodon.  Maia Sandu l-a depăşit pe principalul său concurent în 7 primării, inclusiv Lalova (52,93%), Ţareuca (49,96%), Meşeni (49,39%), Echimăuţi (48,92%), Ignăţei (46,25%).

 

Şoldăneştiul e mai mult roşu

Potrivit Liubei Vidraşcu, preşedinta Consiliului electoral al circumscripţiei electorale raionale nr.31 Şoldăneşti, cei mai activi alegători au fost în localităţile Climăuţii de Jos, Olişcani, Cotiujenii Mari, Şoldăneşti şi Cuşmirca. Liuba Vidraşcu a spus că în comparaţie cu scrutinele anterioare, de această dată au solicitat urna la domiciliu mai puţini alegători. Câţiva cetăţeni din Cotiujenii Mari abia la secţia de votare şi-au dat seama că au uitat acasă buletinele de identitate şi au fost nevoiţi să se întoarcă.

Responsabilii locali de organizarea şi desfăşurarea alegerilor au declarat pentru CUVÂNTUL că nu au fost depistate abateri. Observatorul de la „Promo-LEX” însă a stabilit că la secţia de votare nr.3 Şoldăneşti un sigiliu de la o urnă de vot staționară era rupt. Cu dificultăţi s-au confruntat mai mulţi locuitori ai localităţilor Staţia Cobâlea şi Cobâlea. CEC a înscris 400 de persoane dintr-un sat pe listele alegătorilor din alt sat. Aceste persoane au fost nevoite să parcurgă o distanţă de 5 km pentru a vota. Şi asta se repetă deja al treilea scrutin.

Conform datelor preliminare, în raionul Şoldăneşti au participat la alegeri 16192 de persoane. Cu Igor Dodon au votat 7997 (50,89%) iar cu Maia Sandu – 5221 (33,23%).  Pe următoarele 3 locuri s-au situat Iurie Leancă (4,78%), Mihai Ghimpu (4,33%) şi Dmitrii Ciubaşenco (4,26%).  Ceilalţi concurenţi au acumulat mai puţin de 2 % din voturi.

Doar în Şestaci şi Cotiujenii Mari Maia Sandu a obţinut mai multe voturi decât Igor Dodon, acesta având cea mai mare sisţinere (60-86 %) în Rogojeni, Sămăşcani, Poiana, Chipeşca, Olişcani, Mihuleni, Găuzeni, Alcedar, Fuzăuca).

 

Orheienii adevărați au ales președintele!    

În campania de alegeri a preşedintelui R.Moldova Orheiul a fost una dintre cele mai mediatizate localităţi. Inna Popenco, candidata partidului Şor, s-a evidențiat în această cursă electorală printr-o campanie de publicitate stradală extrem de agresivă. Potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie  Orhei, mediatizate de portalul radioorhei.info, poliţia s-a autosesizat în 10 cazuri şi a amendat cu 30 de u.c. patru persoane surprinse noaptea afișând publicitate electorală în alte locuri decât cele stabilite. Serviciul de presă al IP Orhei a mai menţionat că, pentru înlăturarea afişajului neautorizat, au fost expediate sesizări administraţiei publice locale. Iar preşedintele Consiliului electoral de circumscripţie raională Orhei (CECER),  Alexandru  Malai, a declarat că poliţia a informat şi CECER despre o serie de  nereguli electorale, dar acesta nu a primit  nicio contestaţie oficială pe care consiliul ar avea obligaţia să o examineze conform competenţei. Şi asta în situaţia când  Codul Electoral interzice amplasarea publicităţii electorale în staţiile de transport public, pe stâlpi, garduri, pereţi, pe alte construcții şi dispozitive proprietate publică.

Iar după ce Curtea Supremă de Justiţie a decis excluderea Innei Popenco din cursa electorală pe motiv de fraudare a alegerilor şi corupere a alegătorilor, echipa lui Şor-Popenco a desfăşurat o campanie şi mai obraznică sub lozinca: ”Noi boicotăm alegerile!”. Lumea însă nu i-a prea susţinut, chiar dacă activiştii lui Şor au încercat să-i sperie pe veterani că, dacă merg la votare, li se vor retrage cartelele pentru magazinele sociale. Deţinătorul unei asemenea cartele îmi spunea, că oricum cartela de la Şor nu-i de mare folos pentru că la piață sau la unele supermarketuri poți procura produse chiar mai ieftine decât la magazinele lui. ”Care-i treaba lor? Dacă vreau – votez, dacă nu – nu. Cum poate să-mi interzică să merg la votare?”- se indigna moșul. 

Duminică după amiază primăria Orhei a reacţionat la multiplele acuzaţii privind încălcările legislației electorale cu o declaraţie în care se menţiona: „Atenționăm că toate acuzațiile aduse până acum în rețelele de socializare sunt bazate pe presupuneri și interpretări ale surselor media”. Asta deşi toate publicaţiile la temă erau însoţite de fotografii şi filmări video.

 

 

 

 

 

 

 

Businessmanul Victor Jantovan îmi spunea că oamenii lui Şor nu au permis instalarea în oraș a unor panouri ale altor concurenți  electorali, afișând peste tot panouri cu imaginea ”celei mai frumoase candidate la președinție”, precum s-a autodeclarat chiar Inna Popenco. Bunăoară, placatele cu Marian Lupu au  fost interzise la Orhei, doar unul fiind instalat pe sediul PDM, iar altul – la sediul unui Centru medical. Ca replică, Victor Jantovan a instalat un panou executat în culorile tradiționale ale holdingului ”primarului-investitor”, adică alb-auriu, de pe care se putea citi de la câteva sute de metri: ”Orheienii adevărați aleg președintele!”. „Mulți m-au sunat, mulțumindu-mi. Panoul își face misiunea – orheienii adevărați votează președintele”, ne spunea Victor în ziua votării.

Consiliul electoral al circumscripţiei Orhei a fost vizitat de către un grup de observatori cazahi, printre care erau doi deputați și un membru al senatului Kazahstanului, care reprezentau adunarea interparlamentară a CSI. Dânşii au menţionat că au rămas impresionați de modul cum este organizat lucrul instituției respective, inclusiv computerizarea procesului de votare.

Roman Stancov, consulul onorific al Republicii Kazahstan la Chișinău a relatat: ”Ne-am convins că orheienii votează conștient, ceea ce dovedește că lumea cunoaște bine candidaţii”.  

După numărarea voturilor mi-am dat seama că orheienii revin în apele lor tradiţionale. Din totalul de circa 100 de mii de alegători înscrişi în listele electorale din raion, la votare au participat 42,69%, dintre care 48,49% şi-au dat voturile pentru Maia Sandu, 37,61 % – pentru Igor Dodon, 5,35% – pentru Iurie Leancă, 3,86% – pentru Mihai Ghimpu şi 1,58% – pentru Dmitrii Ciubaşenco. Restul concurenţilor au acumulat între 1,24 şi 0,22%.

Peste 51 la sută din alegătorii din or. Orhei au preferat s-o susţină pe Maia Sandu. În şapte dintre cele mai mari primării (Peresecina, Ciocâlteni, Brăviceni, Susleni ş.a. cu Maia Sandu au votat 60-67% din alegători. Igor Dodon a avut cea mai mare susţinere (66-88 %) în localităţile Ivan-cea, Sămănanca, Bulăieşti.                  

 

Teleneştenii i-au dat prioritate Maiei Sandu

În ziua alegerilor orașul Telenești încă era împânzit de panouri electorale, deși, conform legislaţiei, toate urmau să fie scoase vineri. Mai multă agitație electorală a Partidului Socialiștilor era afişată chiar pe frontonul clădirii în care-i situat cartierul general al OT Teleneşti a PDM.   Organizaţia Teleneşti a socialiştilor îşi are sediul tot în această clădire, dar până acum puţină lume cunoştea acest lucru, pentru că socialiştii nu-şi prea afişau prezenţa. După ce M.Lupu s-a retras din cursa electorală, dodoniştii au prins la pene.

La Consiliul electoral al circumscripției raionale Telenești ne-au spus că alegerile decurg normal și că abateri nu s-au înregistrat. Către ora 15.00 în raion îşi exercitase dreptul la vot 33 % din alegătorii incluşi în liste. Sergiu Lazăr, președintele Consiliului ne-a spus că prezența la vot este un pic mai slabă decât la alegerile locale din anul 2015. „Lumea demult nu a participat la alegeri prezidențiale, unii candidați nu prea sunt cunoscuți şi lumea este cam rezervată”, motiva situaţia Sergiu Lazăr. La secția de votare situată în incinta Bibliotecii Publice ”Vasile Alecsandri” președintă a biroului electoral era Valentina Perebicovschi, consilieră PCRM în CR Telenești. Faptul într-un fel m-a mirat, deoarece conducerea acestei formațiuni a declarat că PCRM boicotează alegerile. Explicația dnei Perebicovschi: ”În consiliu, în comunitate caut să reprezint interesele cetățenilor şi nu ale partidului din partea căruia am fost aleasă. Fac opoziție constructivă or, cât de bine ar funcționa APL-ul, guvernarea mai dă și prin străchini”, a spus dna Perebicovschi, menționând că secţia de votare amplasată la bibliotecă se confruntă cu mai multe dificultăți.

”În această zonă locuiesc mulţi pensionari și persoane cu nevoi speciale. Trebuie multă răbdare şi tact pentru a organiza la nivelul cuvenit procesul de votare. Nu întâmplător am cooptat în comisie bibliotecare, angajate de la Direcția Asistență Socială, care interacţionează zilnic cu aceste categorii de populație. Am avut deja cazuri când alegătorul a greșit unde să pună ștampila, încurcând numele candidatei Maia Sandu cu cel al Maiei Laguta ori a aplicat ștampila pe poziția lui Marian Lupu, candidat ieșit din cursă. Sunt multe persoane la care trebuie să ne ducem cu urna mobilă”, spunea președinta biroului electoral.

Şi la alte secţii de votare am constatat aceeaşi situaţie. În total în raion au participat la alegeri peste 26 mii de alegători, ceea ce constituie 46,31 % din electorat. Doar în cinci localităţi Igor Dodon a devansat-o pe Maia Sandu în ce priveşte numărul de voturi acumulate. În 25 de primării candidata coaliţiei PAS, PPDA, PLDM a înregistrat cea mai mare susţinere din partea alegătorilor. Mai mult, la Mândreşti, baştina lui Andrei Năstase, liderul PPDA, cu Maia Sandu au votat 78 la sută din alegători, la Ciulucani – peste 73, la Teleneşti, Hirişeni, Sărătenii Vechi, Budăi, Câşla – 61% – 67 % din alegătorii participanţi la scrutin.

 

La procesarea a 100% de procese-verbale candidaţii au obţinut următoarele rezultate pe ţară:

Igor Dodon – 47,98%

Maia Sandu – 38,71%

Dumitru Ciubașenco – 6,03%

Iurie Leancă – 3,11%

Mihai Ghimpu – 1,8%

Valeriu Ghilețchi – 1,08%

Maia Laguta – 0,76%

Silvia Radu – 0,37%

Ana Guțu – 0,17%

 

Tudor Iaşcenco, Ion Perciun, Natalia Rotari,  Ion Cernei                                                                                               

                                                                                   

                                 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker