Util

Cum aş putea beneficia de medicamente compensate?

Am peste 80 de ani şi cum primesc pensia, nici nu ajung cu ea acasă – trec pe la farmacie şi îmi iau medicamente pe o lună pentru controlul tensiunii şi pentru pancreas. Mi le-a prescris medicul de la o clinică particulară din Orhei, unde m-am adresat cu mai mulţi ani în urmă. Din pensia mea minimă nici nu-mi mai rămâne aproape nimic pentru existenţă. 

Cineva mi-a spus că aş putea beneficia de medicamente compensate. Dar nici medicii de la clinica particulară, nici medicul de familie, la care mă adresez destul de des, nu zic nimic în această privinţă. Vă rog să scrieţi în ziar, cine anume are dreptul la medicamente compensate şi care este procedura pentru a beneficia de ele. 

Ecaterina Balţanu

Medicamente compensate din fondurile AOAM

Medicamentele compensate sunt preparatele achitate parţial sau integral de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Acestea sunt prescrise în tratamentul de durată în condiţii de ambulator, precum şi în tratamentul episodic efectuat în staţionare de zi, cabinete de proceduri, la domiciliu. 

De medicamente compensate beneficiază:

– copiii de până la 18 ani;

– gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor);

– persoanele cu boli acute şi cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, boli rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, mucoviscidoza, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune, depresia, boala Alzheimer.   

Menţionăm că, începând cu anul 2019, cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puţin un medicament din cele compensate parţial din fondurile AOAM.

Pe lângă acestea, cetățenii au acces și la preparate compensate parțial.

 Copiii cu vârste de până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate integral.

Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog. 

Medicul scrie pe reţetă denumirea comună internaţională, adică substanţa activă – principalul component al medicamentului care tratează boala. Medicamentele din farmacie au denumire comercială, care poate fi aceeaşi cu denumirea comună internaţională a preparatului sau poate avea altă denumire, inventată de producător. Deci, atenţie: solicitaţi în farmacie să vi se prezinte toată gama de medicamente cu aceeaşi substanţă activă, pentru a putea alege medicamentul la preţ convenabil.

Medicamentele compensate sunt prescrise pentru:

– trei luni, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator;

– cel mult o lună, în tratamentul acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.

Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:

– să fii înscris/ă la un medic de familie.

– să fii asigurat/ă medical.

Pe o reţetă este scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.

Pacientul prezintă în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.

La prezentarea rețetei, farmacistul va propune în mod obligatoriu medicamentul oferit gratuit. Dacă refuzi preparatul respectiv, vei fi informat despre medicamente disponibile, compensate parțial.

La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, ai posibilitatea să alegi medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.

Farmacistul îţi va restitui un exemplar de reţetă. Alt exemplar este transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.

Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

Încă 5 denumiri de medicamente compensate 

Printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi al CNAM, la 10 iulie 2020, lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) a fost completată cu cinci denumiri comune internaţionale. Ordinul respectiv a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Astfel, în listă au fost incluse Montelukastum pentru tratamentul astmului bronşic la copii, Bilastinum pentru tratamentul epidermolizei buloase, Ferri III hydroxidum polymaltosi complexum pentru tratarea anemiei la gravide, toate cu rata de compensare 100%.

Cu rata medie de 70% va fi compensat Artanum + hydrochlorthiazidum, preparat destinat maladiilor cardiovasculare.

În aceeaşi listă a fost introdus şi medicamentul Cefaclorum, care va fi utilizat pentru tratarea pneumoniei comunitare şi a bronşitei în staţionarul de zi, din data reluării activităţii acestuia. Acesta va fi compensat în proporţie de 100% pentru copii şi de 70% în cazul adulţilor.

A fost extins numărul de maladii pentru care vor fi prescrise medicamente compensate

O altă modificare făcută în lista preparatelor compensate se referă la extinderea numărului de maladii pentru care vor fi prescrise medicamente compensate. Prin urmare, în tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian, în staţionarul de zi va fi utilizat preparatul Famotidinum, compensat în proporţie de 70% pentru adulţi şi de 100% pentru copii. Totodată, pentru tratamentul de lungă durată al pacienţilor cu infarct miocardic cu fibrilaţie atrială va fi prescris Clopidogrel, compensat la nivel de 50%.

În acelaşi timp, în cazul anumitor maladii vor fi prescrise şi alte preparate din lista celor compensate. Astfel, în tratamentul de durată al tulburărilor hepatobiliare asociate cu fibroză chistică la copii va putea fi prescris şi Acidum ursodeoxycholicum în suspensie orală.

Totodată, 16 denumiri comune internaţionale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze şi forme farmaceutice noi, ceea ce va permite creşterea accesului pacienţilor la scheme noi de tratament, ajustarea dozelor şi modului de administrare a medicamentelor conform necesităţilor reale ale pacienţilor, sporirea prescrierii raţionale a medicamentelor, creşterea aderenţei şi complianţei la tratament îndeosebi pentru pacienţii cu maladii noncomunicabile şi copiii cu vârsta de 0-18 ani.

Potrivit estimărilor, până la finele anului curent, de medicamentele, dozele şi formele noi incluse în lista preparatelor compensate vor beneficia circa 50 de mii de persoane, iar cheltuielile în acest scop vor ajunge la 60 de milioane de lei.

În 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, dintre care peste 265 de milioane au fost alocate în primele 5 luni pentru tratamentul a peste 580 de mii de persoane.

În prezent lista medicamentelor compensate include 153 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită:

– la medicul de familie;

– în farmacii;

– pe site-ul cnam.md. 

Informaţii despre medicamente compensate poţi obţine şi la numărul de telefon al CNAM – 0 800 99999.

Informaţiile de mai sus sunt luate de pe site-ul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Alte detalii şi modificări în legislaţie puteţi afla la medicul de familie.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker