ApropoOrhei

Orheiul ne demonstrează că ne putem descurca și fără raioane

REN TV-Moldova, o televiziune rusă și un proiect pentru propagarea teoriilor conspirației și neîncrederea față de știință, a produs în română un interviu cu Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, care are o mare răspândire pe rețelele sociale, deși doar vreo 7 persoane i-au apreciat declaraţiile.

Noi, cei care muncim de ceva ani la Orhei, cunoaștem starea de lucruri, procesele și oamenii care le-au săvârșit şi credem că ar trebui comentat acest interviu măcar de aceea că prea multă lume vrea să fie şi la ei ca la Orhei” deși, de fapt, aici nu se întâmplă nimic mai deosebit decât în alte părţi, iar în unele privinţe chiar nimic bun. Este doar un truc, un balon propagandistic care se va sparge mai devreme sau mai târziu, sufocându-i pe cei creduli cu o duhoare puturoasă. 

Or, Dinu Țurcanu, împreună cu prietenii săi ajunși acum doi ani în Orhei prin GPS şi deveniți primari, consilieri, vicepreședinți de raion, la moment nu sunt un exemplu de urmat în ale gestionării economice și sociale, dar mai degrabă un exemplu de ineficiență, adică de irosire a banilor colectați cu atâta sudoare de la contrubuabil. În lumina unei viitoare reforme teritorial-administrative, în care nu este loc pentru autorităţile publice locale de gradul II care sunt Consiliile Raionale, nu mai este nevoie nici de CR Orhei, cu tot ghemul de irositori de bani publici. Vom comenta unele din afirmaţiile domnului Țurcanu, evidenţiile cu text cursiv. 

„La Orhei puteai să comanzi o ciorbă în rusă și să te trezești cu refuzul chelnerului-patriot al unionismului”.  Fals. Localurile, care acum sunt private, din start nu-și pot permite o asemenea atitudine față de client. Şi nici nu am auzit pe cineva să se plângă de acest lucru – ar fi ridicat o gălăgie…

„Atâta timp cât la Chișinău mesajul geopolitic nu va fi eliminat, ordine în capitală, dar și în țară nu va fi. La Orhei geopolitica a fost învinsă”. Fals. Odată cu venirea la putere a Partidului Șor se revine ”ab intio”, adică la situaţia de până la 1990. Este omagiată așa numita zi a eliberării orașului Orhei, alte sărbători de sorginte sovietică, sunt ignorate unele date comemorative care ţin de istoria românilor basarabeni, s-au opus edificării unui monument în memoria victimelor foametei din 1946-1947 etc. 

„Votul pentru Șor în 2015 la Orhei a fost unul de protest contra vechii conduceri. Orășenii erau gata să arunce cu pietre în foștii  conducători…”  Fals. Campania electorală din vara lui 2015 s-a întreprins cu mijloace nepermise, pentru care formațiunea respectivă trebuia să fie eliminată din scrutin, dar așa a dorit Plahotniuc.  CEC ulterior a eliminat-o pe Irina Popenco, candidata PȘ la Președinție pentru aceleași încălcări.  

  „Până la 2019 primarii satelor erau exponenții unor lideri locali…, pe când primarii noştri sunt imparțiali”. Fals. În ciuda faptului că primarii de până la 2019 erau membri ai unor partide, cei mai mulţi au fost patrioții satelor lor, iar  marea majoritate a celor care au câștigat sub lozinca ”Votați-l pe cutare, că va fi şi în satul vostru ca la Orhei” n-au nici în clin nici în mânecă cu APL,  dar nici cu satul care i-a ales.  Adică nu poate să-l doară, de exemplu, mai mult pe V. Zaporojan pentru Pelivan decât l-ar durea pe I. Gamarț, inginer de profesie, care era născut în satul respectiv.

„La Susleni am descoperit că 5 din 7 castele de apă ale satului erau privatizate ilegal și să le întorci este foarte complicat”.Aici Țurcanu nu a spus ce are de fapt Consiliul Raional cu sursele de apă din satul respectiv. 

Istoria cu trecerea surselor de apă în sate în custodia ”Apă-canal Orhei” a creat mari disconforturi conducerii raionului care a dorit să le treacă sub controlul său. Cititorilor noştri le este cunoscută istoria rețelelor de apă din Furceni, pe care Consiliul Raional a încercat să le treacă sub controlul regiei de la Orhei, dar lumea a fost contra. 

„Din 74 localități din raionul Orhei noi avem iluminate 63… Pentru uluminare stradală s-au cheltuit 40 milioane lei”.

Iluminatul stradal este una din mistificările care urmează să fie deconspirate or, și până la 2019 conducătorii raionului Orhei raportau despre iluminarea stradală, dar nu afirmau că iluminează satul partidul cutare sau cutare. Acum 40 de milioane s-au cheltuit din buget, dar din comunicate reiese că iluminarea a fost făcută de Partidul Șor. Suntem rugaţi de cititori să verificăm proiectele cu iluminatul. La Breanova au pus lămpi pe stâlpii din lemn, în satele comunei Biești – la fel. Se cheltuie în defavoarea altor proiecte de infrastructură – canalizare, reparaţii în instituții de menire social culturală. 

În plus, instalează sau modernizează inluminarea stradală şi primarii din alte oraşe şi sate, care nu reprezintă Partidul Şor, dar nu aduc televiziunile  şi nu declară că a făcut acest lucru partidul lor.

 Că banii în raionul Orhei se cheltuie ineficient se vede la orice pas. Numai pentru achiziționarea unui pom de Crăciun în comuna Mălăiești s-au cheltuit 120 000  lei.

„La Jora în 2018 s-au mobilizat toți liderii locali și toți cei care pot gestiona banul public. Dar a câștigat cu 62 la sută Marina Tauber”. Fals. Ca și în cazul Orheiului, coruperea alegătorului a atins proporții inimaginabile. Or, dacă Codul electoral se respecta, Marina Tauber, o anonimă în comuna respectivă, trebuia să zboare din scrutin. Aceeași poveste și cu alegerile parlamentare din februarie 2019, când Tauber și fugarul Șor au câștigat masiv.

În cadrul interviului său dl Țurcanu s-a scăpat cu vorbă, afirmând: 

– Orheiul a devenit o Coreea de Nord, „dacă vreți”… 

– Dacă nu forțau nota în Jora de Mijloc, nu luau raionul în locale 2019. 

– Au votat-o pe Tauber la Jora, că așa au vrut cetățenii…

– APL Orhei este după modelul „business”, etc.

– Sandu creează gelozie, căci nu s-a separat de PAS.

    Preşedintele raionului a mai garantat corupție zero la Orhei, dar n-a pomenit deloc de celelalte primării, care nu sunt gestionate de către primarii Partidului Șor. Apropo, nu putem spune că cucerirea raionului de către adepții Partidului Șor a fost una triumfală. La Peresecina, cea mai mare localitate din raion, lumea s-a organizat şi i-a alungat din sat pe activiștii formațiuni respective, care au venit cu pomeni electorale chiar în ziua alegerilor. Atât la Peresecina, cât și în celelalte sate, o scot la capăt fără conducerea orheiană, care repartizează banul public în funcţie de culoarea politică a primarului și generează inepții.

Deci, aceste primării ne demonstrează că teritoriile se pot descurca şi fără structuri raionale. 

                                                    Ion Cernei                   

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker