Social

Schimbarea în bine începe de la mine

Acesta este laitmotivul tuturor voluntarilor, care jertfesc timp, forţe şi resurse pentru a-i ajuta pe semenii aflaţi în dificultate.  Rezinenii care s-au implicat activ în Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), au demonstrat că doresc să trăiască într-o lume mai bună, prin respectarea și protejarea drepturilor, demnității și valorilor fiecărei persoane, indiferent de vârstă și statut social. Voluntariatul, acest exerciţiu de solidaritate a unit reprezentanți ai societăţii civile, instituţiilor publice, întreprinderilor și cultelor religioase din raionul Rezina în numele unui scop nobil.

Cele 46 de activități organizate în cadrul acestei săptămâni au fost diverse, cu caracter social, civic, cultural, ecologic, sanitar etc. E de remarcat faptul, că Grădinița nr. 6 „Cocoșelul de Aur”, al treilea an consecutiv se implică în SNV. În acest an mai multe grupe, ghidate de educatoarele M. Gondrea, T. Gheorghița, O. Secară au organizat activitățile: „Covrigei pentru bunei”, „Haine calde pentru bunici”, „Îndulcim un suflet de bunici” și „În vizită la bunici cu daruri de la pici”. Coordonatoare a activităților din instituția dată a fost Zinaida Bogaciuc, metodistă  și voluntară activă din comunitate. Organizatorilor le-au  reușit cele planificate, fiindcă au avut sprijinul părinților și dorința de implicare a copiilor.

Sunt demne de urmat și inițiativele venite din partea elevilor din toate clasele, susținute de părinți și cadrele didactice din Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, orașul Rezina, care în SNV au desfăşurat diverse activități. A coordonat planul activităților din această săptămână dna Valentina Ciu-botaru, directoare-adjunctă. În această instituție este o tradiție – activitățile de voluntariat au continuitate.

Pe tinerii voluntari ai CSPT „Armonia” nu i-a oprit nici ploaia, nici vântul! Veseli și cu voie bună au repartizat colete cu produse alimentare bătrâneilor rămași singuri, aducându-le o rază de speranță că nu sunt uitaţi.

Bibliotecile Publice din Cinișeuți, Țareuca, „Afanasie Talpă” din Țahnăuți, Saharna, Ciorna și „Mihai Eminescu” din orașul Rezina au desfășurat acţiuni de implicare activă a voluntarilor în activități ce au făcut ca participanții să trăiască emoții pozitive.

În comuna Saharna Nouă, în această săptămână, s-a desfășurat o ședință comună a 12 voluntare din trei sate: Saharna, Saharna Nouă și Buciușca. Voluntarele au fost încadrate în proiectul „Îngrijirea comunitară la domiciliu și îmbătrânirea activă”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția. Timp de doi ani voluntarele au fost instruite și ghidate de HelpAge International Moldova. Începând cu anul 2016, proiectul a fost retras din comună, iar voluntarele și-au continuat activitatea prin vizitarea la domiciliu a persoanelor în etate (măsoară tensiunea, ajută, discută). Voluntariatul a oferit o șansă voluntarelor, le-a deschis oportunitatea  de a crește pe plan personal, social, iar beneficiarii au câștigat prieteni.

Enoriașii bisericilor ortodoxe din Rezina „Înălțarea Domnului” și „Acoperământul Maicii Domnului” au fost alături de persoanele în etate, de familiile cu probleme sociale, aducându-le o vorbă bună și un dar de acasă.

Este demnă de urmat inițiativa a trei agenți economici din Rezina: SRL „Tranzit”, SRL „Stetudal Grup” şi SRL „Trans-Spectru”. SRL ,,Tranzit” a pus la dispoziţie patru pungi cu produse de panificaţie, iar voluntarii din AO ,,Nufărul” au mers la patru bătrâni din Rezina, Saharna Nouă şi Buciuşca şi le-au înmânat. Începând cu luna noiembrie 2016 agentul economic va distribui la 10 persoane din Rezina, Mateuţi, Solonceni, Saharna Nouă, Buciuşca, Ţareuca şi Ţahnăuţi câte o franzelă o dată pe săptămână pe parcursul unui an. SRL ,,Stetudal Grup” a pus la dispoziţie zece pachete cu produse alimentare, iar voluntarii din AO ,,Nufărul” le-au repartizat bătrânilor. SRL „Trans-Spectru”, în incinta farmaciei, a pus la dispoziția vizitatorilor, pe parcursul săptămânii, informația despre prevenirea diferitor boli (broșuri, pliante, flaere). La dorința vizitatorilor, li s-a măsurat tensiunea arterială.

Active au fost și asociațiile obștești „Nufărul” și „Orizont”, care s-au implicat în mai multe activități desfășurate în SNV 2016. Voluntarii au participat la mese rotunde, împărțirea pliantelor, activități de caritate.

În calitatea mea de coordinatoare a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului 2016, mulțumesc tuturor coordonatorilor, organizatorilor, partenerilor, agenților economici, copiilor, cadrelor didactice, părinților, cetățenilor și săptămânalul Cuvântul pentru implicare și îndemn ca activitățile începute în SNV să aibă continuitate pentru a ne simți împliniți noi și cei din jurul nostru.

Cei care am coordonat, organizat și participat în activități de voluntariat suntem convinși că voluntariatul ne-a schimbat pe noi, iar noi am adus schimbarea și în societate. Dacă doriți același lucru, vă așteptăm alături de noi, ca împreună să contribuim la schimbarea comunității în bine! Mă puteţi contacta: lstavinschi@mail.ru  sau la tel. 079779411.

În imagine: Copiii de la Grădiniţa „Cocoşelul de Aur”, împreună cu educatoarea Maria Gondrea gătesc prăjituri pentru beneficiarii azilului de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din Rezina.

Liuba Stavinschi, coordonatoarea SNV Rezina

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker