Social

O nouă disciplină şcolară – Educație pentru Socializare Juridică

Un principiu juridic de bază spune că necunoașterea legii nu este o scuză care să poată fi folosită în apărarea unui cetățean (Ignorantia juris non excusat). Se presupune, așadar, că un cetățean ar trebui să fie la curent cu toată legislația existentă.

Respectarea legilor este obligatorie – situație care impune mai întâi, în mod logic, o instruire elementară a populaţiei. Pentru ca acest principiu să nu fie o simplă ficţiune, trebuie asigurate condiţiile cunoaşterii normei de drept. 

O noua disciplina
În imagine: Vitalie Mirciu, profesor de istorie şi educație pentru societate la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Teleneşti, împreună cu un grup de elevi, în cadrul expoziției foto-documentare „Război după război. Rezistența anti-sovietică în Lituania 1944-1953”, evenimentul desfăşurat în Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie Teleneşti împreună cu muzeografa instituției gazdă, Speranța Rusu.

Deşi în şcolile din Republica Moldova se predă obiectul Educaţie pentru societate, adică elevii sunt instruiţi civic,  doi profesori din Telenești au fost selectați pentru a pilota, împreună cu alți colegi din 8 instituții din țară, curricula unei noi discipline opționale – Educație pentru Socializare Juridică.

Noua disciplină opțională (obiectivele, activitățile…), parte a unui amplu Program de Socializare Juridică în școlile din Republica Moldova, a fost prezentată on-line în fața reprezentanților Direcțiilor Generale Educație a 4 raioane și cadrelor didactice din cele 10 instituții selectate. Printre cei selectați sunt și profesorii care predau în clasele a XI-a în cadrul celor două licee teoretice din raionul Telenești – ”Lucian Blaga” din centrul raional și ”Adrian Păunescu” din Căzănești. Ei vor pilota curricula noii discipline opționale în următoarele luni, ca mai apoi, din septembrie, aceasta să fie introdusă la scară națională. 

Am discutat cu Vitalie Mirciu, care va preda disciplina Educație pentru Socializare Juridică în clasa a XI-a la „Lucian Blaga”.

– Domnule profesor Vitalie Murciu, ce a mai fost la lansarea proiectului respectiv?

– Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Reprezentanta MECC, consultantă principală, doamna Corina Lungu, și-a exprimat încrederea, că profesorii selectați pentru pilotarea noii discipline înțeleg responsabilitatea momentului, după care domnul Iurie Pântea, managerul Programului de Socializare Juridică în Moldova a prezentat punctual obiectivele și perspectivele Programului în general și ale noii discipline (care va fi predată în clasele a VIII-a și a XI-a), în particular. În următoarele trei zile au urmat ateliere de instruire a profesorilor, care vor pilota disciplina Educație pentru Socializare Juridică în clasa a XI-a de liceu. 

– La ce ar folosi acest proiect, dacă în instituțiile noastre de învățământ se predă educația pentru societate, adică civică?

– Proiectul este destinat elevilor claselor a XI-a și este oferit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției. Noua disciplină presupune o largă implicare a reprezentanților poliției, inclusiv în predarea obiec-tului Educaţie pentru Socializare Juridică. Urmează ca în cadrul lecțiilor, care sunt opționale, tinerii să cunoască drepturile și obligațiunile lor ca cetățeni, dar și activitatea organelor de drept, interacțiunea lor cu cetățenii, alte domenii și activități care sunt mai puțin cunoscute. Disciplina va aminti de disciplina Întroducere în jurisprudență, va fi studiată opțional, adică în afara orelor de curs obligatorii. Voi da un exemplu pe înțelesul tuturor. Închipuiți-vă că Vasile împrumută seara târziu de la Ion monitorul și-l duce acasă. În cale dă peste o patrulă a carabinierilor, care întreabă pe tânăr de unde a  luat obiectul respectiv și de ce-l duce anume noaptea.

Adică apar niște situații când tânărul cu pricina trebuie să explice astfel, ca să convingă pe oameni legii că nu săvârșește o contravenție şi să nu ajungă la sectorul de poliţie. Și apoi pentru tineri este important să cunoască pe omul legii nu ca pe o anexă la armă sau bastonul de cauciuc, dar ca purtătorul unor aptitudini și cunoștințe juridice care sunt aplicate în interesul societăţii. Astfel obiectivul principal al Programului este consolidarea cunoștințelor elevilor privind drepturile și responsabilitățile civice, prin formarea competențelor de socializare juridică, fapt ce va determina reducerea infracționalităţii juvenile și protejarea drepturilor tinerilor. 

– Adică angajatul de poliție va intra în clasă să ducă convorbiri referitoare la profilaxia delicvenței juvenile?

– Ofițerul de poliție va intra în calsă ca profesor cu tema care urmează s-o predea elevului. Dar vom discuta și aspecte de implicare socială, de voluntariat. Disciplina Educație pentru Socializare Juridică urmează să-i facă cunoscuți pe elevi în detaliu cum sunt aplicate prevederile Codului penal, Codului de procedură penală, Codului civil, altor acte și prevederi de drept. Totodată, vor fi înființate cercuri, cluburi extracurriculare gen Urmărim urme și amprente / Investigație și ştiință / Tânărul criminalist, unde elevii, în mod interactiv, vor efectua o cercetare criminalistică.

– Proiectul respectiv este o premieră pentru instituțiile de învățământ din țară? 

– Programul de Socializare Juridică promovează abordări inovatoare și integrate ale socializării tinerilor prin concepte corelate statului de drept și problemelor de delicvență juvenilă. El va contribui la consolidarea statului de drept prin educarea tinerilor la o vârstă critică cu privire la drepturile și responsabilitățile lor.  În anul trecut disciplina respectivă a fost lansată pentru clasele a VIII-a, la care au participat instituții din alte raioane. În prezent la proiectul respectiv au câștigat concursul pedagogii care vor activa în clasele a XI-a din raioanele Sângerei, Telenești, Cimișlia și  Anenii-Noi.

– Există şi careva manuale pentru noua disciplină, careva dotări sau totul va fi pur teoretic?

– În proiectul-pilot elevii claselor a XI-a vor beneficia de manual la disciplina nouă și dotările necesare pentru aceste activități specifice. Există şi un Ghid pentru facilitatori.

– Din ce resurse va fi finanțat acest program?

– Biroul Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

– Noi vă dorim succese!

    Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker