Economie

În 2018, leul va continua să se întărească față de valutele străine

În anul 2018 leul moldovenesc va continua să se întărească față de valutele străine. Totodată, raportul dintre dolar și euro se va menține la nivelul 1,2 lei. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnii vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, consideră că anul curent se va păstra surplusul de valută pe piață, ceea ce înseamnă presiune asupra consolidării leului. „Leul se va întări și în continuare”, spune Roman Chircă. În opinia lui, pe parcursul anului curent euro va fi mai stabil și mai puternic decât dolarul. „Acum se observă, pe de o parte, creșterea prețului la petrol și, pe de altă parte, scăderea dolarului. Cel mai probabil, euro va fi mai puternic decât dolarul”, consideră directorul IEP.

Roman Chircă susține că Banca Națională a Moldovei scade cursul treptat și se creează impresia că BNM adună rezerve valutare pentru ca în situațiile critice să nu se formeze fluctuații mari ale cursului valutar. În opinia lui, acest lucru oferă posibilitatea agenților economici să-și planifice businessul.

Deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, este de părere că dolarul nu va ajunge iarăși să coste 20 de lei, dar Banca Națională nici nu va permite ca raportul dintre dolar și leu să cadă mai jos de 16 lei. „Anul viitor BNM va ridica cursul pentru un dolar până la 17,5 lei, plus-minus un leu”, spune Vladimir Golovatiuc. În opinia lui, anul curent se va păstra diferența de peste un leu dintre dolar și euro.

Foto IPN

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker